Yle haastatteli iranilaisloikkaria Suomessa: "Kotimaassa minua odottaisi teloitus tai vankila"

Elokuussa Amir Tohid Fazel pakeni henkensä uhalla Iranin ulkoministerin delegaatiosta Tukholmassa. Hänen turvapaikkahakemuksensa käsitellään Suomessa.

Iran
Iranilainen loikkari
Iranilaisloikkari Amir Tohid Fazel hakee turvapaikkaa Suomesta. Hän pelkää turvallisuutensa puolesta.SVT

Toimittaja Amir Tohid Fazel oli Ruotsissa Iranin ulkoministerin delegaatiossa, kun puhelin värähti.

Viesti oli kohtalokas.

– Ota välittömästi yhteyttä perheeseesi ja varoita heitä. He ovat vaarassa.

Fazel ymmärsi heti, että nyt on tosi kyseessä.

Neljä siviilipukuista turvallisuuspalvelun miestä oli juuri etsinyt häntä hänen työpaikaltaan Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Uutistoimisto Mojiin ilmaantuneilla miehillä oli ollut pidätysmääräys, ja Fazel, tiesi miksi.

Kuukautta aiemmin hän oli julkaissut tulenaran uutisjutun. Useilla Iranin johtohahmoista epäiltiin olevan kansalaisuus tai oleskelulupa myös Iranin vastustamissa maissa kuten Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Fazelin julkaisemalla listalla nimettiin presidentti ja liuta muita korkea-arvoisia poliitikoita. Vara-presidentin kansliasta tulikin pian pahaenteinen varoitus listan julkaisijoille, kertoo Fazel.

Pekka Haavisto ja Iranin ulkoministeri  Mohammad Javad Zarif tapasivat Helsingissä 20. elokuuta 2019.
Iranin ulkoministerin vierailu Pohjoismaihin alkoi Suomesta, jossa hän tapasi muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston 20 elokuuta.Matti Matikainen / AOP

Kokeneena politiikan toimittajana hän oli silti päässyt mukaan Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin pohjoismaiselle kiertueelle Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.

Elettiin elokuun loppua. Fazel ei saanut nukuttua. Teheranista tullut viesti tarkoitti, että Iranissa häntä odottaisi pitkä vankeustuomio, ehkä jopa teloitus.

Fazel tuskaili. Jos hän pakenisi Iranin hallintoa, hänen perheensä voisi joutua vaaraan.

Hän päätti silti loikata.

Iranin ulkoministerin vierailu Ruotsissa.  Mielenosoitus Ruotsin parlamenttirakennuksen edessä 20. elokuuta 2019
Mielenosoittajat protestoivat Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin vierailua Ruotsin parlamentin edustalla Tukholmassa elokuun lopussa.Karin Wesslen / EPA

Kymmeniä turvamiehiä matkassa

Seuraavana aamuna avautui tilaisuus. Aamiaisen jälkeen Fazel sanoi turvamiehille menevänsä ulos polttamaan savukkeen.

Ulkona hän otti jalat alleen eikä pysähtynyt yli kymmeneen minuuttiin. Sen jälkeen hän tuhosi puhelimensa sim-kortin, vaihtoi vaatteet, pysäytti taksin ja aneli, että kuljettaja veisi hänet lähimmälle poliisiasemalle.

Fazel kertoo, että hänen pakonsa oli uhkarohkea. Iranin ulkoministeriön delegaatioon kuului kymmeniä turvamiehiä, ja matkalla mukana olleet lehdistön edustajat olivat tiukassa valvonnassa.

Fazel on ollut toimittaja jo parikymmentä vuotta hallituksen eri medioissa Hänen viimeisin työnantajansa, valtiollinen uutistoimisto Moj edustaa hallinnon vanhoillista siipeä.

Fazel kertoo silti osallistuneensa myös uudistusmielisten toimintaan, muun muassa kahdeksan vuotta kotiarestissa olleen Mehdi Karroubin presidentinvaalikampanjaan. Hän sanoo myös asuneensa Turkissa, mutta joutuneensa palaamaan Iraniin taloudellisista syistä.

