Italian rannikkovartiosto pelasti Välimerestä yli 140 siirtolaista

Parikymmentä siirtolaista on kadoksissa.

pelastustoiminta
Gregoretti-alus.
Itaölian rannikkovartioston alus Maltan Valletassa. Kuvituskuva.Ivan Consiglio / EPA

Italian rannikkovartiosto pelasti lauantaina 143 veden varaan joutunutta siirtolaista Lampedusan saaren edustalta. Pelastetut ovat kertoneet, että parikymmentä siirtolaista on kateissa. Kadonneiden etsintöjä on jatkettu.

Rannikkovartiosto kertoo lausunnossaan, että siirtolaiset olivat pudonneet mereen kymmenmetrisestä aluksesta. Heidät on viety Lampedusan saarelle.

Samaan aikaan Italia, Saksa, Ranska ja Malta ovat pyytäneet EU:n komissiolta, että se panisi Norjan lipun alla seilaavan Ocean Viking -aluksen osalta toimeen järjestelyn, jolla alukselle pelastetut 213 siirtolaista sijoitettaisiin EU-maihin.

Kyseiset maat sopivat syyskuussa väliaikaisesta järjestelystä, jossa Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaetaan eri EU-maihin. Vain kourallinen EU-maita on lämmennyt järjestelylle.

Ocean Viking on pelastanut viime päivinä yhteensä 215 siirtolaista kolmessa eri operaatiossa.

Lue myös:

Neljä EU-maata sopuun Välimeren yli tulevien väliaikaisesta jakojärjestelystä – Suomi mukana laatimassa järjestelyä, mutta ei sitoutunut vielä

Ocean Viking-pelastusaluksen matkustajat pääsevät Maltalla vihdoinkin maihin

Italialaistuomari määräsi Open Arms -pelastusaluksen otettavaksi haltuun ja päästi kyydissä olevat siirtolaiset Lampedusan saarelle

Välimereltä pelastetut ihmiset odottaneet merellä jo viikon pääsyä maihin – EU-komissiota pyydetään apuun

Lähteet: AFP