Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Onko Israel yhden miehen show?

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei suostu polvilleen korruptiosyytteiden edessä. Israelin poliittisen järjestelmän hän on sen sijaan saanut mutkille, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu haastaa avoimesti maan oikeuskanslerin päätöksen nostaa korruptiosyytteet häntä vastaan. Kuva: Dan Balilty / EPA

– Olemme todistaneet vallankaappausyritystä istuvaa pääministeriä vastaan. En anna valheen voittaa. Jatkan maan johtamista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ampui heti kovilla, kun maan oikeuskansleri Avichai Mandelblit julkisti torstai-iltana korruptiosyytteet Netanjahua vastaan.

Tilanne on jopa Israelin mittapuulla hyvin hämmentävä.

Netanjahu antoi siis ymmärtää, että oikeuslaitos valehtelee. Hän väitti suoraan, että oikeuskansleria ajaa poliittinen taktikointi, ei lain tulkinta. Hänen mukaansa on kyseessä noitavaino, joka on vasemmiston masinoima.

Netanjahun käyttämä kieli tuo elävästi mieleen hänen yhdysvaltalaisen ystävänsä Donald Trumpin sanailut omassa virkarikosjutussaan.

Helposti voisi sanoa, että pääministerin olisi demokratiassa mahdoton jatkaa tehtävässään. Mutta koska ajan riento rinnakkaistodellisuuksineen on mitä on, niin sanomatta paras.

Netanjahua siis syytetään lahjusten vastaanottamisesta ja pääministerin palveluiden tarjoamisesta teleoperaattorille ja tiedotusvälineelle, jotta hän saisi myönteistä julkisuutta.

Jos oikeus toteaa syytteet pitäviksi, voi Netanjahu saada yli kymmenen vuoden vankeuden.

Israelissa pohditaan nyt hämmentyneinä ja haparoiden moraalin, lain ja politiikan pyhää kolminaisuutta.

Voiko Netanjahu todella jatkaa, koska laissa ei erikseen sanota, että pääministerin pitää erota korruptiosyytteiden vuoksi? Julkisuudessa lakia tulkitaan tällä hetkellä niin, että Netanjahu voi pitää virkansa. Lisäksi hän voi vielä aloittaa vuosien valituskierteen, käydä vaaleja ja tulla valituksi.

Koska Israelissa ei ole aiempaa kokemusta siitä, että pääministeriä syytetään vakavista korruptiorikoksista, niin nyt haetaan lakien tulkintaa. Tulkinta on aina altis poliittiselle vaikuttamiselle, siksi Israelin oikeudellis-poliittinen tilanne on kiikkerä.

Netanjahun tarrautuminen valtaan on koko kuva siitä, millaisen poliittisen järjestelmän Benjamin Netanjahu on yli 13 vuoden valtakauden aikana maahan luonut. Maan poliittinen järjestelmä vaikuttaa olevan täysin sidoksissa yhteen mieheen.

Tämän vuoksi on kiinnostavaa pohtia, millainen hallitus on kaksien vaalien jälkeisen pattitilanteen ja pääpelurin korruptiosyytteiden jälkeen enää mahdollinen?

Keskustalaisen Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz heitti keskiviikkoiltana pyyhkeen kehään. Hän ei onnistunut löytämään kompromissia Netanjahun oikeistolaisen Likud-puolueen kanssa laajasta koalitiosta. Valmista ei tullut myöskään neuvotteluissa monenkirjavan pienpuolueiden kaartin kanssa.

Gantz lupasi vaalikampanjassa, ettei lähde hallitukseen Netanjahun kanssa, koska tällä on korruptioepäilyt niskassaan. Nyt kun epäilyt ovat vaihtuneet syytteisiin, on yhteistyö entistä epätodennäköisempää.

Juuri kukaan ei halua kolmansia parlamenttivaaleja vuoden sisällä. Kaikkein vähiten niitä halunnee nyt Likud, jonka johtaja käy samalla viivytystaisteluaan poliittisen uransa katkeamisesta.

Siksi katseet kääntyvät nyt Likud-puolueeseen. Miten puolueen muut keskeiset pelurit taitavat poliittisen laskelmoinnin?

Puolueen kellokkaat ovat yksi toisensa jälkeen ilmaisseet vankkumattoman tukensa Netanjahulle koko korruptioprosessin aikana. Joko nyt lähestyy se hetki, jolloin puolueen yhtenäisyys alkaa rakoilla.

Löytyykö joku, joka uskaltautuu vehkeilemään kulisseissa Benny Gantzin kanssa ja siirtämään Likud Netanjahun jälkeiseen aikaan ja hallitusyhteistyöhön Sininen ja valkoinen -puolueen kylkeen.

Tähän saakka Netanjahu on katkaissut puolueessaan jokaisen kaulan, joka on kurkotellut liian korkealle ja mahdolliseksi uhaksi hänen totaaliselle johtajuudelleen.

Kuka on se rohkea, joka laskee, että Netanjahun miekka on jo tylsä tai sen terä tyystin poikki.

.
.