Tapaus käsitellään Suomessa

Yle haastatteli Fazelia puhelimitse. Haastatteluhetkellä hän oli Suomessa, sillä hän hakee täältä turvapaikkaa.

Dublin-säännösten mukaan Fazelin hakemus käsitellään Suomessa eikä Ruotsissa, koska hänen Euroopan matkansa osana Iranin ulkoministerin delegaatiota alkoi Suomesta.

Haastattelussa Fazel halusi puhua paitsi omasta tapauksestaan, myös Iranin tilanteesta.

Viikon ajan ihmiset ovat uhmanneet turvallisuusjoukkoja katumielenosoituksissa kymmenissä kaupungissa. Lähtölaukaus mielenosoituksille oli polttoaineiden raju hinnannousu. Köyhyys on yleistä, Amir sanoo, ja noin 50 miljoonaa ihmistä on taloudellisen avun tarpeessa.

Luotettavien tietojen saaminen protestien uhriluvuista on vaikeaa, koska internet suljettiin mielenilmausten aikana. Mielenosoitusten ensimmäisinä päivinä ainakin sata mielenosoittajaa sai ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan surmansa.

Fazel jakaa Ylelle mielenosoittajien kuvaamia kännykkävideoita poliisien kovista otteista. Hänen äänensä murtuu, kun hän kertoo tapetuista ihmisistä.

Hän uskoo ainakin kolmensadan mielenosoittajan saaneen surmansa mielenosoitusten ensimmäisen viikon aikana.

Autoilijat tukkivat moottoritien Teheranissa vastalauseena bensan hinnan korotuksille.
Autoilijat tukkivat moottoritien Teheranissa lauantaina vastalauseena bensan hinnan korotuksille.Abedin Taherkenareh / EPA

Loikkaus oli kansainvälinen uutinen

Uutinen Fazelin loikkauksesta levisi elokuussa nopeasti maailmalle yhdysvaltalaista uutiskanava CNN:ää (siirryt toiseen palveluun) ja New York Timesia (siirryt toiseen palveluun) myöten.

Tarinan tultua julki osa iranilaisista kyseenalaisti Fazelin uskottavuuden (siirryt toiseen palveluun) sosiaalisessa mediassa. He eivät uskoneet, että parikymmentä vuotta hallituksen medioissa työskennellyt katkaisisi välinsä hallintoon.

Jotkut ovat syyttäneet Fazelia jopa vakoojaksi, koska hän on työskennellyt myös kovaa linjaa edustavan vallankumouskaartin mediassa.

– Minua vastaan hyökätään kaikilta suunnilta. Vanhoilliset sanovat minun kuuluvan oppositioon, oppositio sanoo minun kuuluvan vanhoillisiin. Ne jotka ymmärtävät Irania, ymmärtävät tämän, Fazel sanoo.

Fazel kertoo, ettei hän suunnitellut pakoa ennen matkaa, mutta kun hän kuuli turvallisuuspalvelun etsinnöistä, hän tiesi olevansa suurissa vaikeuksissa.

– Ymmärsin, että joutuisin pelinappulaksi pitkään jatkuneissa poliittisissa valtapeleissä. Iranissa on useita turvallisuuspalveluita, joilla on eri intressit, hän sanoo.

Fazel uskoo, että ajojahdin taustalla on hänen juttunsa poliitikkojen mahdollisista kaksoiskansalaisuuksista, jonka hän julkaisi noin kuukausi ennen matkaa Pohjoismaihin.

Fazel kertoo, että hän sai listan epäillyistä poliitikoista parlamentin edustajalta. Listalla nimettiin presidentti Hasan Rouhani ja hänen hallintoonsa kuuluvia henkilöitä: varapresidentti, ministereitä ja muita korkea-arvoisia vaikuttajia. Rouhani kuuluu Iranin uudistusmieliseen siipeen.

Iranin parlamentissa vanhoilliset ovat monta kertaa hyökänneet poliittisia vastustajiaan kohtaan (siirryt toiseen palveluun) väitteillä kaksoiskansalaisuudesta. Useat poliitikot ovat opiskelleet Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Presidentti Rouhani ja muut syytetyt ovat kieltäneet syytökset kaksoiskansalaisuudesta valheina.

