TV1:n Ykkösaamussa Anna-Maja Henriksson: Mitä haluat kysyä?

Suostumuksen puute lisätään raiskauksen määritelmään. Kuinka hankalaa on suostumuksen tai sen puutteen todistelu jälkikäteen? Ykkösaamun vieraana on oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson (r.) pohtii oikeusministerinä muun muassa seksuaalilainsäädännön uudistamista ja vihapuheen suitsimista.Pekka Tynell / Yle

Seksiin pitää pian olla lainkin mukaan osapuolten suostumus. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että suostumuksen puute lisätään raiskauksen määritelmään.

Seksuaalirikoslakeja pohtii parhaillaan työryhmä. Hallitus suunnittelee koko seksuaalirikoksia koskevan rikoslain luvun uudistamista. Uudistuksessa tarkastellaan myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia.

Ruotsissa suostumuksen edellyttäminen seksiin tuli lainsäädäntöön viime vuonna. Korkein oikeus antoi kesällä suostumuslain perusteella miehelle ensimmäisen tuomion tuottamuksellisesta raiskauksesta. Sekä Suomessa että Ruotsissa on kritisoitu suostumuksen osoittamisen olevan hankalaa.

Riittääkö suostumuksen vaatiminen vai pitääkö myös rangaistuksia raiskauksista koventaa?

Entä ovatko sananvapauden rajat kateissa? Neljä kansanedustajaa, Päivi Räsänen, Hussein Al-Taee, Juha Mäenpää ja Sebastian Tynkkynen ovat olleet tai ovat parhaillaan esitutkinnan kohteena sanomisistaan tai kirjoituksistaan.

Missä menee sananvapauden ja vihapuheen raja? Millä keinoilla vihapuhetta vastaan taistellaan?

TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 23.11. klo 10.05 on oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Henrikssonille voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen tv1.ykkosaamu@yle.fi (siirryt toiseen palveluun) tai alla olevalla lomakkeella.