Oikeuden päätös: Hollannin ei tarvitse auttaa Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia

Päätös koskee 56 lasta, joita valtion olisi alemman oikeusasteen mielestä pitänyt auttaa.

Al-Holin leirillä Syyriassa on muun muassa Isis-taistelijoiden perheenjäseniä. Kuva on otettu toukokuussa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Hollannin valtiolla ei ole velvollisuutta auttaa Isisin hallussa olleille alueille lähteneiden naisten lapsia pääsemään kotiin, päätti vetoomustuomioistuin tänään perjantaina.

Alempi oikeusaste oli aiemmin tässä kuussa asettunut toiselle kannalle, ja todennut valtiolla olevan velvollisuus auttaa 56 lapsen pääsyssä Hollantiin. Oikeusjutun ovat nostaneet lasten 23 äitiä, jotka vaativat valtion apua kotiin päästäkseen.

Lapset ja naiset ovat kurjissa oloissa al-Holin ja al-Rojin leireillä Koillis-Syyriassa. Kaikki lapset ovat alle 12-vuotiaita.

Hollannin yleisradioyhtiön NOS:in mukaan (siirryt toiseen palveluun) oikeudessa oli paikalla runsaasti Syyrian leireillä olevien naisten ja lasten omaisia, jotka ovat vakuuttaneet sukulaistensa vaarattomuutta.

Hollannin puolueet ovat olleet erimielisiä siitä, miten terroristijärjestö Isisin alueilla oleskelleita naisia ja näiden lapsia pitäisi kohdella.

Pääministeri Mark Rutte kiitteli perjantaina oikeuden päätöstä kumota alemman oikeusasteen ratkaisu.

Hollannin viranomaiset arvioivat, että Syyriassa on ainakin 55 Hollannista lähtenyttä Isisin taistelijaa ja 90 hollantilaistaustaista lasta.

Lisää aiheesta: