1. yle.fi
  2. Uutiset

Google rajoittaa vaalimainoksia YouTubessa ja hakukoneessaan, mutta isompiin ongelmiin somejätit eivät puutu

Vaalimainoksia ei jatkossa voi kohdentaa käyttäjän poliittisten mielipiteiden perusteella.

mainonta
youtube
Youtubessa ei jatkossa voi kohdistaa mainoksia käyttäjän poliittisten mielipiteiden perusteella.Geoff Smith / AOP

Google rajoittaa vaalimainontaa palveluissaan. Jatkossa mainostajat eivät voi kohdentaa vaalimainoksiaan käyttäjien poliittisten mielipiteiden tai äänestyskäyttäytymisen perusteella. Asiasta kertoi Googlen mainoskehityksestä vastaava johtaja Scott Spencer blogitekstissään. (siirryt toiseen palveluun)

Päätös koskee pääasiassa mainoksia, jotka näkyvät videopalvelu YouTubessa, Googlen omassa hakukoneessa sekä mainospalkeissa, joita Google tarjoaa ulkopuolisille sivustoille.

Google ottaa muutokset käyttöön ensin Britanniassa, jossa järjestetään parlamenttivaalit joulukuussa. Muualla maailmassa Google alkaa rajoittaa mainoksia vuodenvaihteen tienoilla.

Täysin sokkona poliittisten mainostajien ei tarvitse toimia. Google sallii yhä vaalimainosten kohdentamisen sukupuolen, iän ja asuinalueen perusteella. Google antaa mainostajien myös sijoitella vaalimainoksiaan esimerkiksi taloudesta kertovien artikkeleiden yhteyteen.

Paine suitsia vaalivaikuttamista

Sosiaalisen median tutkija, dosentti Janne Matikainen Helsingin yliopistolta arvioi, että Google seuraa näin muiden sosiaalisen median jättien esimerkkiä.

Twitter kertoi lokakuun lopussa, että se kieltää poliittiset mainokset kokonaan. Facebook taas on luvannut valvoa valtiollisten medioiden viestejä vaalivaikuttamisen varalta.

Someyhtiöihin on kohdistunut kovaa julkista painetta viime vuosina. Taustalla ovat Yhdysvaltojen edelliset presidentinvaalit sekä Britannian brexit-kansanäänestys vuonna 2016.

Vaalituloksiin vaikutettiin valheellisilla väitteillä ja mainoksilla, joita levitti ainakin Yhdysvalloissa myös Venäjä.

Nyt yhtiöt yrittävät vakuuttaa, että ne ottavat vaalihäirinnän vakavasti. Uhkana on, että Yhdysvallat tai EU alkavat säädellä yhtiöitä entistä voimakkaammin, jos ne eivät itse muuta toimintaansa.

Matikaisen mukaan nyt ilmoitetut päätökset ovat pieniä askelia oikeaan suuntaan. Kovin merkittäviä ne eivät kuitenkaan ole.

– Taloudellisesti näillä mainoksilla on hyvin pieni merkitys Googlelle, Matikainen sanoo.

Valheet leviävät muutenkin

Google ilmoitti myös, että se poistaa vaalimainoksia, jotka sisältävät räikeän valheellisia väitteitä esimerkiksi vaalipäivän siirtämisestä tai ehdokkaan kuolemasta.

Myös Facebook on ilmoittanut samankaltaisista aikeista. Yhtiötä on kuitenkin arvosteltu siitä, että se sallii häikäilemättömänkin valehtelun poliitikoilta.

Lue analyysi: Facebook suitsii väärän tiedon leviämistä, mutta antaa samalla poliitikkojen valehdella sydämensä kyllyydestä

Tutkija Janne Matikaisen mukaan mainosten rajoittaminen ei ylipäätään ole kovin tehokasta. Esimerkiksi YouTubessa ihmiset ovat kiinnostuneempia itse videoista kuin mainoksista.

Videoiden sisältöä taas rajoitetaan suhteellisen vähän, koska kyse on sananvapaudesta.

– Meistä jokainen voi levittää väärää tietoa, Matikainen sanoo.

Ihmisten oma käytös ja yhtiöiden algoritmit auttavat väärän tiedon leviämisessä. Tutkimusten mukaan valheelliset väitteet esimerkiksi maahanmuuttajien tekemistä rikoksista leviävät nopeasti, koska ne herättävät voimakkaita tunteita.

Matikaisen mukaan tehokkainta olisi torjua toimijoita, jotka tuottavat keksittyjä käyttäjäprofiileja ja valheellista tietoa. Luottamus kasvaisi myös, jos somejätit kertoisivat toiminnastaan avoimemmin.

Lue myös:

Twitter ärähti brittikonservatiiveille: ”Twitter-tiliä käytettiin tv-väittelyn aikana ihmisten harhaanjohtamiseen”

Kyllä, algoritmit uhkaavat demokratiaa – Valta luisuu some-miljardööreille

14-vuotias, äärioikeistolaista vihapuhetta suoltava tubettaja nostattaa tunteita – YouTube sensuroi videoita, mikä lietsoo kiistaa sananvapaudesta

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi