1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäähallit kytketään mukaan Kokkolan hybridiareenaan – päättäjiltä pyydetään sitoutumista käyttökustannuksiin

Hybridiareena ja uusi jääurheilun harjoitushalli voidaan rakentaa samanaikaisesti, jos valtuutetut hyväksyvät lisääntyvät käyttökustannukset.

Tapahtumahallit ja -areenat
Kokkolan jäähalli.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Kokkolan suunnitelmat hybridiareenan rakentamisesta ovat laajentuneet. Nyt aikeena on yhdistää jalkapallohallin ja sisäliikuntatilojen kokonaisuuteen myös jäähalli ja sen yhteyteen suunniteltava harjoitushalli, johon tulisi kaksi kaukaloa.

Laajempaa hanketta perustellaan synergiaeduilla. Esimerkiksi jäähalleista tulee niin paljon hukkalämpöä, että sillä voidaan lämmittää koko kokonaisuus.

Hybridiareenan rakentamista selvittäneelle Jarmo Nissille valkeni jo varhaisessa vaiheessa, että hanketta kannattaa selvittää laajemmin kuin vain hybridiareenan osalta.

– Nälkä kasvoi syödessä. Loppusyksystä nousivat esille puutteet lähinnä nykyisen harjoitushallin olosuhteissa. Itseä ainakin alkoi puhuttelemaan energiataloudellisuus, mitä hankkeiden yhdistämisestä saadaan.

Uutta jäähallia ei kuitenkaan rakennettaisi fyysisesti kiinni hybridiareenaan, vaan hankkeiden vieminen eteenpäin yhtenä kokonaisuutena tarkoittaa esimerkiksi tiiviimpää rakennusaikataulua eli hybridiareenaa ja harjoitushallia voitaisiin rakentaa samanaikaisesti.

Jalkapalloareena ja sisäliikuntasalit hyödyntäisivät samoja wc- ja ravintolatiloja sekä pukuhuoneita. Lisäksi jääurheilu voisi hyödyntää esimerkiksi hybridiareenan media- ja dopingtiloja. Yhteisiä tiloja tulisi peräti 1 500 neliömetriä.

Kaupunki haluaa pitää seurojen ja koulujen käyttökustannukset kohtuullisina, jotta tilat eivät jää vajaakäytölle.

– Hybridiareenan kokonaiskäyttökustannukset ovat 2 – 2,5 miljoonan euroa vuodessa. Kaupungin osuus tästä olisi noin 1,2 miljoonaa. Tavoitteena on, että kaupungin ostamalla käyttöajalla pystytään pitämään harrastehinnat kohtuullisina. Ei ole mitään järkeä rakentaa tiloja, jollei niitä ole varaa käyttää, sanoo selvitysmies Jarmo Nissi

Jääurheilun vuosittaiset käyttökustannukset nousisivat noin 300 000 euroa vuodessa.

Muualta kertyneiden kokemusten valossa hybridiareenan taloudellisen kannattavuuden ratkaisee päivätuntien käyttöaste, siksi kaupungin tulisi sitoutua käyttökustannuksiin, että koulut ja urheiluseurat voivat käyttää tiloja.

Katsomoiden kokoa määrittäisivät kansainvälisten lajiliittojen säännöt. Jalkapallossa yleisöä on mahduttava lehtereille vähintään 4 500, lentopallossa yli 3 000.

"Tämä on kaupunkilaisten hyvinvointihanke"

Nissi pitää hanketta ensisijaisesti kaupunkilaisten liikuntahankkeena, perustellen sitä eri lajien laajoilla harrastusmäärillä.

– Tässä taataan huippu-urheilun olosuhteet, mutta myös perusliikunnan olosuhteet. Sen lisäksi taataan mahdollisuudet erilaisille tapahtumatoiminnoille kuten esimerkiksi messuille, konserteille ja suurille kokouksille.

Virkamiesten mukaan investointikustannusten kattaminen ei ole ongelma, vaan ratkaisevaa päätöksenteon kannalta on se, että valtuutetut sitoutuvat vuosittaisiin käyttökustannuksiin. Kaupunginhallitus ottaa kantaa asiaan maanantaina, valtuuston ratkaistavaksi asia tullee helmikuun kokouksessa, jolloin tehtäisiin lopullinen investointipäätös. Hybridiareenan hinta-arvio on noin 30 miljoonaa euroa.

Mikäli valtuutetut antavat periaatteellisen sitoumuksensa käyttökustannuksiin, urheilupuiston suunnittelu lähtee todenteolla käyntiin. Kaavallisia esteitä ei ole hankkeen nopeaankin käynnistämiseen,

– Imago on yksi näkökohta, mutta kyllä minä näen tämän kuten liikuntatoimenjohtajamme hyvinvointihankkeena, tämä on paitsi liikunnan, myös tapahtumien puolesta erittäin tärkeä hanke, sanoo kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Visiot eivät lopu tähän, jatkoselvityksen aiheita ovat esimerkiksi, voidaanko hybridiareenan yhteyteen rakentaa hotelli tai jopa stadionin kattaminen ensimmäisenä Suomessa.

Tästä linkistä voit lukea, miten asia esitellään kaupunginhallitukselle. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Kokkolan hybridiareenan rakentamiseen löytyisi rahaa, kaikki muu on vielä auki

Hybridiareenan suunnitteluun pantiin vauhtia Kokkolassa – syksyn aikana selvitetään, löytyykö arviolta 30 miljoonan hankkeelle rahoittajia

Jalkapallostadion, palloiluhalli, jäähallin ja uimahallin laajennus – työryhmä tekisi Kokkolan Keskuspuistosta massiivisen urheilukeskuksen

Lue seuraavaksi