1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvihuonekaasut

Maailman ilmatieteen järjestö WMO: Jälleen uusi ennätys kasvihuonekaasujen määrässä ilmakehässä

Pitoisuuksien kasvun vähenemisestä tai edes hidastumisesta ei näy merkkejä, sanoo pääsihteeri Petteri Taalas.

kasvihuonekaasut
Lentokoneiden päästövanoja taivaalla.
Lentämisen päästöt kasvavat jatkuvasti.AOP

Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on jälleen saavuttanut uuden ennätyslukeman, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO tuoreessa raportissaan. (siirryt toiseen palveluun)

Järjestön mukaan kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on noussut nopeammin kuin viime vuosikymmenellä keskimäärin.

WMO:n pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan pitoisuuksien kasvun hidastumisesta saati kasvihuonekaasujen määrän vähenemisestä ei ole näkyvissä merkkejä. Näin siitä huolimatta, että monet valtiot ovat antaneet sitoumuksia päästöjensä vähentämisestä Pariisin ilmastosopimuksessa.

Petteri Taalas WMO:n raportin julkistamistilaisuudessa Genevessä.
Petteri Taalas WMO:n raportin julkistamistilaisuudessa Genevessä maanantaina.AFP

Ennätysmääriä mitattiin kaikkien tärkeimpien kasvihuonekaasujen eli hiilidioksidin, metaanin ja typpioksiduulin osalta. Esimerkiksi hiilidioksidin osalta lisäys oli vuodessa hieman suurempi kuin viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana vuosittain keskimäärin.

Myös vuosi sitten julkaistussa WMO:n edellisessä raportissa kasvihuonekaasuja todettiin olevan ilmakehässä enemmän kuin aiemmin.

WMO:n mukaan pitoisuuksien kasvu merkitsee sitä, että tulevilla sukupolvilla on edessään yhä enemmän ilmastonmuutoksen kielteisiä seurauksia kuten sään ääri-ilmiöitä sekä elinympäristöjen tuhoutumista.

YK:n alaisen järjestön tutkimus julkaistiin ensi viikolla Madridissa pidettävän YK:n ilmastokokouksen alla. Tutkimus mittaa ilmastonmuutosta aiheuttavien kaasujen pitoisuuksia ilmakehässä, ei niinkään päästöjä.

Valtameret ja maapallon biosfääri varastoivat nykyisellään itseensä noin neljäsosan kaikista päästöistä.

Samalla tasolla miljoonia vuosia sitten

Raportin mukaan on yhä selvempää, että hiilidioksidin lisäys ilmakehässä johtuu fossiilisten polttoaineiden polttamisesta. Ne kun eivät sisällä radiohiiltä, ja ilmakehässä juuri radiohiilestä vapaan hiilidioksidin osuus on lisääntynyt.

Taalaksen mukaan on hyvä muistaa, että ilmakehässä oli edellisen kerran yhtä paljon hiilidioksidia 3-5 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin ilmasto oli 2-3 celsiusastetta nykyistä lämpimämpi ja merenpinta 10-20 metriä nykyistä korkeammalla.

Myös metaanin päästöistä suuri osa on ihmisen toiminnasta aiheutuvaa. Typpioksiduulista suurin osa tulee luonnollisista lähteistä ja noin 40 prosenttia liittyy ihmisen toimintaan.

Kasvihuonekaasujen pitoisuudet ilmakehässä eivät ole sama asia kuin niiden päästöt. Valtameret varastoivat nykyisellään itseensä noin neljäsosan kaikista päästöistä, toisen neljänneksen varastoi maapallon biosfääri.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi