1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aseteknologia

Putin tapasi mystisen ”superaseen” testauksessa kuolleiden leskiä ja vannoi, että hanke viedään loppuun

Elokuussa Arkangelissa sattunut räjähdys aiheutti lähikaupungin alueella radioaktiivisen aineen purkauksen.

aseteknologia
Putin tapasi tänään Kremlissä elokuun ohjustestiturmassa kuolleiden leskiä.
Putin tapasi perjantaina Kremlissä elokuun ohjustestiturmassa kuolleiden leskiä.Alexei Druzhinin / Kremlin Pool / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin vannoo, että salaperäisen aseen kehitystyö viedään loppuun saakka elokuussa sattuneesta turmasta huolimatta.

Putin tapasi tänään turmassa kuolleiden omaisia Kremlissä ja palkitsi uhrit postuumisti. Elokuussa sattuneessa räjähdyksessä Arkangelissa kuoli seitsemän ihmistä.

Aseasiantuntijat ovat arvelleet, että Arkangelissa testattiin Venäjän uusinta kehitteillä olevaa asetyyppiä, pienikokoisella ydinmoottorilla toimivaa risteilyohjusta. Putin ei tarkentanut, mikä ase oli keskiössä elokuun epäonnistuneessa testissä.

– Kehitämme tämän aseen kaikesta huolimatta loppuun, totesi Putin puheessaan uhrien leskille.

Se, että Venäjällä on presidentin mukaan hallussaan ”tällaista ainutlaatuista teknologiaa” on ”merkittävin ja luotettavin takuu planeetan rauhalle", kirjoittaa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Vuonna 2018 Putin esitteli pitämässään uhmakkaassa puheessa maansa kehittelemiä uusia asetyyppejä. Ydinvoimalla toimiva risteilyohjus oli yksi mainituista.

Putin kuvaili, kuinka ohjus voisi ydinmoottorinsa avulla pysyä ilmassa teoriassa lähes määräämättömän ajan ja odottaa sopivaa hetkeä, jolloin se voisi iskeä kohteeseensa. Moni asiantuntija on arvellut, että juuri kyseistä ohjusta testattiin elokuussa.

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatomin mukaan merellä sijaitsevassa tukikohdassa sattuneessa turmassa räjähti moottori tulipalon seurauksena. Testiä suorittaneet sinkoutuivat räjähdyksen voimasta mereen. Kuolleiden lisäksi kuusi ihmistä loukkaantui räjähdyksessä.

Räjähdys aiheutti myös radioaktiivisen aineen purkauksen Severodvinskin lähellä kaupunkia.

Räjähdyksen uhreja hoitaneet lääkärit ja hoitajat joutuivat itsekin sairaalahoitoon, sillä heille ei ollut kerrottu, että hoidettavat olivat altistuneet radioaktiiviselle säteilylle.

Lue myös:

BBC: Putin vows to perfect mystery rocket after engine blast (siirryt toiseen palveluun)

Räjähtikö Arkangelissa Venäjän uusi superase – ydinmoottorilla toimiva risteilyohjus, jolla on rajaton kantomatka

Lue seuraavaksi