Fazelin mukaan varapresidentin kanslia on uhannut listan julkaisijoita.

Iranin ulkoministerin vierailu Norjassa. Mielenosoitus Norjan parlamenttirakennuksen edessä 22. elokuuta 2019.
Iranin ulkoministerin vierailu Norjassa. Mielenosoitus Norjan parlamenttirakennuksen edessä 22. elokuuta 2019.Vidar Ruud / EPA

"Korruptoitunut diktatuuri"

Fazel ei säästele sanojaan, kun hän puhuu Iranin islamilaisesta tasavallasta. Se on hänen mukaansa korruptoitunut, naisten oikeuksia polkeva uskonnollinen diktatuuri, joka ei välitä kansalaisistaan.

– Kenellekään ei voi tulla yllätyksenä, että halusin katkaista välit Iranin uskonnolliseen ja korruptoituneeseen diktatuuriin, Fazel toteaa.

Iranissa valtaa pitävät vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen perilliset. Korkeinta valtaa on vuodesta 1989 pitänyt uskonnollinen johtaja Ali Khamenei. Monimutkaisessa poliittisessa järjestelmässä valtakeskittymiä on useita.

Iranin luonnonrikkaudet ovat valtavat. Esimerkiksi öljy- ja kaasuesiintymät ovat maailman suurimpia. Eri poliittiset ryhmittymät taistelevat vallasta, koska valta tuo mukanaan rikkauksia.

Fazel sanookin korruption ja nepotismin olevan Iranin suurimpia ongelmia.

– Työläisen kuukausipalkka on Iranissa reilut sata dollaria. Samaan aikaan he näkevät, kuinka poliitikkojen lähipiiri varastaa miljoonia.

Iranin noin 80 miljoonan väestöstä suuri osa on nuorta. Työttömyys on laajaa, koska talouspakotteet ovat eristäneet maan maailmanmarkkinoista.

Fazel toivoo, että EU tuomitsisi herkemmin Iranin hallinnon.

Iranin ulkoministerin vierailu Norjassa.  Mielenosoitus Norjan parlamenttirakennuksen edessä 22. elokuuta 2019
Myös Norjan pääkaupungissa Oslossa osoitettiin mieltä Iranin ulkoministerin vierailua vastaan.Vidar Ruud / EPA

Pelkää henkensä puolesta

Fazel kertoo pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta myös Suomessa. Hän olisi toivonut itselleen poliisivartiota.

– Tunnen itseni turvattomaksi, koska tiedän islamilaisen tasavallan toimintatavat. He ovat tehneet salamurhia myös Euroopassa, Fazel sanoo.

Hän on äärimmäisen huolestunut vaimostaan ja lapsestaan, mutta ei halua provosoida tilannetta sanomalla muuta kuin sen, että turvallisuusviranomaiset ovat ahdistelleet heitä. Vaimo on esimerkiksi erotettu työpaikastaan, Fazel sanoo.

Iranin hallinnon tiedetään hiljentäneen ulkomailla olevia toisinajattelijoita ja toimittajia uhkaamalla heidän perheitään Iranissa.

Fazel ei halua ajatella, mitä tapahtuisi, jos häneltä evättäisiin turvapaikka.

– Islamilainen tasavalta ei tunne armoa vastustajiaan kohtaan. Iranin suurlähetystö Ruotsissa syytti minua maanpetoksesta. Siitä saa pitkän vankeustuomion, hän sanoo.

– Olen myös kannustanut ihmisiä vastustamaan hallinnon sortoa kotimaassani. Samaan syyllistyneitä on teloitettu Iranissa. Se voi olla minunkin kohtaloni, Fazel miettii.

Lisää aiheesta:

Iran on yhä taitavampi sulkemaan yhteydet ulkomaailmaan – Netin katkaiseminen on yleistyvä keino levottomuuksien tukahduttamiseksi

Amnesty: Yli sadan pelätään kuolleen Iranin bensalevottomuuksissa

Trumpin pakotteet sekoittivat iranilaisperheen raha-asiat – "Nyt meillä ei ole varaa edes korjauttaa jääkaappia"