1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Syntyykö postisopu kolmessa päivässä? Selvitysryhmä aloitti työnsä: "Tarvittaessa lähden täältä vasta sunnuntaina"

Selvitysryhmä kommentoi lyhyesti odotuksiaan ennen neuvotteluhuoneeseen sulkeutumista. Ensin kuullaan kiistan osapuolia.

Selvitysryhmä sulkeutui valtakunnansovittelijan toimiston perjantaiaamuna. Työpöydällä on pakettilajittelijoiden asemaa koskeva kiista. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Perjantaiaamuna Postin työriidassa otettiin uudet keinot käyttöön, kun umpisolmuun ajatunutta pakettilajittelijoiden tilannetta alettiin avata erillisen selvitysryhmän johdolla.

Hieman puoli yhdeksän jälkeen nelihenkinen selvitysryhmä vetäytyi valtakunnansovittelijan toimistoon suljettujen ovien taakse. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala liittyi joukkoon vajaan tunnin kuluttua.

Hetken ajan huoneessa kävivät myös pääministeri Antti Rinteen (sd.) sekä omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) valtiosihteerit Raimo Luoma ja Valtteri Aaltonen.

Ennen neuvotteluhuoneeseen sulkeutumistaan nelikko kommentoi lyhyesti, miten solmua lähdetään ratkomaan. Helppoa ratkaisua ei ole odotettavissa.

– Tilanne on sillä lailla vaikea, että se on eskaloitunut tavattoman suureksi, ja kuitenkin jumittava kysymys koskee aika pientä porukkaa. Tavoite ja ydin tässä tehtävässä on se, että saavutettaisiin työrauha työmarkkinoille, totesi EK:n eläköitynyt työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.

Laatunen sanoi, että on tarvittaessa valmistautunut istumaan vaikka sunnuntaihin asti.

– Minulla on kokemusta useiden vuorokausien yhtämittaisesta istumisesta. Olen valmistautunut siihen, että jos muut kestävät, niin lähden täältä vasta sunnuntaina. Mutta en usko, että siihen on tarvetta.

Ensimmäisenä kuullaan osapuolia

Selvitysryhmä aloittaa kuulemalla kiistan osapuolia. Vielä aamulla ei ollut selvillä, ketä kuullaan ensin.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin ei ennen neuvotteluhuoneeseen astumistaan halunnut arvioida, riittääkö kolme vuorokautta kiistan ratkaisemiseen.

– Kaikki, jotka ovat työmarkkina-asioissa mukana olleet tietävät, että on parempi olla arvioimatta etukäteen. Aloitetaan kuulemalla osapuolia ja katsomalla, että ollaan samalla kartalla kaikki, Selin totesi.

Selvitysryhmään kuuluvat myös työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela ja entinen SAK:n puheenjohtaja ja ex-kansanedustaja Lauri Ihalainen. Myös he totesivat aamun aluksi odottavansa neuvotteluista vaikeita.

.

Postilakon selvityshenkilöt Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin Kuva: Lehtikuva

PAU ja Palta toiveikkaita

Ylen aamun haastattelussa työriidan osapuolet olivat yhdestä asiasta samaa mieltä: työmarkkinakonkareiden johtama selvitysryhmä voi tuoda uusia avauksia hankalaan tilanteeseen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ja työnantajia edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto keskustelivat tilanteesta Ylen aamussa perjantaina.

– Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä selvitysryhmässä syntyy. En ajattele, että he mitään ihmeidentekijöitä ovat, mutta kokeneita toimijoita ja erilaisissa liemissä keitettyjä, Nieminen totesi.

Paltan Aarto on samoilla linjoilla.

– Pakettilajittelijoiden tilannetta on väännetty ja käännetty neuvotteluissa, ja useita vaihtoehtoja on ollut pöydässä. En usko, että selvityshenkilöt ovat automaattinen tie onneen tai oikopolku, mutta on hyvä että mahdollisimman monia näkökulmia tilanteen ratkaisemiseksi saadaan, Aarto sanoo.

Alkaako postin umpisolmu ratketa? Keskustelemassa kiistan osapuolet PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja PALTA:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Onko työehtosopimus muuten "valmis paketti"?

Selvitysryhmän tehtävä on etsiä ratkaisua isoon hiertävään kysymykseen, eli 700 pakettilajittelijan siirtoon toisen työehtosopimuksen piiriin. Kun tämä kysymys on ratkaistu, päästään tarkastelemaan työehtokiistaa muilta osin.

Selvitysryhmä on varautunut työskentelemään asian parissa koko viikonlopun. Maanantaina häämöttävät jo uudet työtaistelutoimet. Pakettilajittelijoiden tilanteen lisäksi osapuolilla on kuitenkin erilaiset näkemykset myös siitä, kuinka valmis paketti työehtosopimus on.

– Näen, että meillä olisi pienellä työllä olisi mahdollisuus viimeistellä työehtosopimus, kun tämä kiista ratkeaisi, sanoo Paltan Aarto.

Työntekijäpuolen mielestä tekemistä on vielä sopimusehdoissakin.

– Minulla ei ole ihan yhtä postiiivinen näkemys siitä, mihin neuvotteluissa ollaan jääty itse työehtosopimuksen osalta. Kyllä siinäkin vielä tekemistä riittää, Nieminen totesi.

Lue myös:

Analyysi: Posti olisi avaamassa pakettialan halpuutuskierteen – myös kilpailijat uhkaavat leikata palkkoja, jos valtionyhtiö saa tahtonsa läpi

Rinne eduskunnassa: Posti halusi siirtää 9 000 työntekijäänsä uuteen työehtosopimukseen, hallitus torppasi aikeet