Ensimmäinen ulkomaalainen synnyttäjä saapumassa pian Etelä-Karjalaan – Ylilääkäri: Synnytysten jatko Etelä-Karjalassa ei ole vaakalaudalla

Ulkomaalaisten synnytykset on tarkoitus saada käyntiin Etelä-Karjalassa vielä tämän vuoden puolella. Ensimmäisen synnyttäjän lisäksi muutamia muitakin ulkomaalaisia naisia on käynyt tutustumassa synnytysosastoon.

Etelä-Karjalan keskussairaala on valmis ottamaan vastaan ensimmäisen ulkomaalaisen synnyttäjän vielä tämän vuoden puolella. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksote valmistautuu ottamaan vastaan ensimmäisen ulkomaalaisen synnyttäjän vielä tämän vuoden puolella.

Ensimmäisen Eksoteen saapuvan ulkomaalaisen synnyttäjän laskettu aika on tämän vuoden lopussa.

Ulkomaalaisille markkinoitujen synnytysten on tarkoitus saada jatkoa tämänkin jälkeen, sillä muutamia naisia on käynyt tutustumassa Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastoon.

Ulkomaalaisten synnytyksiä Lappeenrannassa on markkinoitu yhdessä Helsingissä yksityistä sairaalaa ylläpitävän HYKSin Oy:n kanssa viime kesästä asti.

Synnytysten aloittaminen ulkomaalaisille on ottanut aikaa monesta syystä.

Etelä-Karjalan keskussairaalan naistentautien poliklinikan ylilääkäri Antti Valpas kertoo, että sekä sopimusteknisten että potilasturvallisuuteen liittyvien asioiden on oltava kunnossa.

Asiat, jotka eivät ole Suomessa ongelma, ovat olleet tärkeä osa synnytysten aloittamisen valmistelua. Yksi on infektiotilanne ja infektiontorjunta. Synnyttäjiltä testataan esimerkiksi hepatiitti ja tuberkuloosi.

– Meillä on hyvin selkeä malli, jonka mukaan mennään. Ja ihan sopimusteknisten asioiden hiominen. Pitää olla hyvin tarkkaa ja yksityiskohtaisesti säädeltyä, että mitä jos jotakin sattuu. Että kun tilanne on päällä, niin sitten ei ruveta ihmettelemään, Valpas kuvailee.

Syntyneiden vauvojen määrästä pidetään tarkkaa lukua Eksotessa. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Synnytysten määrät uuteen tarkasteluun

Naistentautien poliklinikan ylilääkäri Antti Valpas kertoo, että synnytysten jatko Etelä-Karjalan keskussairaalassa ei ole vaakalaudalla.

– Ulkomaalaisten synnyttäjien hoitamista ja synnytysten jatkamista Etelä-Karjalassa ei kannata yhdistää. Tiedämme, että kyse on maksimissaan muutamasta kymmenestä ulkomaalaisesta synnyttäjästä, Valpas sanoo.

Synnytysten määrä on laskenut koko Suomessa noin 20 prosenttia, eikä kyseessä ole vain Etelä-Karjalan ongelma. Valpas korostaa, että jatkon rajaksi määritelty tuhat synnytystä oli hallinnollinen raja. Synnytysten määriä tarkastellaan Suomessa lähiaikoina uudelleen.

– Tarkasteluun tulee myös se, onko valmius hoitaa vastasyntynyttä. Meillä on sentään täällä vastasyntyneiden teho-osastot ja kaikki muut. Meillä on laatu kohdallaan. Tämä ei ole ollenkaan niin mekanistinen ajattelu, että tässä on joku tietty lukumäärä, mikä ratkaisee, Valpas muistuttaa.