Joulu näkyy yhdeksän kuukauden päästä syysvauvoina

Joulun nettihakujen ja twiittien perusteella seksi kiinnostaa joulunpyhinä, ja samaa todistavat synnytystilastot.

tiede
Tiedeuutisten joulukalenteri-kuvituskuva
Hilppa Hyrkäs / Yle

Joulua ei vietetä vain keittiössä ruokapöydässä ja olohuoneessa joulukuusta ihaillen, vaan myös makuuhuoneessa, kertoo yhdysvaltalais-portugalilainen tutkimus.

Sen mukaan joulu lisää kiinnostusta seksiin, ja yhdeksän kuukautta myöhemmin kiinnostus näkyy kiireenä synnytyssairaaloissa.

Syyskuu on kristityissa maissa keskimäärin yleisin syntymäkuukausi. Sitä on yleensä selitetty biologisilla syillä, mutta Indianan yliopiston (siirryt toiseen palveluun) ja Gulbenkianin tiedeinstituutin tutkijat löysivätkin keskeisen sosiaalisen syyn.

Scientific Reports (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistua tutkimusta varten selvitettiin internetistä googlattujen ja Twitter-viestien sisältämien seksiin liittyvien sanojen määrää. Tutkijat kutsuvat aineistoa kollektiiviseksi alitajunnaksi.

– Netin ja sosiaalisen median nousu antaa mahdollisuuksia analysoida ihmisten mielentiloja ja käytöstä massiivisessa mitassa, sanoo professori Luis Rocha.

Ihmisten lisääntymiseen liittyvässä tutkimuksessa tätä mahdollisuutta ei ole aiemmin käytetty, Rocha kertoo.

Tutkijoilla oli nettihakujen ja twiittien tuottamaa dataa 130 maasta vuosilta 2004–2014. Tulokset osoittavat, että kiinnostus seksiin kasvaa selvästi kunkin maan kulttuurisen pääjuhlan aikana.

Muslimimaissa vaikuttaa eid-juhla

Niissä maissa, joiden syntyvyystilastot olivat tutkijoiden käytössä, joulun nettihakujen ja twiittien tulokset ovat pääosin samassa linjassa syyskuussa syntyneiden lasten määrän kanssa.

Juhlamielen vaikutuksesta kertoo myös se, että joulu plus yhdeksän kuukautta tuottaa paljon syntymäpäiviä vain enemmistöltään kristityissä maissa. Muslimienemmistöisissä maissa sama ilmiö näkyy yhdeksän kuukautta ramadanin päättävän eid-juhlan jälkeen.

Aurinkokalenterin mukaan vietetty joulu on aina samassa paikassa, mutta kuukalenteriin perustuvan eidin ajankohta vaihtelee. Kiinnostus seksiin ja vauvojen määrä seuraavat mukana, tutkimus osoitti.

Lisätodistetta ilmiön kulttuurisidonnaisuudesta saatiin siitä, ettei tuloksiin vaikuttanut valtion sijainti maapallolla.

Jos syynä olisivat maantieteen sanelemat muutokset päivänvalon määrässä tai lämpötilassa, niiden pitäisi näkyä tuloksessa. Niin ei ollut.

Pohjoismaista Norja on trendin kärkipäässä

Saadakseen enemmän tietoa siitä, mikä seksissä juuri joulunpyhinä innostaa, tutkijat tekivät twiiteistä myös tunneanalyysin. Tiettyjen avainsanojen esiintyvyys osoitti, että onnellisuuden, turvallisuuden ja rauhallisuuden tuntemukset yleistyvät juhlapäivinä.

Muinakin sellaisina päivinä, jolloin kollektiivinen mieliala on twiittien perusteella korkealla, netistä haetaan keskimääräistä enemmän seksiin liittyviä sisältöjä. Pääsiäinen ja yhdysvaltalaisten juhlima kiitospäivä eivät kuitenkaan jostakin syystä innosta samaan, eivätkä ne myöskään näy vauvoina.

– Kenties ihmiset ovat motivoituneimpia kasvattamaan perhettään, kun juhla on sellainen, jossa painottuvat rakkaus ja lapset. Joulun aikanahan puhutaan paljon Jeesus-lapsesta ja pyhästä perheestä, pohdiskelee Rocha.

Lasten ilahduttaminen on keskeistä myös eidinä.

Vaikka tutkijoilta puuttuivat syntymätilastot monista kehittyvistä maista, etenkin Afrikasta, he uskovat, että tulokset olisivat sielläkin yhdensuuntaisia.

Etelä-Afrikasta lukuja on, ja siellä yhteys joulun, seksin googlailun ja siitä twiittailun sekä syyskuun vauvojen välillä on vahva. Länsimaista niin on muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Euroopan korrelaatiokartassa joulunpunaisimpina hehkuvat Saksan, Itävallan ja Sveitsin lisäksi Britannia ja Irlanti sekä Norja.

Pohjoismaista Suomi on pinkki, kuten myös Tanska. Ruotsi punertaa vähiten.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

20. Jouluaattoilta kello 22 on monelle vuoden pahin hetki

19. Suu makeaksi joulukuusen neulasilla

18. Joulun jälkeen alkaa kwanzaa

17. Joulun henki näkyy vipinänä jouluihmisten aivokuvissa

16. Brittien savupiipuista laskeutui myös jotakin kamalampaa kuin joulupukki

15. Mikä saa jouluvalot säilytyksessä solmuun?

14. Tanskan kuuluisat joulukuuset kärsivät paljaista olkapäistä

13.Yhdysvaltain joulupadat ovat kattiloita, ja nyt niiden kyljessä on älysiru

12.Silmiesi väri saattaa vaikuttaa kaamosmasennukseen

11. Puistokävely saa somen käyttäjät yhtä hyvälle tuulelle kuin joulu

10. Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus