Jätteiden käsittelystä tuli Kajaanin Romulle iso ongelma – jätemassat kasaantuvat, poliisi tutkii asiaa

Kajaanilaisen metallinkierrätysyrityksen epäillään syyllistyneen vuosia jatkuneeseen ympäristön turmelemiseen.

poliisitutkinta
Henkilö seisoo suuren jätekasan vieressä.
Vaarallisesti luokiteltua SLF-jätettä on valtavana aumana Kajaanin Romun alueella.Elisa Kinnunen / Yle

Jätteen käsittelystä on tullut iso ongelma Kajaanin Romulle. Jätelaki tiukentui vuonna 2016, jonka jälkeen yhtiö ei ole saanut käsiteltyä ja kuljetettua vaaralliseksi luokiteltua SLF-jätettä pois metallimurskaamoltaan Kajaanin Saunakankaalta.

Yhtiö on varastoinut SLF-jätettä vuosia murskaamonsa lähistölle, ja kasat ovat ehtineet kohota valtaviksi. Nyt jätteen käsittely on poliisitutkinnassa.

Poliisi epäilee Kajaanin Romun toimitusjohtaja Matti Nyyssöstä ympäristön turmelemisesta. Esitutkinta on loppusuoralla, ja asia on siirtymässä syyttäjälle. Nyyssönen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

– Teemme täällä kiertotaloutta, mutta olemme jumissa. Emme pääse jätteestä eroon. Fortumin Riihimäen polttolaitoksen kapasiteetti ei riitä, sillä jätettä tulee muun muassa teollisuudesta niin paljon. Ne eivät mahdu tällä hetkellä Suomessa mihinkään, Nyyssönen sanoo.

Kajaanin Romu varastoi SLF-jätettä luvanvaraisesti ensin omalle ja sen jälkeen naapurina olevan Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokympin tontille. Sinnekin jätettä on kertynyt paljon enemmän kuin koskaan ajateltiin.

– Tilanne on hankala. Jätteiden piti käydä tontilla ja lähteä takaisin prosessiin. Nyt niitä on kertynyt kolme vuotta. Valvova viranomainen, Kainuun Ely-keskus, piiskaa kohta meitä siitä, että alueella on näin paljon luvattomasti tavaraa, sanoo Ekokympin toimitusjohtaja Jukka Oikarinen.

Kainuun Ely-keskus vei asian poliisin tutkittavaksi viime keväänä. Poliisin mukaan tällä hetkellä metallinkierrätysyrityksen alueella on jätettä noin 56 000 tonnia, kun sallittu määrä on 200 tonnia.

– Jätemassan varastointi ei ole välttämättä aiheuttanut vielä kovin suurta vahinkoa, sanoo Kainuun Ely-keskuksen ympäristönsuojelun asiantuntija Tatu Turunen.

Turusen mukaan jäteongelma olisi ratkaistavissa, sillä Ekokympin Majasaaren jätekeskukseen suunnitellaan vaarallisen jätteen käsittelykenttää, loppusijoitusaluetta ja polttolaitosta. Majasaaren laajennuksen ympäristövaikutusten arviointi eli YVA-menettely on parhaillaan käynnissä.

Toteutuessaankin hanke ottaa aikaa, jota metallinkierrätysyrityksellä ei välttämättä ole.

– Asia on viranomaisten käsissä. Jos he sanovat ei, porttiin laitetaan ketjut kiinni ja murskaustoiminta loppuu Kainuussa, Nyyssönen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!