Antti Rinne kommentoi Postin lakkoa Moskovassa: Hallituksella ei ole tällä hetkellä roolia, toivoo neuvotteluratkaisua

Pääministeri Antti Rinne on vierailulla Moskovassa, jossa hän tapasi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

Postilakko
Pääministeri Rinne suomalaisen median tentittävänä Moskovassa
Pääministeri Rinne suomalaisen median tentittävänä Moskovassa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei kommentoi tietoja, joiden mukaan Postin lakossa olisi löytymässä ratkaisu. Hän sanoi toivovansa, että näin on käymässä.

Hallituksella ei hänen mukaansa ole roolia tämänhetkisissä keskusteluissa, koska kyse on työmarkkinariidasta. Hän sanoo käyvänsä päivittäin keskusteluja erilaisista asioista, mutta ei ole tänään ollut yhteydessä työmarkkinaosapuoliin.

– Olen istunut puhelimessa aika paljon viimeisen vuorokauden aikana, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan kiistassa on täysin mahdollista sovittaa yhteen työntekijöiden riittävät työehdot sekä Postin tulevaisuus digitaalisessa ympäristössä.

– On osapuolten tehtävä löytää ratkaisut, Rinne sanoi.

Pääministeri Rinne kommentoi asiaa Moskovassa, jossa hän tapasi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin ensimmäistä kertaa.

Rinne otti Moskovassa kantaa myös kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzariin. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi sunnuntaina Baltzarin kontrolloineen ja lähennelleen alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia vuosien ajan. Baltzar vangittiin torstaina törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä.

Baltzar on saanut tukea monilta demarivaikuttajilta vuosien varrella. Muun muassa Rinne tuki Baltzaria, kun tämä pyrki eduskuntaan SDP:n ehdokkaana vuonna 2015.

– Kun luin tuon Helsingin Sanomien pitkän jutun, tuli sellainen olo, että todella järkyttävää, Rinne sanoi.

Rinne sanoi pitävänsä Helsingin Sanomien tietoja uskottavina.

– Jos nuo tiedot pitävät paikkansa, se kuva mikä minulla on ollut Veijo Baltzarista, järkyy tosi vahvasti, Rinne jatkoi.

Rinne totesi, että kyse on tällä hetkellä rikosprosessista.

Rinne tapasi Venäjän Medvedevin

Rinne ja Medvedev keskustelivat torstaina noin kolme tuntia. Tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Rinne kertoi, että hän aikoo kutsua kokoon Itämeren alueen johtajat huippukokoukseen, jossa on tarkoitus kerätä resursseja Itämeren suojelun parantamiseksi.

Rinteen mukaan keskusteluissa nousi esiin muun muassa ilmastonmuutos ja ympäristön suojelu.

– Ympäristöasioissa voimme saada paljon yhdessä aikaan, Rinne sanoi.

Ympäristöasioiden ohella Rinne kertoi puhuneensa Medvedevin kanssa etenkin taloudesta, Ukrainan tilanteesta ja ihmisoikeusasioista.

Rinteen mukaan Venäjä on erittäin tärkeä markkina suomalaisyrityksille. Etenkin jätteidenkäsittelyssä Suomella on paljon annettavaa Venäjälle. Samoin puusektorilla Suomi tukee kestävää puutaloutta Venäjällä.

Rinteen mukaan pääministerit keskustelivat myös Ukrainan tilanteesta, jonka ratkaisu riippuu hänen mukaansa Venäjän toiminnasta.

Hän sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että Venäjä on palannut Euroopan neuvoston jäseneksi. Tämä on hänen mukaansa tärkeää kansalaisoikeuksien kannalta, koska neuvoston jäsenet ovat sitoutuneet yhteisiin sääntöihin.

Rinne kertoi myös puhuneensa ajankohtaisista ihmisoikeusasioista. Hän sanoi ottaneensa esiin huolensa ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Myöhemmin Suomen suurlähetystössä Rinne kertoi, että oli nostanut keskusteluissa esiin yksittäisiä esimerkkejä, kuten Jehovan todistajien tilanteen.

