Hyppää sisältöön

Analyysi: Posti olisi avaamassa pakettialan halpuutuskierteen – myös kilpailijat uhkaavat leikata palkkoja, jos valtionyhtiö saa tahtonsa läpi

Posti vetoaa siihen, että 16 muuta jakeluyhtiötä käyttää halvempaa työehtosopimusta. Nämä tosin keskittyvät lehtien jakeluun, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Postin työntekijät osoittivat mieltään torstaina eduskunnan edessä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Postin työehtosopimuskiistassa on käynnissä informaatiosota.

Keskiviikkona Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen esitteli valtakunnansovittelijan toimistossa A4:lle tulostetun kaavion, joka esitti verkkokauppa- ja pakettilajittelualan kilpailutilannetta.

Yksinkertaistettuna Niemisen viesti oli, että Posti on alalla ainoa yhtiö, joka on siirtämässä pakettijakelijoita Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. Sitä pidetään muita alan sopimuksia halvempana.

Postissa tilanne nähdään toisin. Postin Ylelle lähettämässä sähköpostissa sanotaan, että ”Suomessa toimii 16 muuta jakeluyhtiötä, jotka jakavat myös paketteja ja noudattavat Teollisuusliiton työehtosopimusta”.

Kumpi on oikeassa, Posti vai työntekijäpuoli?

Kilpailijat ihmettelevät Postin perusteluita

Yle sai käsiinsä listan jakeluyhtiöistä, joista Posti puhuu. Listalla ovat muun muassa Sanoma Media Finland, Mediatalo ESA ja Kaleva365.

Kaikki listan yhtiöt toimittavat lähinnä sanoma- ja ilmaisjakelulehtiä ihmisille. Ne eivät siis kilpaile Postin kanssa verkkokauppa- ja pakettiliiketoiminnassa, johon yhtiö hakee kilpailukykyhyppyä.

Postin suurimmat kilpailijat pakettiliiketoiminnassa ovat Matkahuolto ja PostNord. Ne syyttävät valtionyhtiö Postia silmänkääntötempusta.

– Postin pakettijakelijoita ollaan siirtämässä uuteen yhtiöön ikään kuin puhuttaisiin varhaisjakelun liiketoiminnasta, Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola sanoo.

Postin perustelut pakettilajittelijoiden osalta ovat todella erikoisia, sanoo PostNord Suomen toimitusjohtaja Johanna Starck.

– Tämä on todella kilpailtu kenttä, jossa Postilla on 50 prosentin markkinaosuus ja valtio-omisteisen yrityksen pitäisi vielä saada kilpailuetu palkkoja leikkaamalla.

Jakola ja Starck sanovat, että Postin ja PAUn nykyinen työehtosopimus on halvempi kuin kilpailijoilla. Heidän laskelmiensa mukaan postilaisten keskipalkka on useita satoja euroja matalampi kuin esimerkiksi Matkahuollon palveluksessa.

Sekä Matkahuolto että PostNord soveltavat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) ja Autoliikenteen työnantajaliiton (ATL) välistä työehtosopimusta.

Ei ole siis ihme, että PAUn Nieminen sanoo nyt Ylelle, että pakettijakelijoiden siirtäminen AKT:n työehtosopimukseen käy heille. Sen sijaan Medialiiton sopimukselle Nieminen sanoo yhä ei.

Näyttääkin siltä, että PAU on oikeassa, mitä tulee Postin kilpailijoiden työehtosopimuksiin.

Liitot pelkäävät palkkojen leikkauksia myös muissa yhtiöissä

PAUn ja Postin kilpailijoiden kuvaama tilanne tekee ymmärrettäväksi sen, miksi muut työntekijäliitot ovat reagoineet tiukasti tilanteeseen.

Posti olisi pakettiliiketoiminnassa ensimmäinen yritys, joka heikentäisi työntekijöiden työehtoja.

Postin kilpailijat sanovat suoraan, että heidänkin pitää harkita palkan alennuksia, jos Posti saa tavoitteensa läpi.

– Meillä työntekijät ovat hirveän huolissaan tilanteesta ja työntekijät kysyvät, mitä teemme tässä tilanteessa. Meilläkin joudutaan reagoimaan vastaavasti, jos kilpailutilanne muuttuu, Matkahuollon Jakola sanoo.

Postin kilpailijoiden suunnitelmat ovat ammattiyhdistysliitoissa hyvin tiedossa.

Muutokset kohdistuisivat yrityksiin, joissa on voimassa Auto- ja kuljetusala AKT:n työehtosopimukset. AKT onkin ilmoittanut tukevista tukitoimista muiden logistiikka- ja kuljetusalojen liittojen kanssa.

Samasta syystä tilanne on äärimmäisen kiusallinen myös demarivetoiselle hallitukselle, johon PAUn Nieminen on vedonnut useaan otteeseen.

Työväenpuolue demarit ei voi olla hyväksymässä valtionyhtiön toimintaa, joka mahdollisesti sysää alan palkat laskukierteeseen.

Tässä yhtälössä ei lämmitä Postin lupaus, jonka mukaan työntekijöiden palkat säilyisivät ennallaan 27 kuukautta Medialiiton työehtosopimuksessa.

Palkansaajat pelkäävät, että määräajan jälkeen palkat laskevat useilla kymmenillä prosenteilla.

Jonkun on taivuttava

Postin tilanne näyttää siltä, että jonkun on taivuttava ennen kuin sopu saadaan aikaiseksi.

Joko Postin on otettava pakettijakelijat takaisin vanhaan työehtosopimukseen tai sitten työntekijät joutuvat siirtymään Teollisuusliiton sopimukseen.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) varmasti toivoo, että osapuolet saavat ratkaistua asian neuvottelemalla.

Tähän rooliin osapuolet kutsuivat torstaina neljä selvityshenkilöä, joilla on paljon kokemusta vaikeista neuvotteluista.

Hekään tuskin voivat asetelmaa muuttaa, vaikka neuvottelutulokseksi saataisiin luovalta kuulostava ratkaisu aikaan.

Lue lisää:

.
.