1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuokramökkien turvallisuus paranee: palovaroitin tarvitaan jokaiseen makuutilaan – Levin tuhoisa tulipalo havahdutti torjumaan riskejä

Osa tiloja välittävistä tai huoltavista yrityksistä on jo kiristänyt mökkien turvallisuusvaatimuksia.

paloturvallisuus
Nilsiässä talon ulkoseinä
Varapoistumisreitti parantaa huomattavasti yläkerran turvallisuutta. Kuvituskuva.Marianne Mattila / Yle

Onnettomuustutkintakeskus antoi perjantaina suosituksia vuokramökkien turvallisuuden parantamiseksi. Taustalla on Kittilän Levillä huhtikuussa sattunut mökkipalo, jossa kuoli kolme lasta.

OTKESin mukaan vuokramökkien paloturvallisuudessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota poistumisturvallisuuteen ja sähköasennuksiin. OTKES suosittaa myös, että vuokramökkien turvallisuusjärjestelyistä laadittaisiin tarkastuslista. Ainakin osassa majoitusta välittävistä yrityksistä tarkastuslistoja on jo käytössä. Myös vaatimuksia palovaroitinten määristä on jo kiristetty.

Lapin pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Timo Rantala pitää OTKESin suosituksia hyvinä ja aiheellisina.

– Lähden siitä, että jos tilassa, esimerkiksi parvella, ei ole poistumistietä, sitä ei ole tarkoitettu nukkumiseen.

Rantala korostaa myös palovaroittimien tärkeyttä.

– Kyllä varoitin tarvitaan ainakin jokaiseen sellaiseen huoneeseen, jossa nukutaan.

Paloturvallisuus mukaan mökin varustetasolistalle

Pelastuspäällikkö Timo Rantalan mielestä tärkeää on myös saada vuokramökin turvallisuustasosta majoittujalle tietoa jo vuokrauksen yhteyteen. Majapaikkaa etsivä voisi tutustua rakennuksen paloturvallisuuteen siinä kuin muuhunkin varustetasoon.

– Samalla tavalla kuin esitellään mökin tiski- ja pyykkikoneet ja muu varustelu, pitäisi tuoda esille myös turvallisuusseikat.

Kyse voi olla vaikkapa siitä, minkä ajan määräysten mukaiset palovaroittimet talossa on, koska nykyään varoittimilta vaaditaan suurempi toimintavarmuus kuin ennen vuotta 2009.

Avuksi yhtenäiset ohjeet

Rantalan mielestä kaikille yrityksille ja toiminta-alustoille on hyvä saada yhtenäiset ohjeet, joiden avulla kaikki osalliset voivat parantaa turvallisuutta.

Rantala tietää, että vapaa-ajan rakennusten varustaminen varoittimilla voi olla hankalaa.

– Niissä on paljon yhteistä tilaa. Samoissa tiloissa tehdään ruokaa ja siellä voi olla takka, joka savuttaa. Näistä saattaa tulla hälytyksiä tai häiriöitä varoittimiin. Joskus sitten otetaan paristo pois, jos varoitin huutaa.

Varoittimia ainakin kaikkiin makuutiloihin

Suomen suurimpiin kuuluva vuokramökkien ja loma-asuntojen välittäjä Lomarengas on jo kiristänyt välittämiensä mökkien turvallisuusvaatimuksia. Levin turmamökki ei ollut Lomarenkaan välittämä, mutta onnettomuus vauhditti myös Lomarengasta tarkistamaan välittämiensä tilojen turvallisuustasoa.

Markkinointipäällikkö Pekka Huttunen kertoo, että Lomarengas ei ole jäänyt odottamaan OTKESin suosituksia eikä niiden muotoutumista viranomaismääräyksiksi, vaan yritys ottaa suositukset käyttöön heti. Jatkossa se siis vaatii välittämissään vuokramökeissä palovaroittimet kaikkiin makuuhuoneisiin.

– Jo tähän mennessä olemme suositelleet varoitinta kaikkiin huoneisiin, joissa nukutaan, mutta nyt siitä tulee edellytys. Lain vaatimus on tällä hetkellä väljempi, yksi palovaroitin 60 neliömetriä kohden.

Risto Taskinen Nilsiän paloaseman palomestari tekee palotarkastusta.
Palovaroitin tulisi varmuuden vuoksi sijoittaa ainakin jokaiseen makuutilaan. Kuvassa varoitinta on tarkistamassa palomestari Risto Taskinen Nilsiästä. Marianne Mattila / Yle

Lomarenkaan välitettävänä eri puolilla maata on yli 4 000 kotimaan loma-asuntoa. Vuokramökkien omistajia on lähes 2500, joten tilojen varustetaso ymmärrettävästi vaihtelee huomattavasti. Läheskään kaikille vuokraajille toiminta ei ole ammattimaista, joten toiminnan lähtökohdatkin vaihtelevat paljon.

Pelastuspäällikkö Timo Rantalan tapaan Huttunen pitää tärkeinä ja tarpeellisina suosituksia siitä, että paloturvallisuuteen liittyvää ohjeistusta täsmennetään ja tuodaan entistä paremmin asiakkaiden tietoon.

