Hongkongissa äänestettiin vilkkaasti aluevaaleissa – Äänestysaktiivisuus kipusi yli 70 prosentin

Alustavien tulosten mukaan demokratialiikettä tukevat ehdokkaat olisivat edenneet useissa vaalipiireissä. Ääntenlaskenta on vielä kesken.

Hongkong
Vaalivirkailijat alkavat laskemaan ääniä 24, marraskuuta Hongkongissa.
Vaalivirkailijat alkoivat laskea ääniä 24. marraskuuta Hongkongissa.Jeon Heon-Kyun / EPA

Hongkongissa on äänestetty vilkkaasti aluevaaleissa. Äänestysprosentti kipusi huomattavasti korkeammaksi kuin aiemmissa vaaleissa. Viranomaisten mukaan äänestysaktiivisuus nousi yli 71 prosentin.

Edellisissä vaaleissa uurnilla kävi vain noin 47 prosenttia.

Äänestäjiksi oli rekisteröitynyt runsaat neljä miljoonaa Hongkongin 7,4 miljoonasta asukkaasta.

Vaalihuoneet sulkeutuivat iltapäivällä Suomen-aikaa. Tuloksia odotetaan maanantain vastaisena yönä.

Alustavien tulosten mukaan ja kun ääntenlaskenta on vielä kesken demokratialiikettä tukevat ehdokkaat olisivat menestyneet useissa vaalipiireissä.

Mielenosoittajat toivovat, että vaalien tulos lähettää demokratiamyönteisen viestin sekä Kiinalle että manner-Kiinan tukemalle Hongkongin hallinnolle.

Vaaleissa oli ehdolla yli tuhat ehdokasta. Jaossa oli 452 aluevaltuustopaikkaa. Kiina-myönteisillä puolueilla oli nykyisellä kaudella enemmistö paikoista.

Hongkongin protestiliike oli kehottanut itsehallintoalueen asukkaita malttiin vaalien alla ja yhteenotoilta vältyttiin vaalipäivänä.

Demokratiaa tukevat ehdokkaat haluavat kasvattaa valtaansa aluevaltuustoissa, joilla on perinteisesti ollut jonkin verran vaikutusvaltaa itsehallintoalueen aluejohtajan valintaan. Protestoijat ovat vaatineet Hongkongin nykyisen hallintojohtajan Carrie Lamin eroa.

Kiina-mieliset ehdokkaat ovat kannustaneet äänestäjiä tuomaan vaaleissa esiin kyllästymisensä Hongkongissa jo kuukausia jatkuneisiin levottomuuksiin.

Lue myös:

“En kertonut vanhemmilleni, miksi itkin” – Hongkongin yhä hurjemmiksi muuttuvat mielenosoitukset rikkovat perheitä ja jakavat kaupunkia

Lähteet: Reuters, AFP, STT