Hyppää sisältöön

Ilkasta ja Pohjalaisesta tulee Ilkka-Pohjalainen – lehden uusi päätoimittaja on Markku Mantila

Uusi lehti alkaa ilmestyä tammikuun lopussa 2020. Nimiehdotuksia uudelle lehdelle saatiin yleisöltä satoja.

Markku Mantila palaa journalismin pariin Naton strategisen viestinnän yksiköstä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Pohjalaisten uusi maakuntalehti on nimeltään Ilkka-Pohjalainen. Ilkan ja Pohjalaisen yhdistymisen seurauksena syntyvä lehti alkaa ilmestyä 30. tammikuuta 2020.

Uutta lehteä lähtee luotsaamaan päätoimittajana Markku Mantila.

Ilkka-Pohjalainen

Pohjalainen ja Ilkka ovat molemmat tunteita herättäviä nimiä, joilla on pitkä perinne.

Lehdet kyselivät lukijoiltaan verkkosivuilla ehdotuksia uudet lehden nimeksi.

Ehdotuksia tuli satoja, kertoo kehityspäällikkö Susanna Pajakko. Ehdotusten joukossa olivat muun muassa Duudson News, Lakeus ja meri sekä lukuisia yhdistelmiä Ilkasta ja Pohjalaisesta, kuten IlPo.

– Emme halunneet nimeä, joka veisi ajatukset pois tutuista "aakeasta laakeastamme" ja merestämme. Lisäksi totesimme, että aloitamme aina haastattelut "Olen Ilkan ja Pohjalaisen toimitukselle kysymässä", Pajakko sanoo.

Uuden nimen on haluttu edustavan koko Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan aluetta sekä olevan yhtä aikaa sekä historiaa kunnioittava että uuteen suuntautuva, kustannustoiminnan liiketoimintajohtaja Jarno Puutio perusteli Ilkka-Yhtymä Oyj:n tiedotustilaisuudessa Seinäjoella.

Uuden lehden logossa nimien kirjoitusasua on hiukan muokattu.

– Siinä näkyy se uusi ote, jolla haluamme mennä eteenpäin, sanoo Ilkka Yhtymä Oyj:n toimitusjohtaja Olli Pirhonen.

Paluu Pohjanmaalle ja journalismiin

VTM, M.Sc (LSE) Markku Mantila on toiminut päätoimittajana Pohjalaisessa vuosina 2002-2009 sekä Kalevassa 2009-2014. Hän oli valtioneuvoston viestintäjohtaja 2014-2017. Tällä hetkellä hän toimii yksikön päällikkönä Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa

Mantilan toimittajanura alkoi Ilkka-lehdessä vuonna 1985 ja jatkui Turun Sanomissa ennen ulkoministeriön palvelukseen siirtymistä vuonna 1995.

– En uskonut palaavani enää journalismiin, mutta sitten kun tätä tarjottiin, ajattelin, että tämä on niitä tehtäviä joita tarjotaan vain kerran elämässä. Tämä on ilo, kunnia ja haaste, mutta tykkään niistä, Markku Mantila sanoo.

Mantila arvelee kotipaikkansa pysyvän vielä Helsingissä, missä hänen puolisonsa on töissä. Hän aikoo kuitenkin etsiä Pohjanmaalta tai Etelä-Pohjanmaalta asuntoa ja olla läsnä molemmissa maakunnissa.

I-Mediat Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Timo Aukia perustelee Mantilan valintaa muun muassa sillä, että Mantila tuntee toiminta-alueen molemmat maakunnat ja hänellä on erinomaiset yhteydet kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

– Uusi maakunnallinen media saa Mantilan myötä päätoimittajan, jolla on myös vahvaa kokemusta median digitaalisesta muutoksesta. Tämä on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa yli sata vuotta vanhojen maakuntalehtien täytyy uudistua turvatakseen vahvan alueellisen median toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa, Aukia korostaa.

Yt-neuvotteluiden tulos

Ilkan ja Pohjalaisen yhdistymisestä kerrottiin syyskuussa, kun Ilkka-Yhtymä Oyj aloitti yhteistoimintamenettelyt.

Yt-neuvotteluiden tuloksesta kerrottiin maanantaina 18. marraskuuta. Henkilöstövähennysten yhteenlaskettu vaikutus on noin 28 henkilötyövuotta. Vähennykset kohdistuvat I-print oy:n painotoimintaan, I-Mediat oy:n sisällöntuotantoon ja kaupallisiin toimintoihin. Molempien lehtien päätoimittajat jättivät myös tehtävänsä.

Lue lisää:

Ilkka ja Pohjalainen yhdeksi lehdeksi – "Yritysjohdolla on edessä vaikeita ratkaisuja"

Päätoimittajien lähtö tuli Ilkan ja Pohjalaisen työntekijöille täytenä yllätyksenä: "Yritetään tästä päivästä selvitä ja toivotaan parasta"

Katkera sota lukijoista ja mielipideherruudesta päättyy Pohjanmaalla Ilkan ja Pohjalaisen yhdistymiseen: "Häviäjiä on paljon"