1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän duuma hyväksyi lakialoitteen, jossa bloggaajat, toimittajat ja some-käyttäjät voidaan luokitella ulkomaisiksi agenteiksi

Uusi laki koskee ketä tahansa, joka levittää sellaista sisältöä, mikä on lähtöisin ulkomaalaiseksi agentiksi luokitellulta medialta.

Venäjä
Venäjän Duuma, Anadrei Makarov kävelee.
Venäjän duuma äänesti lakialoitteesta tänään pitämässään istunnossa.Anton Novoderezhkin / AOP

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on hyväksynyt lähes yksimielisesti lakialoitteen, jonka myötä hallitus voi luokitella bloggaajat, toimittajat ja sosiaalisen median käyttäjät ulkomaisiksi agenteiksi.

Kyseiset tahot alistetaan lakialoitteen myötä samoille vaatimuksille kuin ulkomaista rahoitusta Venäjällä saavat mediat vuonna 2017 säädetyn lain seurauksena.

Kyseinen laki oli Venäjän vastatoimi Yhdysvalloille, joka rekisteröi vuonna 2017 Venäjän valtio-omisteisen RT-kanavan paikallisen tytäryhtiön Yhdysvalloissa ulkomaiseksi agentiksi.

Tänään hyväksytty lakialoite koskee ketä tahansa, joka levittää sellaista sisältöä, mikä on lähtöisin ulkomaalaiseksi agentiksi luokitellulta medialta. Myös ulkomaista rahoitusta saavat bloggaajat, some-käyttäjät ja journalistit määritellään ulkomaalaisiksi agenteiksi.

Moni Venäjällä katsoo, että duuman läpiajama aloite kaventaa entisestään sananvapautta. Lisäksi sen katsotaan antavan viranomaisille vapaat kädet iskeä toisinajattelijoita vastaan.

Tiedotusvälineitä koskeva vuonna 2017 voimaan astunut laki on aiheuttanut niille byrokraattista haittaa. Tiedotusvälineiden on hakeuduttava Venäjän valtion ylläpitämään rekisteriin, raportoitava tarkoin rahoituslähteensä ja rahojen käyttö, ilmoitettava johtajiensa henkilöllisyys sekä kerrottava toimintansa tarkoitus.

Ulkomaista rahoitusta saavat ja poliittista toimintaa harjoittavat kansalaisjärjestöt on voitu määritellä ulkomaisiksi agenteiksi Venäjällä jo vuodesta 2012 lähtien.

Lue myös:

Yhdeksän mediaa listattu Venäjällä ulkomaisiksi agenteiksi(2017)

Ulkomaiset tiedotusvälineet voidaan nyt luokitella Venäjällä "ulkomaisiksi agenteiksi"(2017)

Venäjä tukahduttaa kansalaisyhteiskuntaa – Ihmisoikeusjärjestöt ahtaimmalla(2017)

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi