Seilin saarelta löytyi harvinainen puutiaisissa loisiva loispistiäinen – tappaa punkin ennen kuin se ehtii lisääntyä

Tutkijat etsivät puutiaisilla loisivaa pistiäistä Seilin saarelta hyönteispyydyksin.

Ixodiphagus hookeri on pienikokoinen loispistiäinen, joka on erikoistunut loisimaan puutiaisilla. Kuva: Kari Kaunisto, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Turun yliopiston puutiaistutkimusryhmä on löytänyt harvinaisen puutiaisissa loisivan loispistiäisen Saaristomerellä Paraisten Seilin saarelta.

Ixodiphagus hookeri -nimellä kulkeva loispistiäinen on Turun yliopiston tiedotteen mukaan ihmisen kannalta siitä mielenkiintoinen, että se tappaa loisinnan kohteena olevan puutiaisen ennen kuin se ehtii lisääntyä.

Tutkijoiden mukaan puutiaisten luonnollisia vihollisia voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntää puutiaisten biologisessa torjunnassa.

Kyseinen puutiaisissa loisiva loispistiäinen on nähty aikaisemmin Suomessa vain kerran, 1950-luvulla.

– Emme vielä tiedä, onko laji vasta leviämässä Suomeen vai onko kyseessä vanhempi vieras, joten tulevaisuus näyttää, alkaako tämä Suomessa ilmeisen harvinainen laji tästä runsastumaan, dosentti Eero Vesterinen sanoo tiedotteessa.

Seilin saarelta löydetty yksilö on hyvin pienikokoinen loispistiäinen. Se kuuluu Yliopiston tiedotteen mukaan hyppykiilukaisten heimoon.

– Naaraspistiäiset munivat puutiaistoukkiin tai -nymfeihin munia, jotka kuoriutuvat puutiaisen nauttiman veriaterian jälkeen. Tämän jälkeen loispistiäistoukat syövät puutiaisen, joka kuolee ennen kuin se ehtii aikuistua ja lisääntyä, kuvaillaan tiedotteessa.

Loisia etsittiin hyönteispyydyksin

Turun yliopiston puutiaistutkimusryhmä selvittää puutiaisten ja niiden kantamien taudinaiheuttajien levinneisyyttä ja ekologiaa Suomessa. Ixodes-suvun punkit eli puutiaiset ovat runsastuneet viime vuosikymmeninä voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa.

– Tutkimuksemme tavoitteena on ymmärtää puutiaisten ekologiaa kokonaisvaltaisesti, joten niitä saalistavien eläinlajien tutkiminen on ollut meillä kiinnostuksen kohteena, kertoo tiedotteessa tutkimusta vetänyt tutkijatohtori Jani Sormunen Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

Tutkijat etsivät loispistiäistä Seilin saarelta hyönteispyydyksin.

Turun yliopiston tutkijat ovat keränneet saarelta tähän mennessä yli 1300 puutiaista. Niiden loisinta-astetta tutkittiin molekyylibiologisin menetelmin.