Selvitysryhmä kuuli perjantaina Posti-kiistan osapuolia – "Sitten vasta alamme pohtia ulospääsyteitä"

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun.

Postilakko
Postin työkiistan ratkaisemista tukemaan pyydetyt selvityshenkilöt, SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen (vas) sekä eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen aloittivat kokoustaan valtakunnansovittelijan toimistolla perjantaiaamuna 22. marraskuuta.
Postin työkiistan ratkaisemista tukemaan pyydetyt selvityshenkilöt, SAK:n entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Lauri Ihalainen (vas) sekä eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen aloittivat kokoustaan valtakunnansovittelijan toimistolla perjantaiaamuna 22. marraskuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Postikiistaa ratkomaan hälytetty selvitysryhmä aloitti perjantaina kimurantin tehtävänsä, mutta odotusten mukaisesti ratkaisusta ei vielä perjantaina ollut tietoa.

– Koko päivä meni osapuolten kuulemisessa. Nekin jatkuvat vielä huomenna. Sitten vasta alamme pohtia ulospääsyteitä, selvitysryhmässä mukana oleva eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen viestitti STT:lle perjantaina illalla.

Keskustelut loppuivat hänen mukaansa perjantaina kello 18 jälkeen ja niitä jatketaan lauantaina aamupäivästä.

Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi perjantaina iltapäivällä toivovansa, että selvitystyöryhmä löytäisi uuden näkökulman, joka ratkaisisi pakettilajittelijoiden tilanteen. Aarto sanoi kuitenkin yllättyvänsä, jos jonkinlainen nopea ratkaisu löytyisi.

– En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin, Aarto sanoi STT:lle.

Aarto oli perjantaina selvitysryhmän kuultavana samaan aikaan Posti Palvelut Oy:n edustajien kanssa.

– Kävin kuultavana ja mitään sen kummempaa kerrottavaa ei ole, Aarto kommentoi tapaamisen jälkeen.

Hän myös kertoi, että työryhmän kanssa ei ollut puhetta siitä, kuinka prosessi etenee.

Aarron tavoin myös muun muassa ammattiliitto PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen oli selvitysryhmän kuultavana. Nieminen ei iltapäivästä halunnut kertoa ensimmäisen keskustelun sisällöstä julkisuuteen. Hän ei kommentoinut sitäkään, koskivatko keskustelut vain pakettilajittelijoita vai laajemminkin Postin työriitaa.

Nieminen ei uskaltanut arvioida, onko maanantaina edessä oleva tukilakkojen laajeneminen vielä mahdollista välttää. Hänen mukaansa ratkaisu pitää löytää sekä pakettilajittelijoiden tilanteeseen että PAUn ja Paltan työehtosopimusneuvotteluihin, jotta postilaisten lakko ja erilaiset tukilakot loppuvat. Sopu pakettilajittelijoiden asemasta ei siis yksinään riitä työtaistelutoimien päättymiseen.

– On tässä viikonloppu aikaa. Kaikkihan on aina mahdollista, kun neuvotteluprosessissa ollaan.

Valmista pitäisi saada kolmessa päivässä

Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, mitä ammattiliitto PAU ei hyväksy.

Selvitysryhmään kuuluvat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, SAK:n ex-puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen, Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

Aiemmin perjantaina Laatunen sanoi, että valmista pitäisi saada kolmessa päivässä.

Lue lisää

Apuun hälytetty selvittelyryhmä alkaa avata Postin umpisolmua hetimmiten ja valmista on tarkoitus saada kolmessa päivässä

Analyysi: Demarit sähläsivät Postin työriidan – pelastavatko työmarkkinakonkarit Rinteen hallituksen selitysten suosta?

Loppuuko kaupoista kohta olut? SEL: "Tämä vaikuttaa osaan panimoalan tuotteista" – Listasimme postilakkojen uusimmat vaikutukset

Pääministeri ilmoitti laittavansa työehtoshoppailun kuriin – Tässä yksi ehdotus, joka hallituksen kannattaisi tsekata