Lomailijan on muistettava omakin vastuunsa

Sekä pelastustoimessa että majoitusalalla painotetaan myös asiakkaan omaa vastuuta. Esimerkiksi Lomarenkaan mökeistä löytyy huoneentaulu ja mökkikansio, joissa on hälytyskeskuksen numero, mökin sijainti sekä ohjeita hätätilanteen varalle.

– Mökkiin saapuessa loma-asukkaiden tulisi tutustua paloturvallisuusasioihin, esimerkiksi poistumisteihin ja sijaintitietoihin mahdollista hätätilannetta silmälläpitäen. Myös tulen käsittelyssä pitää olla huolellinen, Huttunen huomauttaa.

Paloturvallisuuteen liittyvät ohjeet
Huoneentauluun on koottu keskeiset turvallisuusasiat.Marianne Mattila / Yle

Keskustelua on Huttusen mukaan käyty siitä, voisiko asiakkaiden saapumisen yhteyteen järjestää tietoiskun, jossa käytäisiin asiat läpi. Tällainen käytäntö voi kuitenkin olla aika vaivalloinen, sillä nykyään vuokraaja ja asiakas eivät välttämättä tapaa lainkaan, vaan hyvin yleisesti käytössä ovat avainlaatikot, joista avaimen saa koodilla.

Vuokramökkien paloturvallisuus perustuu omavalvontaan, mutta Huttusen mukaan Lomarengas on tehnyt omiakin tarkastuksia. Samoin monissa paikoissa paloviranomaiset ovat tehneet tarkastuksia, usein mökinomistajan pyynnöstä.

Levin onnettomuudesta juontavissa suosituksissa esillä ovat olleet nimenomaan palovaroittimet. Esimerkiksi häkävaroittimista ei tässä yhteydessä ole puhuttu.

Kaikki pitävät silmänsä auki

Kuopion Tahkolla mökkejä huoltavan Tahko 24H-yhtiön varatoimitusjohtaja Teo Kuosmanen kertoo, että yrityksellä on keskusvaraamon kanssa sisäisessä käytössä lista asioista, joita mökeiltä ja niitä vuokraavilta edellytetään. Listalla ovat muun muassa palovaroittimet ja sammutuslaitteet.

Kuosmanen kertoo, että koska suuri osa mökinomistajista asuu kaukana, monet tehtävät ovat kiinteistönhuoltajien ja siivoojien hoidettavana. Silmät pidetään auki aina kun tiloissa käydään.

– Esimerkiksi juuri viime viikolla siivooja ilmoitti, että yhden mökin takan eteen tarvittaisiin kipinäsuoja. Me varmistimme asian omistajalta ja hoidimme suojan paikalleen.

Tarjolla tietoa monella kielellä

Tahkon maisemissa toimii myös yrittäjä Jouni Hartikaisen Rinnepelto Lomamökit -yritys. Turvallisuudesta pyritään huolehtimaan monin tavoin.

– Sesongin alkajaisiksi käydään läpi kaikkien mökkien turvallisuusasiat; tarkistetaan jokainen palovaroitin, tuhka-astia, mökkikansio, seinäohje.

Mökeissä majoittuu paljon ulkomaisia matkailijoita, joten tietopaketit on tehty monella kielellä. Opastukselle esimerkiksi tulen käsittelyyn on tarvetta, sillä Hartikaisen mukaan varsinkin ulkomaalaiset vieraat saattavat olla tottumattomia takan tai saunan käyttäjiä.

Sammutuspeite
Sammutusvarusteet on hyvä pitää helposti löydettävässä paikassa.Marianne Mattila / Yle

Jouni Hartikainen on huomannut, että osa majoittujista tutustuu tunnollisesti mökin ohjeisiin, osa ei vaivaudu lukemaan niitä lainkaan.

–Yrittäjän puhelin voi soida vaikka keskellä yötä, kun tarvitaan neuvoja – vaikka tiedot löytyisivätkin mökkikirjasta.

Levin surullisen onnettomuuden jälkeen kaikkien suhtautuminen turvallisuuteen tuntuu kuitenkin muuttuneen. Käytännössä se näkyy esimerkiksi niin, että jos palovaroittimen paristo on lopussa, majoittuja huolehtii saman tien uuden pariston saamisesta.

Lisää aiheesta:

OTKES kolmen nuoren hengen vaatineesta mökkipalosta: Sähkötyöt vain ammattilaisille – "Asennuksiin liittyvää riskiä ei oteta vakavasti"

Levin tuhoisa mökkipalo alkoi väärin asennetusta lattialämmityskaapelista – OTKES: "Voi tapahtua valitettavasti uudestaan"

Levin tulipalo sai matkailijat kiinnittämään huomiota turvallisuuteen – "Tuossa on lumikasa, hyppään sinne, jos tulipalo tulee"

Traaginen mökkipalo johti satojen mökkien tarkastuksiin Levillä – pientä korjattavaa on löytynyt

Kolmen lapsen hengen vaatinut Levin mökkipalo syttyi lattialämmityksestä – parvesta tulee helposti surmanloukku

Lue seuraavaksi