Hyppää sisältöön

Benjamin Netanjahua syytetään lahjusrikoksista ja petoksesta – Pääministeri vastasi tulisesti: "Käytännössä vallankaappausyritys"

Netanjahu on poliittisen kriisin kourissa kärvistelevän maan virkaa tekevä pääministeri. Syyte ei pakota häntä eroamaan, mutta paine kasvaa.

Keskustaoikeistolaista Likud-puoluetta edustava Benjamin Netanjahu on ollut Israelin pääministeri vuodesta 2009. Kuva: Ronen Zvulun / EPA

Israelissa virkaa tekevää pääministeriää Benjamin Netanjahua vastaan on päätetty nostaa korruptiosyytteet, ilmoittaa Israelin korkein syyttäjäviranomainen, oikeuskansleri Avichai Mandelblit.

Netanjahua syytetään lahjojen vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Netanjahu kertoi illalla televisiopuheessa, että hän pitää saamiaan korruptiosyytteitä käytännössä samana asiana kuin vallankaappausyritystä. Netanjahun mukaan syytteet pohjaavat perättömiin väitteisiin.

Korruptiosyytteet voivat merkitä Netanjahulle pitkää vankilatuomiota.

Lahjonnasta hänet saatettaisiin tuomita enimmillään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä kolmen vuoden vankeuteen.

Maan vasemmiston mukaan vakavat syytteet osoittavat, että Netanjahu ei sovi pääministeriksi.

Korruptiosyytteet vaikuttanevat myös Israelin politiikkaan, sillä maa on ollut ilman hallitusta lähes vuoden poliittisen väännön takia.

Lain mukaan Netanjahun ei ole pakko erota tehtävästään, mutta painetta eroilmoituksen tekemiselle tulee olemaan kosolti.

– (Netanjahulla) ei ole yleiseen mielipiteeseen tai moraaliin perustuvaa mandaattia tehdä kohtalokkaita päätöksiä, sanoi keskustaoikeistolaisen Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz pian syyteilmoituksen jälkeen.

Myönteistä mediahuomiota

Netanjahua syytetään palvelusten jakamisesta vastineeksi myönteisestä mediahuomiosta.

Netanjahun sanotaan neuvotelleen sopimuksen maan parhaiten myyvän sanomalehden Yedioth Ahronothin kanssa. Vastineeksi Netanjahu on syyttäjien mukaan tarjoutunut hidastamaan kilpailevan päivälehden kasvua lainsäädännöllä. Tästä Netanjahu sai syytteet petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Tämän lisäksi Netanjahu on syyttäjien mukaan jakanut suotuisia päätöksiä maan johtavalle teleyritykselle Bezeqille vastineeksi myönteisestä mediahuomiosta. Tästä tapauksesta Netanjahua vastaan on nostettu syytteet lahjusten vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Sikareita ja samppanjaa

Netanjahua ja hänen vaimoaan Saraa syytetään lahjojen vastaanottamisesta Arnon Milchanilta, kuuluisalta elokuvatuottajalta ja Israelin kansalaiselta sekä australialaiselta miljonääribisnesmies James Packerilta. Lahjoihin kuuluu tiettävästi samppanjaa ja sikareita. Tässä kokonaisuudessa syytteet Netanjahulle ovat petos ja luottamusaseman väärinkäyttö.

Lue myös:

.
.