Hyppää sisältöön

Iran on yhä taitavampi sulkemaan yhteydet ulkomaailmaan – Netin katkaiseminen on yleistyvä keino levottomuuksien tukahduttamiseksi

Iranin tämänkertainen digipimennys oli aiempaa valistuneempi ja hälyttävämpi, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Iranilaismies ei päässyt sosiaaliseen mediaan viime sunnuntaina pääkaupunki Teheranissa. Iranin internet-katkos on kestänyt pian jo viikon. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin internet-yhteydet ulkomaailmaan ovat olleet katkaistuina tai ainakin osittain poissa pian jo viikon ajan. Hallinto pani yhteydet poikki, kun kansa alkoi protestoida bensan hinnan korotusta vastaan ja yhteenotot muuttuivat verisiksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan internet pysyi torstaina suljettuna viidettä päivää. Brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan yhteys olisi palannut torstaina.

Twitterissä perjantaiaamuna #Internet4Iran-tunnisteella käydyn keskustelun perusteella yhteydet eivät kuitenkaan ole vieläkään normaalit. Ulkomailla olevat henkilöt ovat esimerkiksi kertoneet tviiteissään, etteivät he ole saaneet viikkoon yhteyttä Iranissa oleviin sukulaisiinsa.

Iran on hionut taitojaan

Yhteyksien katkaiseminen on yleistyvä tapa, jolla hallinnot yrittävät taltuttaa väkivaltaisia levottomuuksia. Katkoja tilastoiva Access Now (siirryt toiseen palveluun) raportoi vuonna 2016 yhteensä 75 internetin alasajoa. Kaksi vuotta myöhemmin niitä oli jo 196.

Katkoja on ollut esimerkiksi Intiassa, Jemenissä ja Venäjällä.

– Tämä taktiikka on ollut olemassa jo jonkin aikaa. Tahti, jolla sitä käytetään nykyään, on kuitenkin erittäin hälyttävä, arvioi Access Now:n edustaja Berhan Taye The Guardianille.

Iranin tämänkertaisessa digipimennyksessä oli kuitenkin jotakin valistuneempaa, brittilehti kirjoittaa. Iranilaiset ovat olleet eristettyinä muusta maailmasta, mutta maan sisällä yhteydet ovat ilmeisesti toimineet melko normaalisti.

Tutkijoiden mukaan Iran on hionut taitojaan internetin rajoittamisessa jo pitkään. Kun Iran tammikuun 2018 levottomuuksien aikana yritti sulkea yhteydet, sen oli pakko avata ne uudelleen jo puolen tunnin jälkeen.

– Se oli katastrofi. Mikään ei toiminut: kaikki hallinnon toimistot, sairaalat ja rahoituspalvelut hävisivät, kertoo iranilainen kyberturvallisuustutkija Amir Rashidi The Guardianille.

Tällä kertaa Iran onnistui brittilehden mukaan paremmin: esimerkiksi sairaalat ja taloudenpitoon liittyvät sovellukset ovat toimineet kohtuullisesti, vaikka tunnettuihin hakukoneisiin pääsy on ollut estettynä.

Iranin hallinto on lehden mukaan myös kehitellyt "halal net" -nimistä suljettua verkkoyhteyttä, joka vastaa Kiinan tunnettua palomuuria.

Mellakat alkoivat bensan hinnasta

Iranin levottomuudet alkoivat viikko sitten perjantaina, kun hallinto nosti bensiinin hintaa merkittävästi. Iranissa bensa on äärimmäisen edullista valtiontukien vuoksi. Öljyntuottajamaa on ollut viime aikoina vaikeuksissa sille asetettujen pakotteiden vuoksi.

Mielenosoittajat polttivat bensa-asemia, sabotoivat poliisiasemia ja ryöstelivät kauppoja. Vastatoimena hallinto katkaisi melkein kaikki internetyhteydet ulkomaailman.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi, että yli sata henkilöä on saanut surmansa protesteissa. (siirryt toiseen palveluun) Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset ovat vahvistaneet viiden henkilön kuoleman. Internet-katkon vuoksi verenvuodatuksesta on ollut vaikeaa saada tietoa. The Guardianin mukaan viimeisin viikko on kuitenkin ollut verisin sitten Iranin vuoden 1979 vallankumouksen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehotti perjantaina Twitterissä iranilaisia lähettämään Yhdysvalloille kuvia, videoita ja muuta tietoa siitä, miten Iranin hallinto on taltuttanut mielenosoituksia.

Pompeon mukaan Yhdysvallat tuo väärinkäytökset julki ja niistä on luvassa seuraamuksia Iranille.

AFP:n mukaan Iranin vallankumouskaarti ilmoitti torstaina verkkosivuillaan, että rauha olisi jälleen saavutettu. Lisäksi vallankumouskaarti on kiitellyt asevoimia hyvin ajoitetuista toimista mellakoitsijoiksi kutsumiaan mielenosoittajia kohtaan.

Iran on yrittänyt lieventää polttoaineen hinnannousun vaikutuksia jakamalla kansalle avustusrahaa.

Lisää aiheesta:

.
.