Bristolissa paikallinen panimo auttaa kodittomia äänestämään parlamenttivaaleissa – Britanniassa satoja tuhansia asuu taivasalla

Britanniassa oluthuoneet ovat alkaneet kannustaa äänestysaktiivisuuteen. Useat panimot tarjoavat ilmaista olutta äänestäjille.

asunnottomuus
Koditon henkilö nukkuu Windsorin linnan edustalla lokakuussa 2018.
Koditon henkilö nukkuu Windsorin linnan edustalla lokakuussa 2018.Andy Rain / EPA

Britanniassa useat panimot ovat ilmoittaneet joulukuun parlamenttivaalien äänestysaktiivisuutta tukevista toimista.

Bristolissa sijaitseva Bristol Beer Factory on ilmoittanut auttavansa kodittomia äänestäjäksi rekisteröitymisessä (siirryt toiseen palveluun). Panimo on antanut luvan käyttää tarvittaessa osoitettaan ja tämä on sopinut myös Britannian vaalikomissiolle, kertoo Sky News.

Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit 12. joulukuuta. Äänestystä varten täytyy rekisteröityä muutama viikko ennen vaaleja.

Bristol Beer Factory -panimon seinään maalattiin muraali taidefestivaaleilla heinäkuussa 2017.
Bristol Beer Factory -panimon seinään maalattiin muraali taidefestivaaleilla heinäkuussa 2017.AOP

Rekisteröityminen on mahdollista myös silloin, jos henkilöllä ei ole vakituista kotiosoitetta. Riittää, että viranomaisille ilmoitetaan paikka, jossa henkilö viettää paljon aikaa (siirryt toiseen palveluun). Tämä voi olla esimerkiksi yömaja tai tuttavan osoite, mutta myös ulkona sijaitseva paikka, kuten bussipysäkki tai suuren kadun varrella sijaitsevan kaupan oviaukko, kertoo tukijärjestö Crisis.

Bristolin keskustassa sijaitsevan Bristol Beer Factoryn kahvilan ja pubin henkilökunta auttaa kodittomia täyttämään tarvittavia lomakkeita. Heille tarjotaan paperitöiden lomassa myös kuuma juoma.

Britanniassa satoja tuhansia kodittomia

Asunnottomien määrä on Bristolissa noussut kuluneen kolmen vuoden 128 prosenttia, kertoo Homeless Link (siirryt toiseen palveluun) uutiskanava Sky Newsin mukaan.

Asunnottomuus on valtaisa ongelma koko maassa. Britanniassa on arviolta 320 000 koditonta (siirryt toiseen palveluun) ja määrä nousee, kertoo asunnottomien asiaa ajava Shelter-järjestö vuoden 2018 raportissaan.

Skotlantilainen Francis on koditon. Hän istuu Lontoon ydinkeskustassa koira vierellään, tonttulakki päässään. Vieressä kadun vilinää tarkastelee koira Milo. Francis on elänyt Lontoon kaduilla jo yli kahdeksan vuotta.
Skotlantilainen Francis on asunut Lontoon kaduilla yli kahdeksan vuotta. Francis ja hänen koiransa Milo aikoivat vuonna 2018 viettää joulun Oxford Streetilla Lontoon ydinkeskustassa.EPA

Esimerkiksi Lontoossa kodittomien määrä (siirryt toiseen palveluun) on kuluneen vuoden aikana nousut ennätyskorkealle. Viranomaisten mukaan 2018–2019 mittausajanjaksolla Britannian pääkaupungin kaduilla kodittomia oli arviolta 8 855, kertoo The Guardian.

Lehden mukaan viime vuonna Lontoossa arviolta 15 ihmistä joutui kodittomaksi päivässä.

Ilmainen olut äänestäjille

Kodittomia Bristolissa auttava panimo ei ole ainoa, joka on ilmaissut tukensa vaaleissa äänestämiselle.

Gloucestershiren kreivikunnassa Länsi-Englannissa sijaitsevassa Stoudin kaupungissa paikallinen panimo tarjoaa ”vaaliuurnaoluen” (siirryt toiseen palveluun) niille, jotka esittävät todistuksen äänestäjäksi rekisteröitymisestä. Tämän lisäksi Stroud Brewery -painimon paikallisessa ravintolassa järjestetään tilaisuus, jossa uusia äänestäjiä autetaan rekisteröitymisessä.

Äänestäjäksi rekisteröitymisen lisäksi olutvalmistajat palkitsevat myös äänensä antaneita.

Esimerkiksi skotlantilainen BrewDog-panimo tarjoaa ravintoloissaan ilmaisen tuopillisen olutta kaikille, jotka esittävät itsestään kuvan äänestyspaikalla.

Panimo toteutti saman kampanjan vuoden 2017 vaaleissa.

Lue myös:

Britanniassa alkoi vaalitaisto, joka voi jopa perua brexitin – Tässä viisi kuumaa vaalikysymystä