1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työväenpuolue (UK)

Britanniassa työväenpuolue lähtee vaaleihin radikaalilla ohjelmalla – lupaa 100 000 kunnallista vuokra-asuntoa ja useita kansallistamisia

Työväenpuolue on kannatusmittauksissa selvästi konservatiiveja jäljessä. Brexitin repimät ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestetään joulukuussa.

Työväenpuolue (UK)
Kuvassa Jeremy Corbyn molemmat kädet ylhäällä ja katse ylöspäin suunnattuna.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kurkotti taivaisiin julkistaessaan vaaliohjelman Birminghamissa 21. marraskuuta 2019. Neil Hall / EPA

Britanniassa työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on luvannut uusia kunnallisia vuokra-asuntoja, kansallistamisia ja ympäristöveroja öljy- ja kaasuyhtiöille julkistaessaan puolueensa vaaliohjelman.

Birminghamissa puhunut Corbyn kutsui vaalilupauksia radikaaleiksi ja kunnianhimoisiksi.

Työväenpuolue lupaa lisää rahaa julkiselle terveydenhuollolle, jos se voittaa joulukuun 12. päivä järjestettävät enneaikaiset parlamenttivaalit. Lisää rahaa budjettiin saataisiin suurituloisten verotusta ja yritysverotusta kiristämällä sekä ottamalla lisää lainaa.

Työväenpuolueen vaalilupauksia:

  • 100 000 uutta kunnallista vuokra-asuntoa vuoteen 2024 mennessä
  • Viiden prosentin palkankorotukset julkisella sektorilla
  • Minimipalkka kymmeneen puntaan tunnilta eli 11,7 euroon
  • Ilmainen laajakaista

Esittää merkittäviä kansallistamisia

Työväenpuolue haluaa nostaa öljy- ja kaasuyhtiöiden verotusta merkittävästi eli 11 miljardiin puntaan. Lisäverotuksella puolue muodostaisi vihreän rahaston muun muassa uusien työpaikkojen synnyttämiseen.

Työväenpuolue ehdottaa myös, että rautatiet, postinjakelu, vesihuolto ja osittain energiahuolto kansallistettaisiin.

Puolue kansallistaisi kuuden suuren energiayhtiön jakelun. Kaupunginvaltuustoille labour antaisi oikeuden ottaa paikallisliikenne hallintaansa.

– Esitämme julkista omistusta ilmeisille monopolialoille, Corbyn totesi.

Edelleen vaaliohjelmassa esitetään, että osa teleoperaattori BT:stä kansallistettaisiin, ja näin ilmainen laajakaista tarjottaisiin kaikille.

Corbynin puolue haluaa myös luopua suunnitelluista eläkkeiden korotuksista ja arvioida uudelleen fyysisesti raskaiden ammattien eläkeikää.

Työväenpuolue lisäisi menoja yhteensä 82,9 miljardia puntaa eli 97 miljardia euroa. Puolueen mukaan sen ehdottamilla toimilla tulot nousisivat saman verran.

Konservatiivit tyrmäsivät työväenpuolueen vaaliohjelman tuoreeltaan vastuuttomaksi.

Uusi brexit-sopimus ja -äänestys

Britannian EU-erosta työväenpuolue lupaa valtaan noustessaan neuvotella uuden sopimuksen kolmen kuukauden kuluessa ja alistaa sen kansanäänestykselle.

Kansanäänestyksessä britit voisivat valita uuden sopimuksen ja EU:ssa pysymisen väliltä.

Jeremy Corbynia on arvosteltu epämääräisistä brexit-kannoista myös hänen oman puolueensa sisällä.

EU-kansalaisille työväenpuolue takaisi automaattisen oikeuden jäädä Britanniaan.

Työväenpuolue on ollut kannatusmittauksissa selvästi pääministeri Boris Johnsonin konservatiiveja jäljessä. Tuoreimmassa mittauksessa puolueiden välinen ero oli kuitenkin kaventunut 12 prosenttiyksikköön.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi