1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan kansanpuolue (EPP)

Euroopan konservatiivit toivovat uutta nousua Tuskin johdolla

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin yhdeksi EPP:n kymmenestä varapuheenjohtajasta.

Euroopan kansanpuolue (EPP)
EPP:n edustajia perhekuvassa.
EPP:n edustajia perhekuvassa torstaina, Zagrebin kokouksen päätöspäivänä. Petteri Orpo takarivissä, viides oikealta.Antonio Bat / EPA

ZAGREB Euroopan poliittinen voimapuolue, keskustaoikeistolainen EPP eli Euroopan kansanpuolue on kokenut lukuisia vaalitappioita viime vuosina ympäri Eurooppaa. EPP:ltä on sulanut EU-palamentissa lähes 100 paikkaa kymmenessä vuodessa. Puoluetta syö vasemmalta vihreät ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin liberaalit ja oikealta populistit ja kansallismielinen äärioikeisto.

EPP-puoluekokouksessa Kroatian Zagrebissa useat jäsenet näkivät Tuskin olevan paras tie puhaltaa puolueeseen uutta nostetta.

Ensi kertaa eurokansanedustajia on enemmän itäisistä kuin läntisistä jäsenmaista. EPP:n perustajapuolueista ei oman maansa johdossa ole enää kuin Saksan kristillisdemokraattinen CDU.

EPP:n varapuheenjohtajaksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoo Tuskin tulon puolueen johtoon tuovan uutta voimaa ja yhdistävän EPP:tä

– Tusk on kokenut, kovan profiilin politiikkko ja määrätietoinen ja uskon, että nähdään paljon muutoksia, sanoo Orpo).

Donald Tusk aloittaa työnsä puolueen johdossa joulukuun alussa. Samalla hän päättää työnsä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana. Tuskin tärkein tehtävä on rakentaa idän ja lännen välille yhteiset näkemykset ilmastosta, maahanmuutosta ja oikeusvaltioperiaatteiden noudattamisesta.

EPP torjuu ilmastonmuutosta

Puoluekokous hyväksyi poliittisen tavoitteen (siirryt toiseen palveluun) koskien ilmastonmuutosta. EPP tukee komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin komission tavoitetta leikata kasvihuonekaasuja 50% vuoteen 2030 mennessä.

Orpon mukaan on olemassa keinot, joilla markkinoita ja uutta teknologiaa hyödyntämällä pystytään saamaan päästöt alas ilman, että kilpailuky heikkenisi tai yksittäiset kuluttajat joutuisivat maksumieheksi.

Ilmastonmuutoksen torjunta on ollut yksi hajottava tekijä puolueen sisällä. Toinen on suhtautuminen maahanmuuttoon ja laittomaan siirtolaisuuteen.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on Euroopan ulkorajat. Turvapaikanhaku ei voi perustua siihen, että joku vain hakeutuu rajoille, sanoo Orpo.

EPP tukee 10 000 uuden rajavalvojan palkkaamista Frontexiin. Toinen keskeinen osa on sisäinen turvallisuus, johon useissa maissa on ohjattu lisää määrärahoja palkkaamalla muun muassa lisää poliiseja.

Tusk haastoi populistit

Vastavalittu puheenjohtaja Tusk lupasi haastaa populistit ja äärioikeiston, mutta samalla vakuutti, että puolue ei koskaan uhraa vapauksia ja demokratiaa turvallisuuden edessä.

Lue Tuskin koko puhe Zagrebissa tästä. (siirryt toiseen palveluun)

EU:n laajentuminen oli kokouksen yksi keskeisiä asioita. EPP tukee koko Länsi-Balkanin liittymistä unioniin sitten, kun maat ovat siihen valmiit.

Yksi Donald Tuskin visaisimmista tehtävistä lähiaikoina on ratkaista, mitä tehdä Unkarin suhteen. EPP hyllytti Unkarin Fidesz-puolueen maaliskuussa oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisten vuoksi. Tusk saa tilannetta arvioivalta työryhmältä raportin joulukuussa. Päätös Fideszin tulevaisuudesta EPP:n jäsenenä tehdään tammikuussa.

Lue lisää:

Euroopan suurin puolue, keskustaoikeistolainen EPP lähtee taisteluun populisteja vastaan

Lue seuraavaksi