New Yorkin ex-pormestari, miljardööri Michael Bloomberg lähtee demokraattien presidenttikilpaan

Upporikas Bloomberg on hankkinut kannatusta patistamalla ilmastoratkaisuihin ja uudistamaan Yhdysvaltain aselakeja, mutta häntä vastustetaan puolueen liberaalimmalla laidalla.

Michael Bloomberg
Michael Bloomberg
Michael BloombergMartin Sylvest / EPA

New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg lähtee kisaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

Bloomberg ilmoitti kilpaan lähdöstä sunnuntaina kampanjasivuillaan.

– Lähden presidenttikilpaan Donald Trumpin päihittämiseksi ja Amerikan rakentamiseksi uudelleen, Bloomberg ilmoitti.

Miljardööri Bloombergin ehdokkuutta oli arvuuteltu jo viikkoja. Aiemmin marraskuussa Bloomberg rekisteröityi ehdokkaaksi Alabaman osavaltion demokraattipuolueen esivaaleihin.

Hän jätti tuolloin vaaditut asiakirjat, mutta mediatietojen mukaan hän ei ollut vielä tehnyt lopullista päätöstä demokraattien presidenttiehdokaskisaan lähdöstä.

Bloomberg oli demokraatti vuoteen 2001 asti, jolloin hän siirtyi republikaanien leiriin. Vuonna 2007 hänestä tuli sitoutumaton. Viime vuonna hän palasi demokraatteihin.

Tiiviit suhteet rahoitusmaailmaan

Maltillisena pidetyn Bloombergin katsotaan sijoittuvan aatteiltaan poliittiseen keskustaan ja hänellä on tiiviit suhteet rahoitusmaailmaan.

Hänen on arveltu joutuvan ponnistelemaan etenkin puolueen edistyksellisemmän siiven kanssa. Myös välit vähemmistöihin ovat kireät hänen pormestarikautensa jäljiltä.

Bloomberg on kasvattanut kannattajakuntaa puolueessa puolustettuaan ilmastokriisin hillitsemistä ja rahoitettuaan Yhdysvaltain aselakien uudistamista ajavia ryhmittymiä.

Bloomberg on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hänen lähipiirinsä on kertonut Bloombergin aikovan käyttää huomattavia summia omaisuudestaan kampanjointiin.

Bloomberg on kohdannut myös vastustusta demokraattien leiristä. Esimerkiksi demokraattein ehdokkuudesta kisaava Bernie Sanders kuvasi perjantaina pitävänsä vastenmielisenä sitä, että Bloomberg tai muut upporikkaat "ostavat" omaisuudellaan vaaleja.

Lue myös:

Mediamiljardööri Michael Bloomberg lähtee mukaan demokraattien presidenttikilpaan

Lähteet: Reuters, AFP, AP