Joulun katseenvangitsija: vuoden 2019 joulukuusi Hämeenlinnan torilla painaa lähes viisi tonnia

Joulun 2019 katseenvangitsijan oksille syttyvät runsaat led-valot viikonvaihteessa.

joulukuuset
Hämeenlinnan torin joulukuusi, taustalla kirkko
Hämeenlinnan torin joulukuusi on saanut jo valoja oksilleen.Kari Mustonen / Yle

Joulupuun hankinta ja rakentaminen on monen käden tulos. Vuoden 2019 Hämeenlinnan torin joulukuusi matkasi tiistain 19. marraskuuta vastaisena yönä Hämeenlinnan länsilaidalta Loimalahdesta torille.

Kuusi on tavallista järeämpi. Painoa sillä oli lähes viisi tonnia, eli 4800 kiloa. Kuusen kaatoon ja pystyttämiseen on tarvittu myös kaksi vahvaa nosturiautoa.

Viikonvaihteessa Hämeenlinnan torin järeä tuuhea kuusi saa valot jouluksi 2019
Joulukuusen pystyttäminen vaatii taitoa ja tekniikkaa.Kari Mustonen /Yle

Kuusen kuljettajat ovat kokeneita ammattilaisia. Timo Ojanen on hakenut torille jo parikymmentä juhlakuusta. Kuljetusliikkeen Eino Härmällä puolestaan taiteilu suurten koneiden kanssa kuusenhaussa on neljästoista kerta.

Suurta joulukuusta ei voi kaataa kuin närettä, koska silloin oksat olisivat vaarassa ja kuusesta tulisi juhlakalun sijasta energia- ja massapuuta talouteen.

Joulupuuhissa veistellään kuusta ja juttuja

Kuusenhaku on pimeää työtä, sananmukaisesti. Sateisessa kuusenhaussa on jouduttu yöaikaan herättelemään asukkaita siirtämään autojaan, jotta kuusi on päässyt matkaan rivitalon kulmilta Loimalahdesta.

Apuvaloja on tarvittu aamuyöstä myös torilla veistettäessä ja sahattaessa kuusta pienemmäksi, jotta se mahtuu torilla olevaan valmiiseen kuusenkoloonsa.

Hämeenlinnan torikuusi odottaa valojen syttymistä marraskuun yössä 2019.
Hämeenlinnan tori yöstä on hiljainen ja kuusen huminan voi jopa kuulla. Kari Mustonen /Yle

Torstaina 21. marraskuuta iltapäivästä Hämeenlinnan torin kuusi on saanut valonsa. Valot ovat nyt uusia ja niitä on puussa aiempaa enemmän.

Pienehköjä led-lamppuja oksille mahtuukin runsaasti. Valot syttyvät viikonvaihteessa, mahdollisesti jo perjantaina 22. marraskuuta illasta.

Torikuusi näyttää hyvin elävältä, sillä lämmin ja sateinen syksy on taannut pitkän kasvun. Tuulessa suuri tiheä kuusi on aikamoinen purje tuulensieppaajaksi.

Kuusta kyydinnyt Timo Ojanen kiitteleekin onnea, että kuusen kaatamisen, kuljettelun ja pystyttämisen aikaan oli hyvin tyyntä, eikä tuuli päässyt huojuttamaan suurta havupuuta.