Medvedev korosti taloussuhteita

Pääministeri Medvedev korosti puheenvuorossaan etenkin taloussuhteita. Hän sanoi olevansa tyytyväinen Suomen ja Venäjän kaupan kehitykseen. Suomi on muutenkin Venäjälle tärkeä kumppani ja naapuri.

Medvedev mainitsi erityisesti Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektin sekä Fortumin, joka investoi paljon Venäjälle. Medvedvin mukaan Suomella ja Venäjällä on näköpiirissä hyviä hankkeita etenkin jätteidenkäsittelyn alalla.

Medvedev puhui myös Suomen ja Venäjän välisistä uusista rajanylityspaikoista, joita on suunnitteilla. Ne ja Venäjän käyttöön ottama sähköinen viisumi edistävät hänen mukaansa suomalaisten matkailua Venäjälle.

Rinne: Suomi sitoutunut EU:n pakotepolitiikkaan

Venäjän media kysyi tapaamisessa mahdollisuudesta purkaa Venäjän ja EU:n välisiä pakotteita, jos Ukrainan sodan rauhanneuvottelut etenevät.

Rinteen mukaan Suomi tukee rauhanprosessia ja on sitoutunut EU:n pakotepolitiikkaan.

Medvedev kertoi, ettei Venäjä aio yksipuolisesti purkaa Venäjän vastapakotteita. Hänen mukaansa Venäjällä on myös yrityksiä, jotka hyötyvät pakotteista.

Medvedevin mukaan myös Venäjä tukee rauhanprosessin etenemistä, mutta pystyy myös elämään nykyisten pakotteiden kanssa.

Kysymys Stalinin vainojen uhreista

Pääministerit vastasivat myös suomalaismedian kysymykseen Josif Stalinin vainojen uhrien kohtaloiden selvittämisestä ja siitä, millainen merkitys selvityksillä voisi olla venäläisille ja toisaalta Venäjän ja EU:n suhteille.

Pääministeri Rinne ja presidentti Sauli Niinistö ovat tukeneet aloitetta, jonka mukaan Stalinin vainojen suomalaisuhrien kohtaloita pitäisi selvittää yhdessä venäläisten tutkijoiden kanssa.

Venäjällä puolestaan valtion tukemat historiantutkijat ovat väittäneet, että Stalinin vainojen uhrien joukkohaudasta Itä-Karjalan Sandromohissa olisi löytynyt suomalaisten jatkosodassa ampumia sotavankeja. Suomalaiset historiantutkijat eivät pidä väitteitä uskottavina.

Medvedevin mukaan suhteiden huono tila on EU:n syytä. Mitä traagisen historiaan tulee, Medvedevin mukaan on parempi katsoa eteenpäin kuin taaksepäin. Hän ei uskonut, että vainojen tutkimukset olisivat tekijä nykysuhteissa.

Rinteen mukaan Suomella ja Venäjällä ei ole yhteistä käsitystä siitä, mistä suhteiden huono tila johtuu. Hänen mukaansa suhteiden parantaminen riippuu kehityksestä Ukrainassa.

Rinteen mukaan Suomessa tieteellinen tutkimus ei ole politiikan väline. Hän toivotti tutkimukset ja tutkijoiden välisen yhteistyön tervetulleiksi.

Mukana myös Marin ja Leppä

Pääministerien tapaaminen alkoi kello kahdentoista aikaan kättelytilaisuudella. Sen yhteydessä Rinne totesi, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat toimivat myös alueellisella tasolla.

Pääministerin mukana vierailuun osallistuvat myös liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Lue myös kirjeenvaihtaja Erkka Mikkosen ennakkoanalyysi: Pääministeri Rinne tutustuu kansainvälisestä julkisuudesta kadonneeseen Medvedeviin – Suomi haluaa patistaa Venäjää ympäristötekoihin