1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Analyysi: Politiikka sotkee neuvotteluja palkoista ja työajoista, ristivetoa SDP:n sisällä

Liittokohtaisista palkkaneuvotteluista uhkaa tulla kaikkien aikojen työmarkkinasotku, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Postilakko
Postilaisten mielenilmaus Ilmalassa
Postin työriita on mutkistanut muutenkin vaikeaa työmarkkinasyksyä.Petteri Sopanen / Yle

Tämän syksyn ja ensi kevään työehtosopimusneuvotteluista ennakoitiin vaikeita. Vientiteollisuus ja hoiva-ala olivat jo valmiiksi napit vastakkain, mutta Postin työriita tuli vielä ylimääräisenä yllätyksenä.

Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) on luottanut neuvotteluissa sekä SAK:laisten kuljetusliittojen yhteisen rintaman apuun että demarivetoisen, punavihreän hallituksen tukeen.

PAUn demaritaustainen puheenjohtaja Heidi Nieminen purki odotukset julki viime viikolla valtakunnansovittelijan toimistossa, kun hän viittasi siihen, että omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) on ajateltu edustavan palkansaajapuoluetta.

Työmarkkinakierroksen poliittiset paineet kohdistuvat kovimmin sosiaalidemokraatteihin. Hallitusdemarit yrittävät epätoivoisesti pysyä mukana ammattiyhdistystoverien kyydissä.

Nelikko ei pelastanut demareita

Ammattiyhdistysliikkeen voimakkaalla tuella SDP:n puheenjohtajaksi ja pääministeriksi noussut Antti Rinne oli torstaina helpottunut mies, kun Postin työriitaa sovittelemaan oli koottu kokenut työmarkkinanelikko: Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin.

Nelikossa Ihalainen ja Selin edustavat vankasti ammattiyhdistysdemareita ja työnantajapuolella ansioituneet Ahtela ja Laatunen ovat tiiviin työmarkkinayhteistyön kannattajia. Tämän nelikon ympärillä leijuu edelleen keskitetyn työmarkkinasopimisen henki, josta Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on pyristellyt eroon.

Nelikon ratkaisuehdotus kaatui kuitenkin kustannusalan yrityksiä edustavan Medialiiton vastustukseen. Tähän työehtosopimukseen on siirretty Posti Palvelut Oy:n noin 700 työntekijää.

Postin kilpailijaksi jakelualalla pyrkineet lehtitalot haluavat pitää kiinni omasta, itsenäisestä työehtospimuksestaan, joka tuo kilpailuetua työvoimakustannuksissa.

Postikiistaan tarvitaan poliittista ratkaisua

Pääministeri Rinne on kertonut, että Postin johto tunnusteli jo kesällä uuden hallituksen näkemystä laajaan postiväen siirtoon toiseen työehtosopimukseen. Rinteen mukaan hallitus torjui ajatuksen.

Antti Rinne ja Anna-Maja Henriksson 24.10.2019 eduskunnassa
Demarijohtaja Antti Rinteen nousu pääministeriksi viritti suuria odotuksia palkansaajaliitoissa. Kuvassa Rinne keskustelee oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa.Pekka Tynell / Yle

Postin päätös siirtää 700 pakettilajittelijaa Medialiiton sopimukseen tuli Rinteen mukaan hallitukselle yllätyksenä. Postin johto on kertonut, että siirrolle oli kuitenkin omistajaohjauksen siunaus.

Postin riita on nyt sellaisessa umpisolmussa, että on vaikea uskoa sen aukeavan valtakunnansovittelijan toimistossa.

PAU vaatii edelleen, että pakettilajittelijat on palautettava PAUn sopimukseen. Tämä ei näytä onnistuvan, ellei Postin johto peruuta pakettilajittelijoiden siirtoa toiseen työehtosopimukseen.

Postin johdon pään kääntämiseen vaaditaan valtion omistajaohjauksen pitkää kättä.

