Paikalliset mökkiyrittäjät panostaneet paloturvallisuuteen jo aiemmin – OTKESin suositukset eivät aiheuta suuria toimenpiteitä

Useat mökkiyrittäjät kertovat, ettei asiakkailta ole tullut tavallista enempää kyselyitä mökkien turvallisuudesta.

Monet suomalaiset haaveilevat mökkilomasta järven rannalla. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Onnettomuustutkintakeskus OTKES on antanut uusia suosituksia vuokramökkien turvallisuuden parantamiseksi.

Suositukset on annettu Levillä tapahtuneen vakavan mökkipalon seurauksena. OTKES suosittelee esimerkiksi tarkistuslistaa siitä, kuinka mökkien turvallisuusasiat on huomioitu.

Useat mökkiyrittäjät kertovat, etteivät turvallisuussuositukset aiheuta suuria toimenpiteitä. Myöskään asiakkailta ei ole tullut tavallista enempää kyselyitä mökkien turvallisuudesta.

Mökkien paloturvallisuuteen ja mahdollisiin muihin riskeihin on pyritty kiinnittämään huomiota jo ennestään.

– Äidiltäni peritty, että on noita palovaroittimia, häkävaroittimia ja sammutuspeittoja joka ikisessä huoneessa, kertoo Nopolan lomamökkien yrittäjä Katriina Noponen Anttolasta.

Noponen kertoo, että hän kiinnittää erityistä huomiota ikkunoiden avauskahvoihin. Kaikissa vanhoissa mökkien ikkunoissa niitä ei välttämättä ole. Ikkunoiden avaaminen nopeuttaa mökistä poistumista onnettomuustilanteessa.

OTKESin mukaan vuokramökkien paloturvallisuudessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota poistumisturvallisuuteen ja sähköasennuksiin.

– Minulla on lähestulkoon aina ollut sama sähkömies. Laitoin hänelle välittömästi viestiä suositukset luettuani, että olisiko sähkötöistä mahdollista saada raportit, Noponen kertoo.