Loppi, Riihimäki ja Janakkala mukaan lapsiystävällinen kunta -malliin

Lähekkäin sijaitsevat kolme kuntaa aikovat tehdä yhteistyötä lapsiystävällisyyden edistämiseksi.

Lapset ja nuoret
Lapsi leikkimässä päiväkodissa.
Kanta-Hämeessä jo yli puolet kunnista on mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa.Kalle Purhonen / Yle

Loppi, Riihimäki ja Janakkala aloittavat Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallissa vuonna 2020. Valinta julkistettiin tänään 22. marraskuuta.

Lopen varhaiskasvatuspäällikkö Marianna Kokko on asiasta innoissaan.

– Isoin asia tässä on se, että Lopella päättäjät ovat yksissä tuumin halunneet lähteä kehittämään lapsiystävällisyyttä.

– Hienoa, että meidät ja myös naapurikuntia hyväksyttiin. Suunnitelmissa on, että lähdemme kehittämään kuntien lapsiystävällisyyttä yhdessä heidän kanssaan, kertoo Kokko.

Kokon mukaan on sovittu, että jo aiemmin mallissa mukana olevat Hämeenlinna, Forssa ja Tammela toimivat uusien kuntien mentoreina.

"Aikuinen ei voi päättää lapsen puolesta, vaan lapsen kanssa"

Malliin lähteneet kunnat voivat saada Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Kokko kertoo, että aluksi Unicefin kanssa käydään läpi kuntien vahvuudet ja heikkoudet. Tämän jälkeen päätetään, mihin kohteisiin tarkalleen kiinnitetään huomiota.

– Tärkeimmäksi näen sen, että lapset ja nuoret saadaan osallistettua päätöksentekoon aiempaa paremmin. Itse ajattelen niin, että jatkossa aikuinen ei voi päättää lapsen puolesta vaan lapsen kanssa.

Lopella lapsien osallistumisesta päätöksentekoon on Kokon mukaan jo aiempia käytännön esimerkkejä, joita aiotaan kehittää edelleen.

– Viime kesänä saimme päiväkoti Muksumäkeen uuden pihan. Se suunniteltiin siten, että lapset piirsivät itselleen mieluisan piha-alueen. Näitä suunnitelmia hyödynnettiin lopullisessa rakennustyössä.

Unicefin tavoite saada mahdollisimman monta kuntaa mukaan

Suomen Unicef ry:n erityisasiantuntija Sanna Koskinen kertoo, että Unicefilla on tarkoitus laajentaa malli mahdollisimman moneen suomalaiseen kuntaan.

– Tällä hakukierroksella painotettiin sitä, että mukana olisi mahdollisimman erilaisia ja eri kokoisia kuntia eri puolilta Suomea.

Syksyn 2019 haussa hyväksyttiin yhteensä 18 uutta kuntaa. Määrä on puolet enemmän, kuin edellisessä haussa.