Hyppää sisältöön

Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalaukset hyväksytty osaksi eurooppalaista suosittua kulttuurireittiä

Perjantaina Mikkelissä järjestettävässä kansainvälisessä kalliotaideseminaarissa esitellään Euroopan neuvoston hyväksymää kalliotaidereittiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia seudun matkailutoimijoille.

Kuva: Yle

Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalaukset on hyväksytty ensimmäisenä suomalaisena kohteena osaksi laajaa, eri puolilla Eurooppaa kalliotaidetta esittelevää kulttuurireittiä (siirryt toiseen palveluun) (reitistön verkkosivut).

Tähän saakka 1,9 miljoonaa vierailijaa vuosittain on tutustunut Euroopan neuvoston hyväksymän Prehistoric Rock Art Trails -reitin kohteisiin. Reittiin kuuluu tällä hetkellä 160 kohdetta, joista suurin osa sijaitsee Etelä-Euroopassa.

Mikkelin Ristiinassa sijaitsevat kalliomaalaukset muodostavat Pohjoismaiden suurimman kalliomaalausten kokonaisuuden.

Kalliotaidereittiä ja sen tuomia mahdollisuuksia matkailulle käsitellään perjantaina kansainvälisessä kalliotaideseminaarissa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksella Mikkelissä.

Seminaaripäivän aikana esitellään kalliotaidereittiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia seudun matkailutoimijoille. Esimerkiksi yhteinen markkinointi on yksi yhteistyön tuomista eduista.

Lisäksi tuodaan esiin näkökulmia kalliotaiteen tarkasteluun ja ideoita vuosituhansia vanhojen kulttuuriaarteiden hyödyntämiseen Saimaan alueen matkailuvetovoiman lisäämisessä kestävällä tavalla.

– Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat meidän kansainvälisesti tunnetuin matkailunähtävyytemme ja haluamme kehittää sitä kestävällä tavalla niin että maalausten suojelu on huomioitu. Jäsenyys tarjoaa myös Etelä-Savon muille kunnille hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön ja kehittää kalliotaidekohteita, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.

Häkkinen kertoo, että valintaprosessia varten maalaukset kuvattiin ja tehtiin lupaus sitoutua yhteistyöhön. Astuvansalmi oli reitin hallinnolle entuudestaan tuttu.

– Meidät on otettu lämpimästi vastaan. Kumppanimme näkevät, miten upea kohde tämä on. Vierailimme eilen paikan päällä reitin hallintoon kuuluvan Ramón Montesin kanssa, ja hän oli näkemästään erittäin innostunut, kertoo Häkkinen.

Täydennetty 22.11.2019 kello 9.45: Lisätty matkailujohtaja Maisa Häkkisen kommentti vierailusta Astuvansalmella.