Hyppää sisältöön

Teknologiavaikuttaja Taneli Tikka on boikotoinut miespaneeleita jo neljä vuotta: “Tuntui hölmöltä olla juttelemassa pelkkien äijien kanssa”

Sannikka&Ukkolassa kohtasivat mies, joka vastustaa miespaneeleita ja nainen, joka ei halua olla kiintiökukkanen.

Taneli Tikka kieltäytyy miespaneeleista, Katleena Kortesuo ei halua olla kiintiökukkanen
Taneli Tikka kieltäytyy miespaneeleista, Katleena Kortesuo ei halua olla kiintiökukkanen

All male paneleita eivät boikotoi enää pelkästään naiset, vaan yhä useammin myös miehet kieltäytyvät puhumasta tilaisuuksissa, joissa vieressä istuu vain miehiä.

Yksi ensimmäisistä julkisista miespaneeliboikotoijista on ollut teknologiavaikuttaja Taneli Tikka. Hän ei ole neljään vuoteen osallistunut puhujana paneeleihin, joissa ei ole mukana naisia.

– Tuntui hölmöltä olla juttelemassa pelkkien äijien kanssa sellaisia asioita, jotka koskevat laajempaa joukkoa ihmisiä.

Tikan mielestä tasa-arvoon täytyy kiinnittää huomiota erityisesti hänen edustamallaan teknologia- ja sijoitusalalla, koska siellä naisia on huomattavasti vähemmän kuin miehiä.

– Kokomiespaneeleita syntyy silloin, kun jengi on laiskaa ja tekee lepsun suorituksen. Sain itse 15 vuotta sitten rahakkaan sopimuksen erään tilaisuuden järjestämisestä. Soitin sinne omat kaverit puhumaan, kaikki miehiä. Se oli maailman helpointa.

Tikka keskusteli paneelien naiskiintiöistä Sannikka&Ukkola:n lähetyksessa viestintäkouluttaja Katleena Kortesuon kanssa.

Kortesuo vastustaa paneelien naiskiintiöitä: hän ei halua osallistua paneeleihin, joihin hänet kutsutaan sukupuolen takia.

– Haluan, että minut kutsutaan paikalle osaamiseni takia. Eihän sukupuoli lisää moniarvoisuutta millään tavalla eikä ihminen aina samaistu oman sukupuolensa edustajaan.

Kortesuon mielestä paneeleissa täytyy olla mahdollisimman päteviä ihmisiä ja mielellään sellaisia, joilla on mahdollisimman laajat verkostot ja sitä kautta laaja ymmärrys monenlaisesta ajattelusta.

Tikan mielestä naisten poissaolo on teknologia-alalla vielä niin näkyvää, että pelkkä pätevyys ei riitä.

Nainen puhujana voi olla Tikan mielestä tärkeä roolimalli nuorille.

– Tarvitaan esikuvia. Teknologia on nykyään niin tärkeää, että sitä ei kannata jättää vain yhdelle sukupuolelle.

Katso Taneli Tikan ja Katleena Kortesuon koko keskustelu Sannikka&Ukkola:ssa. Mukana myös internetistä kirjan kirjoittaneen toimittaja Jussi Pullisen puolustuspuheenvuoro somekohuille:

Sannikka&Ukkola