Hyppää sisältöön

Etelä-Korea jatkaa sittenkin tiedusteluyhteistyötä Japanin kanssa – ratkaisun toivotaan korjaavan riitaantuneiden naapureiden välejä

Japanin ja Etelä-Korean kiistojen taustalla ovat olleet erimielisyydet sotavuosien pakkotyöstä ja sen hyvittämisestä.

Japanin pääministeri Shinzo Abe ilmaisi perjantaina tyytyväisyytensä Etelä-Korean päätökseen pysyä maiden tiedusteluyhteistyösopimuksessa. Kuva: Andre Pichette / EPA-EFE

Etelä-Korea ilmoitti perjantaina, että se jatkaa sittenkin tiedusteluyhteistyötään Japanin kanssa. Ilmoitus tuli vain tunteja ennen kuin Etelä-Korea oli virallisesti lähtemässä yhteisestä tiedustelusopimuksesta. Päätöksen toivotaan korjaavan maiden tulehtuneita välejä.

Etelä-Korean ja Japanin kiistat kärjistyivät kesällä, kun Etelä-Korea ilmoitti pudottavansa Japanin luotettujen kauppakumppaneiden listalta. Päätös oli vastine Japanin aikaisemmin tekemälle samankaltaiselle linjaukselle.

Kiistojen taustalla ovat erimielisyydet sotavuosien pakkotyöstä ja sen hyvittämisestä. Toisessa maailmansodassa Japanin militaristinen hallinto käytti korealaisia pakkotyöhön. Japani katsoo, että kiista pakkotyöstä sovittiin jo vuonna 1965, kun maat solmivat uudelleen diplomaattisuhteet. Tätä näkemystä monet eteläkorealaiset eivät hyväksy.

Etelä-Korea ilmoitti elokuussa lopettavansa tiedusteluyhteistyön Japanin kanssa sen jälkeen, kun Japani oli ryhtynyt rajoittamaan teknologiateollisuudelle tärkeiden tuotteiden vientiä Etelä-Koreaan.

Yhdysvallat on toistuvasti painostanut maita hautaamaan sotakirveensä ja sopimaan riitansa. Yhdysvallat katsoo, että Etelä-Korean ja Japanin tiedusteluyhteistyö on elintärkeä Pohjois-Korean uhan vuoksi.

Japanin pääministeri Shinzo Abe ilmaisi perjantaina tyytyväisyytensä Etelä-Korean päätökseen. Japanin ulkoministeri Toshimitsu Motegi puolestaan ilmoitti tapaavansa eteläkorealaisen virkasiskonsa Japanissa järjestettävässä G20-kokouksessa. Aiemmin oli epävarmaa, osallistuuko Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha Japanissa pidettävään kokoukseen lainkaan. Hän kuitenkin vahvisti kuitenkin osallistumisensa viime hetkellä.

Lue myös: