Pääministeri ilmoitti laittavansa työehtoshoppailun kuriin – Tässä yksi ehdotus, joka hallituksen kannattaisi tsekata

Tehy ehdottaa, että työnantajien oikeutta vaihtaa työehtosopimus rajattaisiin, mikäli tarkoitus on kikkailla työehdoilla.

Tehyn edunvalvontajohtajan Else-Mai Kirvesniemen mukaan työehtosopimuksilla kikkailu voitaisiin estää työsopimuslain muutoksella. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jyrähti torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus aikoo kitkeä työehtoshoppailun tavalla tai toisella suomalaisesta yhteiskunnasta.

Vain hetkeä aiemmin omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) oli kertonut, että neljä selvityshenkilöä yrittää ratkaista viikonlopun aikana Postin ja Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) umpisolmuun ajautunutta riitaa pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta.

Ensi viikolla laajenevat tukilakot uhkaavat lamauttaa lento-, laiva- ja julkista liikennettä.

Tässä olisi hallituksen listalle yksi keino, millä työehtosopimuksen vaihtaminen edullisempaan voitaisiin saada kuriin.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia edustava Tehy ehdottaa, että asia olisi helpointa hoitaa työsopimuslain muutoksella: rajoittamalla työnantajan toimintaa liikkeenluovutuksissa.

– Lakia voitaisiin muuttaa siten, että mikäli työnantajan ilmeisenä tarkoituksena on heikentää työsuhteen ehtoja, mahdollisuutta vaihtaa työehtosopimusta ei olisi, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kertoo.

Tehy: Ilmeinen kikkailu tesseillä estettävä

Työsopimuslaissa määritellään menettely liikkeenluovutuksissa. Else-Mai Kirvesniemi sanoo, että suurimmat epäkohdat koskevat juuri tällä hetkellä yrityskauppoja ja ulkoistuksia.

Hänen mielestään laissa on nyt porsaanreikä, joka pitäisi tukkia. Työehtosopimuslain mukaan työnantaja päättää, mitä työehtosopimusta työntekijät noudattavat.

– Tätä ei selvästi koeta enää oikeudenmukaiseksi tavaksi, ja vaikuttaa siltä, että osa työnantajista käyttää tätä hyväksi, ja kiertää sillä työntekijöiden turvaa, Kirvesniemi toteaa.

Työnantaja voi hakea liiton vaihdoksella edullisempia työehtoja.

– Työnantajat perustavat tytäryhtiöitä, joihin siirretään osa toiminnoista. Tytäryhtiö järjestäytyy johonkin toiseen työnantajaliittoon, ja ryhtyy sen jälkeen noudattamaan halvempia työehtoja, hän kuvailee.

Postin työntekijät osoittivat torstaina mieltä Eduskuntatalon edustalla työehtosopimusshoppailua vastaan. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Valtionyhtiö Posti toimi juuri näin perustamalla ensin Posti Palvelut Oy:n, jonne työriidan keskiössä olevat 700 pakettilajittelijaa siirrettiin.

Posti Palvelut kuuluu Medialiittoon, ei Palvelutyönantajat Paltaan kuten Posti. Medialiiton neuvottelukumppani on työntekijäpuolella Teollisuusliitto, Paltan PAU.

Edunvalvontajohtaja Kirvesniemi korostaa, että normaaleissa yrityskaupoissa tai liikkeenluovutuksissa työehtosopimus olisi edelleen mahdollista vaihtaa, kuten nykyisinkin.

– Silloin, kun tarkoituksena on ilmeinen sopimuksella kikkailu, tämä estettäisiin. Laadittaisiin sellainen lainsäädäntö, joka vastaa kansan oikeustajua, hän sanoo.

Miten todistetaan aie heikentää työehtoja?

Työtuomioistuimen entinen presidentti Jorma Saloheimo pitää Tehyn ehdotusta työnantajan ilmeisistä työehtojen heikennysaikeista ongelmallisena.

– Tämä on sellainen kriteeri, josta varmaan kumpuaisi hyvin vaikeita näyttökysymyksiä oikeudessa, Saloheimo sanoo.

Kun työntekijä siirtyy uuden työnantajan palvelukseen liikkeenluovutuksella, vanhaa työehtosopimusta noudatetaan sopimuskauden loppuun. Sitten voidaan neuvotella uusi sopimus.

– On myös aika mahdoton ajatus, että uusi yritys olisi sopimuskautta pidempään velvoitettu soveltamaan vanhaa, ehkä vieraan työnantajaliiton solmimaa sopimusta, hän toteaa.

Saloheimon mukaan työehtoshoppailua on vaikea suitsia lainsäädännöllä. Työoikeuden asiantuntija arvioi, että ilmiön hävittäminen lakiteitse puuttuisi vapaaseen markkinatalouteen ja rikkoisi EU:n liikkeenluovutusdirektiiviä.

– Järjestö- ja yritysrakenteet elävät ja toimialat muuttuvat vuosien saatossa, jolloin työehtosopimustenkin soveltamispiirit muuttuvat samalla. Yritysrakenteiden muutokset johtuvat yleensä muista syistä kuin siitä, että työehtoja halutaan heikentää, Saloheimo sanoo.

Työtuomioistuimen eläköitynyt presidentti Jorma Saloheimo ennakoi Tehyn ehdotuksesta pahoja näyttöongelmia oikeudessa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Saloheimo lisää, että työehtosopimusten muutoksia tapahtuu myös muissa tilanteissa kuin liikkeenluovutuksissa. Tehyn ehdottama keino tepsisi siis vain osaan tapauksia.

Yrityksessä saattaa toimia tai sinne voidaan muodostaa pääliiketoiminnasta poikkeava yksikkö.

– Esimerkiksi sähköurakointiliike alkaa harjoittaa talvikunnossapitoa, jonne siirretään työntekijöitä. Yritys sitten liittyy uuden alan mukaiseen työnantajaliittoon, ja alkaa soveltamaan työntekijöihin uutta sopimusta.

– Liikkeenluovutusta ei siis tapahdu, mutta työehtosopimus vaihtuu, Saloheimo huomauttaa.

Saloheimo ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat sitä mieltä, että työnantajien järjestäytymisoikeuteen puuttuminen voisi lopulta vaarantaa myös työntekijöiden järjestäytymisvapauden. Kun lainmuutoksetkin ovat vaikeita, jäljelle jää neuvottelutie tai työtaistelu.

Viekö Tehyn ehdotus työnantajien vapauden järjestäytyä mielensä mukaan?

– Ei millään tavalla. Tässähän ei puututa järjestäytymisoikeuteen. Tässä puututaan ainoastaan siihen, ettei liikkeenluovutuksen yhteydessä voida muuttaa epäasiallisella tavalla sovellettavaa työehtosopimusta, Tehyn Else-Mai Kirvesniemi katsoo.

Elikeinoelämän keskusliitto ei halunnut tänään kommentoida Tehyn ehdotuksen toteutuskelpoisuutta yritysten näkökulmasta.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Lue lisää: