Helsingin Hietalahdessa ammuttiin viime kesänä keskellä päivää – Ampuja kiistää syytteet kolmesta murhan yrityksestä: "Tarkoitus oli vain pelotella"

32-vuotiasta miestä syytetään kolmesta murhan yrityksestä sekä muun muassa ampuma-aserikoksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

ampumavälikohtaukset
Auto, jossa kylki lommola ja sivuikkunat rikki.
Kaksi loukkaantui ampumisessa Helsingissä Hietalahdenkadulla. Poliisi eristi alueen.Matti Myller / Yle

Hietalahden viime heinäkuun ampumatapauksen pääkäsittely alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeuskäsittely käydään muiden väkivaltajuttujen tapaan turvasalissa, jossa muun muassa kuvaaminen on kielletty.

Ensimmäisenä pääkäsittelypäivänä vuorossa oli syytteiden luku ja syyttäjän asiaesittely. Myös yhtä ampumisen uhreista kuultiin. Toista ampumisessa loukkaantunutta kuullaan tiistaina. Myös syytetty pääsee ääneen tiistaina.

Kosovolaistaustaista miestä syytetään kolmesta murhan yrityksestä sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta.

Rikosnimikkeenä on murhan yritys, koska syytteiden mukaan teot on tehty vakaasti harkiten sekä vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen.

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta

Syyttäjä hakee syytetylle ehdotonta vankeusrangaistusta, mutta ei vielä halua ottaa kantaa tuomion pituuteen.

– On poikkeuksellista Suomen mittakaavassa, että ammutaan yleisellä paikalla. Ja katson, että [tapaus]on poikkeuksellinen myös siinä, miten se aiheutti vaaraa muille henkilöille. Siinä on kuitenkin ollut 50–100 metrin säteellä todella paljon ihmisiä ruuhka-aikaan kommentoi syyttäjä Nina Keskinen.

Ampuminen tapahtui viime heinäkuussa noin kello neljän aikaan iltapäivällä Hietalahdenkadun ja Porkkalankadun risteyksessä. Kaksi ihmistä loukkaantui. Poliisi otti epäillyn kiinni myöhemmin samana päivänä.

32-vuotias mies on ollut vangittuna heinäkuun lopulta todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Oikeuden puheenjohtaja Aira Jousila sanoi, että vangitseminen jatkuu ja mies tuodaan Vantaan vankilasta vastaamaan syytteisiin.

Syyttäjä: Ampumista edelsi syytetyn pahoinpitely

Oikeussalissa oli käsittelyn alkaessa paikalla syytetyn lisäksi muun muassa aseistettuja poliiseja, vartija ja kaksi tulkkia ja yleisönä noin parikymmentä henkilöä.

Katuampumisesta epäilty 32-vuotias mies kiistää syytteet kolmesta murhan yrityksestä.

Miehen puolustuksen mukaan tarkoitus ei ollut surmata tai vahingoittaa, vaan ainoastaan pelotella. Syytetty myöntää ampumisen kolmea miestä kohti kahtena hätävarjelun liioitteluna tehtynä törkeänä pahoinpitelynä ja yhtenä vaaran aiheuttamisena.

Syyttäjän mukaan ampumista edelsi murhan yrityksistä syytetyn pahoinpitely läheisellä työmaa-alueella. Miestä oli syyttäjän mukaan lyöty nyrkkiraudalla päähän. Pahoinpitelystä syytetään yhtä kolmesta veljeksestä, jotka myöhemmin joutuivat ampumisen uhriksi.

Pahoinpitelyn jälkeen 32-vuotias mies kävi hakemassa kotoaan Vantaalta pistoolin ja lähti takaisin Helsinkiin. Syyttäjän mukaan mies otti aseen nimenomaan sitä varten, jos kohtaisi veljeskolmikon myöhemmin jossain.

Teon motiivi vielä osin auki

Ampumisen motiivista ei syyttäjän mukaan ole täyttä selvyyttä eikä tilanne kokonaan selkiintynyt ensimmäisen istuntopäivän aikana.

– On selvinnyt, että epäiltyyn ampujaan on kohdistettu väkivaltarikoksia ja uhkauksia aiemmin kolme kertaa. Se on ainakin jonkinnäköisenä motiivina toiminut, Keskinen sanoo.

Poliisi on aiemmin kertonut, että ampuminen liittyy kahden suvun välienselvittelyyn. Murhan yrityksistä epäillyn miehen sukua oli poliisin mukaan painostettu lähtemään Suomesta.

Syyttäjän mukaan osapuolet olivat kotoisin samasta kaupungista Kosovosta. Painostamista oli syyttäjän mukaan ollut molemmin puolin, mutta esitutkinnassa ei selvinnyt, miksi sukujen riita oli eskaloitunut Suomessa.

Oikeudessa toinen välikohtauksessa loukkaantuneista veljeksistä kertoi, että suvut asuivat lähekkäin Mitrovitsassa Kosovossa eikä siellä ollut riitaa. Hän sanoi, että epäilty ampuja solvasi hänen sukuaan.

Syyttäjä: Ampui ja puukotti takapenkillä ollutta miestä

Helsingin keskustassa 32-vuotias mies ja kolmikko kohtasivat sattumalta. Syyttäjän mukaan 32-vuotias mies ajoi tahallaan pakettiautollaan päin henkilöautoa, jossa aiemmin päivällä olleesta pahoinpitelystä epäilty mies oli kahden veljensä kanssa.

– (Syytetty) on ottanut aiemmin kotoaan hakemansa pistoolin, ladannut aseen ja noussut ulos autosta, syyttäjä sanoi.

Henkilöautossa olleista kaksi lähti juoksemaan karkuun. Syyttäjän mukaan mies ampui heitä kohti ja osui toiseen. Tämän jälkeen mies meni syyttäjän mukaan henkilöauton luokse ja ampui ja puukotti sen takapenkillä ollutta kolmatta miestä.

– Hyvin vakavia vammoja on tullut. Toinen henkilö joutui heti hätäleikkaukseen. Toiselle henkilöllekin aiheutui hangenvaarallisia vammoja, Keskinen totesi käsittelyn tauolla.

Puolustus: Mies hätääntyi tilanteessa

Puolustuksen mukaan ampumisesta syytetty hätääntyi kun häntä aiemmin pahoinpidelleet miehet tulivat risteyksessä häntä vastaan.

Puolustuksen mukaan hän ei tahallaan aiheuttanut autojen yhteen törmäystä. Veljesten noustessa autosta hän koki tilanteen uhkaavaksi ja puolustautui uhkaamalla aseella.

Päätös ampumisesta syntyi puolustuksen mukaan kun miestä päin heitettiin jokin esine. Hän tulkitsi sen olevan veitsi ja uskoi henkensä olevan vaarassa.

Vakavammin loukkaantunut mies puolestaan kertoi, että syytetty ajoi tarkoituksella korokkeiden yli veljesten autoa kohti ja yritti osua auton keulaan.

Hän myös sanoi, että syytetty oli jo aiemmin päivällä uhkaillut tappamisella. Hän kertoi, että ei tiennyt sukujen välisistä erimielisyyksistä ennen heinäkuun välikohtauksia. Hän kuitenkin tiesi, että hänen veljellään ja epäillyllä ampujalla oli ollut jotakin kahnausta aiemmin, mutta ei tiennyt syytä siihen.

Veljekset vaativat isoja korvauksia

Mieskolmikko vaatii muun muassa kivusta, särystä, psyykkisestä haitasta, ansionmenetyksistä ja sairaanhoitokuluista yhteensä noin 100 000 euron korvauksia.

Puolustus ei pitänyt korvausvaatimusten määrää perusteltuna vaan katsoi, että ne on laskettu yläkanttiin. Asianajaja Mikko Helenius korosti, että vammat ovat vielä kohtuullisen tuoreita ja lopulliset ennusteet paranemisesta ovat auki.

Sivulliset eivät loukkaantuneet ampumisessa. Syyttäjän mukaan vilkkaalla kaupunkialueella ruuhka-aikaan ampuminen aiheutti kuitenkin vaaraa sivullisille.

Syyttäjä vetosi keskusrikospoliisin asiantuntijalausuntoon, jonka mukaan aseen tehokas kantama oli 50 metriä ja luodit olivat hengenvaarallisia jopa satojen metrien säteellä.

Epäilty on vantaalaisen rakennusyrityksen toimitusjohtaja

Ampumisesta syytetty mies on toiminut rakennusalan yrityksen toimitusjohtajana.

Vuonna 2014 perustettu yritys on rekisteröity Vantaalle, ja sen liikevaihto liikkuu reilussa miljoonassa eurossa.. Työntekijöitä yrityksellä on 30. Yritys kertoo tekevänsä esimerkiksi rappauksia, maalauksia, purkutöitä ja rakennussiivouksia pääkaupunkiseudulla.

Epäilty on asunut ainakin viime vuosina pääkaupunkiseudulla, väestötietojen mukaan nykyisin Vantaalla ja sitä ennen Helsingissä. Pääkaupunkiseudun käräjäoikeuksista ei löydy mieheltä minkäänlaista rikostaustaa.

Epäiltyyn ampujaan kohdistuneita pahoinpitelyjä myönnettiin

Epäiltyä ampujaa oli pahoinpidelty kolmesti ennen ampumista. Syytteitä pahoinpitelyistä ja laittomasta uhkauksesta käsitellään osana oikeuskäsittelyä.

Yksi veljeksistä myönsi oikeudessa Vantaalla joulukuussa 2018 tapahtuneen pahoinpitelyn, mutta kiisti syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen.

Helsingissä hieman ennen ammuskelua tapahtuneesta pahoipitelystä syytetty mies kiistää syytteen.

Kolmannesta epäillystä pahoinpitelystä Espoossa nostettiin syytteet jo heinäkuussa. Myös kyseinen tapaus käsitellään osana juttukokonaisuutta. Veljesten isä myönsi oikeudessa syyllistyneensä pahoinpitelyyn marraskuussa 2018.

Lue myös:

Helsingin Hietalahden ampumisesta epäilty saa syytteet kolmesta murhan yrityksestä

Poliisi: Helsingin keskustan viimekesäinen ampumistapaus selviämässä – Taustalla kahden suvun välinen riita

Hietalahden ampumatapauksen osallisilla on pitkä yhteinen historia – poliisi tutkii, liittyykö rikos tiiviin yhteisön väleihin

Helsingin Hietalahden ampumisesta epäilty vangittiin – ase oli luvaton, poliisin mukaan viitteitä suunnitelmallisuudesta

Helsingin keskustan ammuskelusta epäiltyä vaaditaan vangittavaksi – Epäilty on rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja

Rantautuiko Suomeen nyt uusi rikollisuuden muoto? Helsingin ampumatapaus on täysin poikkeuksellinen – 12 kysymystä poliisille

Helsingin keskustan ammuskelu herätti keskustelun – Onko Ruotsin henkirikosvyyhti rantautumassa Suomeen?

Helsingin keskustan ampumistapauksen tekijä ja uhrit olivat toisilleen tuttuja – Poliisi: "Konkreettista vaaraa myös muille paikalla olleille"

Hietalahdenkadulla Helsingin keskustassa ammuttu – poliisi tutkii tapausta kolmena murhan yrityksenä, yksi henkilö otettu kiinni