Ministeri Henriksson Ykkösaamussa: "Etenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia voisi korottaa"

Henrikssonin mukaan hallitus on keskustellut raiskausten rangaistusasteikon korottamisesta.

seksuaalirikokset
Anna maja Henriksson eduskunnassa
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Etenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia on syytä korottaa jonkin verran, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Ylen Ykkösaamussa.

Nykyisellä hallituskaudella on tekeillä seksuaalirikoksia koskevan lain uudistus.

– Mielipiteeni on se, että voitaisiin varmasti jonkin verran korottaa rangaistusasteikkoa varsinkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta.

Viime aikoina otsikoihin on noussut tapauksia, joissa seksuaalirikoksia tapahtuu internetin välityksellä tai tekijä on löytänyt uhrin netin kautta.

Henriksson sanoo, että lainsäädännön uudistamisessa myös netin rooli rikoksissa otetaan uudelleen tarkasteluun.

– Myös sellaista on tapahtunut, että raiskaus välitetään netissä toiselle henkilölle. On aivan hirvittävää, että joku voi tilata toiselta ihmiseltä raiskauksen ja sen välittämisen netissä.

Kyse on ollut tapahtumista, joissa tekijä ja katsoja – joka myös syyllistyy rikokseen – asuvat eri puolilla maailmaa. Mitä uhreihin tulee, sanoo Henriksson puhuvansa nyt lapsista.

Henrikssonin tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi tapahtunut Suomessa.

– Poliisilla voi olla tarkempaa tietoa, mutta itse en ole tällaisesta kuullut.

– Kansainvälisellä yhteistyöllä ja poliisin avulla on pyritty tällaista suitsimaan ja toisinaan jopa saatu yhteys uhriin, Henriksson sanoo ja lisää Suomen olevan mukana eri maiden viranomaisten yhteistyöverkossa vastaavan kaltaisen kansainvälisen hyväksikäytön ehkäisemisessä.

Henriksson ei osaa vastata siihen, millaista muutosta lakiin tarvittaisiin verkossa leviävän materiaalin osalta, esimerkiksi tapauksissa, joissa rikos tapahtuu ensin ja materiaalia leviää myöhemmin verkkoon.

– Lähden siitä, että rikoslain uudistamistyöryhmä käy kaiken läpi. Siihen saadaan palata.

"Suostumuksen puute lisättävä lakiin"

Lisäksi Henrikssonin mukaan raiskausta koskevaa lakipykälää täytyy muuttaa. Asiasta on puhuttu heti hallituksen kesken kauden alussa.

– Olemme hallituksen sisällä päättäneet lakimuutoksen tekemisestä. Jos suostumus puuttuu, kyseessä on myös silloin raiskaus.

– Sanan ei pitää tarkoittaa ei.

Ministeri sanoo, että työryhmä tarkastelee esimerkiksi Ruotsin mallia, kun raiskausta koskevaa lakipykälää muutetaan.

23.11.2019 kello 12:45: Täsmennys: Oikeusministeri Henriksson halusi täsmentää verkon välityksellä tapahtuvaa lapsen raiskausta käsitteleviä sitaattejaan. Sitaatit löytyvät jutun keskivaiheilta.

Lue lisää:

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten selvittämisessä on menty Suomessa paljon eteenpäin – "järkyttävän pitkät" oikeusprosessit silti häpeäpilkku

Miten toimia, kun lapsi tai nuori törmää sosiaalisessa mediassa seksuaalisiin kuviin? Katso tästä vinkit vanhemmille ja lapsille

Mies tuomittiin Ruotsissa netin välityksellä tehdyistä raiskauksista – uhreja toisella mantereella