Ministeri Paatero voi vaihtaa Postin hallituksen, jos hallitus ei noudata omistajan ohjeita. Paatero tarvitsee toimilleen vähintään hallituskumppanien hiljaisen tuen.

Jos tähän päädytään, oppositio ja talousliberaalit nostavat metelin poliittisesta ohjauksesta.

Vientiliittojen neuvottelut karahtivat kiville

Työmarkkinaneuvotteluista tuli viikonvaihteessa lisää huonoja uutisia, kun Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat laajoista lakoista, jotka alkavat maanantaina 9. joulukuuta ja kestävät kolme päivää.

Valtakunnansovittelijan ovella riittää lähiviikkoina jonoa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto jatkoivat postikiistan sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä 17. marraskuuta
Valtakunnansovittelijalla riittää kiireitä liittokierroksen solmujen avaamisessa.Martti kainulainen / Lehtikuva

Antti Rinne toimi ennen SDP:n puheenjohtajan pestiään juuri Ammattiliitto Pron tiukkana puheenjohtajana.

Demaritaustaisen Riku Aallon johtama Teollisuusliitto käy nyt koko painollaan ensimmäisiä liittoneuvottelujaan, joten vientialojen voimaliitolla on näytön paikka.

Teollisuusliiton ja sen vastapuolen Teknologiateollisuuden neuvotteluissa on väännetty kättä erityisesti kilpailukykysopimukseen sisältyneen työajan palkattoman pidennyksen kohtalosta. Kiistaa on kuitenkin myös laajemmin palkankorotuksista ja työajoista eri aloilla.

Teollisuusliiton mukaan työnantajaleiri hakee nyt konfliktia tosissaan ja laajalla rintamalla. Teknologiateollisuus on vastannut, että Teollisuusliiton palkkavaatimukset rapauttaisivat kilpailukyvyn ja johtaisivat työpaikkojen menetyksiin.

Hoiva-ala odottaa reippaita palkankorotuksia

Vientialoille on kaavailtu liittokierroksen sopimusten päänavaajan roolia. Sopimusavausta mutkistaa eri palkansaajaryhmien välinen kilpajuoksu palkankorotuksista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä edustavan Tehyn demaritaustainen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on uhonnut, että hoiva-alat vaativat tällä sopimuskierroksella omat lisäkorotuksensa ja niihin rahoitusta valtiolta.

Kuntatalous kipuilee sote-tuskissaan. Kuntatyönantajat (KT) on laskeskellut kauhuissaan hoiva-alan lisäkuluja. Palkankorotusvaatimusten lisäksi hoivamenoja on lisäämässä muun muassa hallituksen tuleva esitys vanhusten ympärivuorokautisen laitoshoidon hoitajamitoituksen sitomisesta lakiin.

Työmarkkinoilla eletään nyt laajemminkin kilpailukykysopimuksen jälkeisiä hulluja päiviä.

Vyönkiristyksen jälkeen kaikki haluavat osansa yhteisten taloustalkoiden tuloksista. Omistajat ja yritysjohtajat ehtivät kuitenkin jo kerätä hyödyn itselleen. Esimerkiksi entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehti valitella ennen viime eduskuntavaaleja (siirryt toiseen palveluun), että yritysjohtajat eivät lähteneet mukaan vyönkiristystalkoisiin.

Postikärhämän kulku
Lasse Isokangas, Seppo Suvela / Yle

Lue myös:

Yle seuraa hetki hetkeltä tukilakkojen vaikutuksia – AKT ilmoitti tukilakon laajenemisesta ahtaukseen, sisääntuloväylät ruuhkautumassa Helsingissä

Sopua ei löytynyt Postin kiistassa – maanantaina laajat tukilakot pysäyttävät liikenteen maalla, merellä ja ilmassa

Analyysi: Demarit sähläsivät Postin työriidan – pelastavatko työmarkkinakonkarit Rinteen hallituksen selitysten suosta?

Lue seuraavaksi