Hyppää sisältöön

Israelissa Netanjahun haastaja ehdottaa yhteishallitusta uusien vaalien välttämiseksi

Sininen ja valkoinen -puolueen puheenjohtaja Benny Gantz tarjoaa korruptiosyytteiden kanssa painivalle Benjamin Netanjahulle yhteishallitusta.

Sininen ja valkoinen -puolueen Benny Gantz ehdottaa Netanjahulle yhteistyötä, jossa Gantz ja Netanjahu vuorottelisivat pääministereinä. Kuva: Abir Sultan / EPA

Korruptioskandaalissa rypevän Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun haastaja, Sininen ja valkoinen -puolueen puheenjohtaja Benny Gantz ehdottaa yhteishallitusta, jotta uusilta vaaleilta voitaisiin välttyä.

Gantz ehdottaa oman puolueensa ja Netanjahun Likud-puolueen hallitusta, jonka johdossa olisi ensin kaksi vuotta Gantz ja sen jälkeen toiset kaksi vuotta Netanjahu.

Netanjahu voisi kuitenkin nousta hallituksen johtoon vain, jos hänet vapautetaan korruptiosyytteistä.

Gantzin mukaan vain näin pystytään "välttämään tarpeettomat vaalit, joita kukaan ei halua".

Jos uusiin vaaleihiin päädytään, olisivat ne jo kolmannet lyhyen ajan sisällä Israelissa.

Israelin korkein syyttäjäviranomainen ilmoitti torstaina, että virkaatekevää pääministeriä Benjamin Netanjahua vastaan nostetaan korruptiosyytteet.

Netanjahua syytetään lahjojen vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Netanjahun mukaan syytteet pohjaavat perättömiin väitteisiin.

Aiemmin tällä viikolla ennen tietoa syytteistä Gantz ehti jo heittää pyyhkeen kehään, kun hän ei hallitustunnustelijana onnistunut löytämään kompromissia Likud-puolueen kanssa laajasta koalitiosta.

Gantz lupasi vaalikampanjassaan, ettei hän lähde hallitukseen Netanjahun kanssa, koska tällä oli korruptioepäilyt niskassaan.

Lue myös:

Benjamin Netanjahua syytetään lahjusrikoksista ja petoksesta – Pääministeri vastasi tulisesti: "Käytännössä vallankaappausyritys"

Toimittajalta: Onko Israel yhden miehen show?

Israelissa vaalit tulevat ja menevät, kun Benjamin Netanjahu taistelee asemastaan maan johtajana