Lakot laajenevat: postiala ja teollisuuden liitot tulevat muistamaan loppuvuoden 2019 työtaisteluista

Postialan unionin oma lakko laajentuu maanantaina 25. marraskuuta Hämeessä moniin asiamiesposteihin. AKT:n tukilakot ovat hiljentäneet julkisen liikenteen maanantaina pääkaupunkiseudulla HSL-alueella.

lakot
Postin lakkovahteja Hämeenlinnassa lajittelukeskuksen portilla maanantaiaamuna 11. marraskuuta.
Postin Hämeenlinnan lajittelukeskus on ollut jo toista viikkoa lakossa.Harri Oksanen / Yle

Postin työntekijöiden lakon uusi laajennettu aalto alkaa maanantaina 25. marraskuuta klo 11.00. Lakot laajenevat nyt myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on kertonut tukevansa PAU:n työehtosopimusneuvotteluja kieltämällä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä eli asiamiesposteissa 25.11.–8.12.

Hämeessä postin palveluja suljetaan siten reilussa 40 toimipisteessä. Hämeessä Postilla ei ole enää omia myymälöitä. Viimeinen Postin oma myymälä suljettiin Lahdesta elokuun 2019 lopussa ja toiminta siirtyi R-kioskille.

Hämeenlinnassa lajittelukeskuksen työntekijät Kantolassa ovat olleet lakossa jo pari viikkoa.

Muiden alojen tukilakot postin työkiistaan ovat alkaneet maanantaina aamusta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun julkinen liikenne takkuaa tänään.

HSL-alueen AKT:n myötätuntotyötaistelu on alkanut maanantaina yöllä 25.11.2019 klo 03:00. Tukilakot pysäyttävät tänään valtaosan HSL:n bussiliikenteestä.

Myös lentoliikenteessä on peruttu satoja lentoja. Lisäksi Suomen lippujen alla seilaavat laivat jäävät satamaan maanantaina.

Yle seuraa hetki hetkeltä lakkojen vaikutuksia.

Teollisuus seisahtamassa laajasti Hämeessä joulukuussa 2019

Teollisuusliiton ilmoittama työnseisaus on varsin laaja ja alaa vahvasti sulkeva. Esimerkiksi Hämeessä työnseisaus sulkee lähes kaikki merkittävät sahat. Myös SSAB:n Hämeenlinnan tehdas hiljenisi kolmeksi vuorokaudeksi, kun lakossa olisi noin 800 Teollisuusliiton jäsentä.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä joulukuussa uhkaava Teollisuusliiton (siirryt toiseen palveluun) lakko koskee seuraavia yrityksiä:

HUB Logistics Service Oy Hämeenlinna, Kivikulma Oy Versowood Vierumäki, Kone Hissit Oy Hämeenlinna-Forssa, Kone Hissit Oy Lahti, Konecranes Finland Oy Hämeenlinna, Maintpartner Expert Services Oy Riihimäki, Metsä Fibre Oy Renko, Peikko Finland Oy Lahti, Sandvik Mining and Construction Oy Lahti, SSAB Europe Oy Hämeenlinna, Versowood Oy Hartolan Liimapuutehdas, Versowood Oy Riihimäen saha ja Versowood Oy Vierumäki.

Teollisuusliitto on ilmoittanut aloittavansa laajat työtaistelut 9.–11. joulukuuta, kun työehtosopimusneuvottelut alalla eivät ole edenneet.

Teollisuusliiton lisäksi myös Ammattiliitto Pron (siirryt toiseen palveluun) ja ylempien toimihenkilöiden YTN:n työtaistelut (siirryt toiseen palveluun) sulkevat merkittäviä hämäläisyrityksiä kolmen vuorokauden ajaksi.