Venäjä on jo valmis vaikuttamaan vuoden 2020 presidentinvaaleihin, sanoo Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija

Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija Fiona Hill tyrmää väitteet siitä, että Ukraina olisi sekaantunut vuoden 2016 vaaleihin.

Yhdysvallat
Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija Fiona Hill ja Ukrainassa työskennellyt yhdysvaltalaisdiplomaatti David Holmes kongressin kuultavana.
Fiona Hill ja David Holmes kongressin kuultavana.EPA

Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija Fiona Hill varoittaa, että Venäjä on jo valmis toteuttamaan samantasoista vaalihäirintää kuin vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Hill julkaisi kirjallisen todistajanlausunnon ennen Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikostutkintaan kuuluvaa julkista kuulemista. Kuuleminen alkaa kello 16 Suomen aikaa.

Venäjästä Yhdysvaltojen kansallisessa turvallisuusneuvostossa aikanaan vastannut Hill sanoo, että on myös kiistattomasti selvää, Venäjä hyökkäsi systemaattisesti demokraattisten instituutioiden kimppuun vuonna 2016.

Lyhyessä lausunnossaan Hill tyrmää väitteet siitä, että Ukraina olisi vaikuttanut vuoden 2016 vaaleihin ja suosinut Hillary Clintonia.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan muun muassa Trump, hänen henkilökohtainen asianajajansa Rudy Giuliani ja eräät republikaanien kongressiedustajat ovat tukeneet näitä väitteitä.

– Kieltäydyn vahvistamasta vaihtoehtoista kertomusta siitä, että Ukraina olisi vihollinen, ja että Ukraina – ei Venäjä – olisi hyökännyt meitä vastaan vuonna 2016, Hill kirjoittaa todistuksessaan.

Hillin mukaan tällaiset ”sepitteet” ovat vahingollisia ja ne ovat Venäjän levittämiä.

– Kansaamme revitään rikki ja totuus kyseenalaistettu.

Hill on riippumaton ulkopolitiikan asiantuntija, joka on palvellut sekä demokraatti- että republikaanipresidenttejä. Hänet pestattiin kansalliseen turvallisuusneuvostoon toissa vuonna Venäjän ja Euroopan asiantuntijaksi. Hänen toimialaansa kuului myös Ukraina.

Trump tviittasi hämmentävää tietoa puhelinhistoriastaan

Kongressiedustajien kuultavana on parhaillaan myös Ukrainassa työskennellyt yhdysvaltalaisdiplomaatti David Holmes. Holmes on kertonut aiemmin kongressin tiedusteluvaliokunnalle kuulleensa Trumpin ja Sondlandin heinäkuussa käymän puhelinkeskustelun kiovalaisessa ravintolassa.

Holmes on kuvaillut, että Trump puhui niin lujaa, että Sondlandin oli siirrettävä puhelin kauemmaksi korvastaan.

Holmesin mukaan Sondland totesi puhelussa Trumpille Ukrainan presidentin olevan valmis aloittamaan Bideniin kohdistuvan tutkinnan. Diplomaatin mukaan Sondland totesi presidentin olevan Ukrainan suhteen kiinnostunut vain isoista asioista, kuten Biden-tutkinnasta.

Trump tviittasi kesken kuulemistilaisuuden, että toisen henkilön käymän puhelinkeskustelun sisältöä on käytännössä mahdotonta kuulla, sillä Trumpin omassa puhelinhistoriassa tällaista ei ole käynyt koskaan.

Trump kertoo nähneensä ihmisten tekevän puheluita koko elämänsä. Hänen mukaansa ikinä ei ole ollut sellaista tilannetta, jossa hän olisi kuullut puhelun sisällön, ellei kaiutin ole ollut päällä.

Presidentti korostaa, että hänellä on erinomainen kuulo ja kehottaa kokeilemaan, voiko toisen puhelun sisällön todellakin kuulla.

Lue myös:

Trumpin virkarikostutkinta: Näistä syistä häntä epäillään ja näin republikaanit vastaavat syytöksiin

Trumpin kampanjapäällikkö Manafort levitti teoriaa, jossa demokraattien tietomurron takana oli Ukraina eikä Venäjä

Trumpin rikostutkinta paljastaa: Bolton raivostui Valkoisen talon Ukraina-hankkeesta

Lähteet: Reuters, AP, STT