Maahanmuuttovirasto käy läpi 500 turvapaikkapäätöstä ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun takia

Suomesta Irakiin palautettu mies tapettiin kotimaassaan pian paluunsa jälkeen.

Turvapaikkapäätökset
Maahanmuuttovirasto.
Lotta Sundström / Yle

Maahanmuuttovirasto haluaa varmistaa, että mahdolliset Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavan ratkaisun kaltaiset tapaukset tunnistetaan.

Yhteensä läpikäytäviä tapauksia on noin 500 (siirryt toiseen palveluun). Ryhmään kuuluvat ovat saaneet täytäntöönpanokelpoisen kielteisen turvapaikkapäätöksen. Päätökset tehtiin ennen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 14. marraskuuta antamaa ratkaisua.

Käytännössä Migri käy läpi turvapaikkapäätökset ja varmistaa, että ne on käsitelty ja tehty EIT:n ratkaisun edellytysten mukaisesti. Jos tapauksissa on huomioitavaa, voidaan hakijaa kehottaa tekemään uusintahakemus.

EIT kiinnitti huomiota ratkaisussaan riskiarviointiin. Käytännössä siihen, miten hakijan aikaisemmat tapahtumat oli otettu huomioon tulevaisuuden uhan arvioinnissa. Lisäksi EIT muistutti, että hakijan taustan yksittäisten seikkojen yhteisvaikutus olisi pitänyt huomioida.

Ratkaisu koski irakilaista turvapaikanhakijaa. Kun hänet palautettiin kotimaahansa, hänet tapettiin siellä pian paluunsa jälkeen.

Lue lisää:

Poliisi keskeyttää palautukset Irakiin, rikosperusteisia palautuksia jatketaan

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta

Analyysi: Ali ei kuollut koska Suomi ei uskonut hänen vaaraansa, vaan koska hänen vaaransa oli vääränlaista

Ohisalo: EIT:n päätös häpeällinen Suomelle – Hallitus käy läpi turvapaikkaprosessiin tehdyt muutokset, jotta vastaavaa ei enää tapahdu