1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kyberhyökkäys

Yli 200 kuntaa ja julkista organisaatiota harjoittelee toimintaa kyberhyökkäystilanteessa

Väestörekisterikeskuksen Taisto19-harjoituksessa hakkeriryhmä vaatii organisaatiolta lunnaita ja toteuttaa kyberhyökkäyssarjan.

Kyberhyökkäys
Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.
Henrietta Hassinen / Yle

235 julkista organisaatiota sai 10.10 uhkavaatimuksen, jossa #Tietovuoto321-niminen aktivistiryhmä uhkaa toteuttaa kyberhyökkäyksen, jos sille ei makseta vaadittuja lunnasrahoja bitcoineina määräaikaan mennessä.

Kysessä on Väestörekisterikeskuksen johtama Taisto19-harjoitus, mutta tilanne on realistinen ja voisi nykyään olla myös täyttä totta.

Ensimmäisen uhkavaatimuksen jälkeen tilanne kehittyy hiljalleen, minkä jälkeen varsinaisena harjoituspäivänä organisaatiota vastaan tehdään kyberhyökkäys tai hyökkäyksiä. Edeltävinä viikkoina harjoituspäiviä on ollut kaksi ja ensi viikolla vielä yksi.

Koska harjoituksen kuvaamia uhkia ei välttämättä voida tosielämässä tehokkaasti torjua etukäteen, on harjoituksen tarkoituksena erityisesti kehittää organisaation kykyä selvitä hyökkäyksestä.

Kyberuhkiin herätty viime aikoina

Taisto-harjoitus järjestetään nyt toista kertaa. Harjoituksesta vastaavan väestörekisterikeskuksen johtavan eritysasiantuntijan Kimmo Rouskun mukaan vastaanotto organisaatioissa on ollut innostunut.

Hänen mukaansa organisaatioissa on herätty viime vuosina siihen, että niihin kohdistuu uudenlaisia uhkia ja kyberhyökkäys voi tapahtua todellisuudessakin.

Tänä vuonna esimerkiksi Kokemäkeä ja Poria vastaan on tehty kyberhyökkäyksiä.

Lue seuraavaksi