1. yle.fi
  2. Uutiset

Merimies-Unionin tukilakko postikiistaan alkoi – 3 kysymystä lakon vaikutuksista laivaliikenteeseen

Tukilakko vaikuttaa tuhansien laivamatkustajien suunnitelmiin.

Postilakko
Viking Amorella Turun satamassa Postin tukilakkojen aikana marraskuussa 2019.
Viking Amorella Turun satamassa ensimmäisenä Postin tukilakkoaamuna.Kalle Mäkelä / Yle

Merimies-Unionin tukilakon myötä osa matkustajalaivoista jää satamaan. Artikkelista löytyy vastauksia lakon vaikutuksista matkustajille.

1. Mitkä laivat eivät liikennöi?

Lakon myötä liikennöinti loppuu laivoilla, jotka ovat Suomen lipun alla.

Tallink Silja -varustamon laivaliikenteessä Turusta Tukholmaan illalla lähtevä Baltic Princess jää rantaan maanantaina 25.11.

Tiistain tilannetta seurataan ja mahdollisesta peruuntumisesta yhtiö ilmoittaa myöhemmin. 27.11. alkaen Baltic Princessin iltalähdöt aiotaan korvata Galaxy-laivalla.

Tiistaina illalla Helsingistä Tukholmaan lähtevän Silja Serenaden tilannetta seurataan ja mahdollisesta peruutuksesta tiedotetaan tiistaina. Lakon jatkuessa Silja Serenaden matkat joudutaan perumaan.

Tallinkin Helsinki–Tukholma -reitillä liikennöinti jatkuu normaalisti Ruotsin lipun alla liikennöivällä Silja Symphonylla. Helsinki–Tallinna -reitillä Viron lipun alla liikennöivät Star, Megastar ja Europa.

Viking Linen laivaliikenteessä Turun ja Tukholman linjalla liikennöivä Amorella jäi maanantaina aamulla Turun satamaan. Turusta illalla Tukholmaan lähtevän Viking Gracen lähtö todennäköisesti peruuntuu. Gracen tilanne varmistuu maanantaina iltapäivällä.

Helsingistä Tukholmaan kulkeva Mariella saapui aamupäivällä Helsinkiin tunnin myöhässä. Sen maanantain iltalähtö Tukholmaan on peruttu. Viron lipun alla kulkeva Viking XPRS jatkaa liikennöintiä normaalisti.

2. Miten menettelen, jos olen maksanut laivamatkan ja se peruuntuu?

Varustamot ovat ottaneet ja ottavat edelleen yhteyttä matkustajiin, joiden matka on lakon takia peruuntunut.

– Pyrimme tietysti etsimään korvaavan vaihtoehdon. Matkustaja voi siirtää matkansa uuteen ajankohtaan. Toki matkan voi myös halutessaan perua, eikä siitä mene muutoskuluja, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Viking Line menettelee samalla tavalla: halutessaan matkasta saa hinnan takaisin tai matkan ajankohdan voi siirtää.

Maksun palautus on tehtävä viikon sisällä. Viking Linen verkkosivuilla on valmis lomake, jota kautta maksetusta matkasta saa rahat takaisin.

Sekä Viking Line (siirryt toiseen palveluun) että Tallink Silja (siirryt toiseen palveluun) ohjeistavat asiakkaita verkkosivuillaan. Sivuilla kerrotaan ajantasaisesti tukilakon vaikutuksista, suunnitelluista liikennekatkoista ja poikkeusaikatauluista.

3. Millaiset ovat laivamatkailijoiden tunnelmat ja varustamoiden mietteet?

Esimerkiksi Turun satamassa tunnelma oli ensimmäisenä tukilakkoaamuna rauhallinen. Tieto laivaliikenteen muutoksista oli nähtävästi tavoittanut hyvin aamulaivoille matkan ostaneet.

Tyhjä Viking Linen terminaalirakennus Turun satamassa Postin tukilakkojen aikana.
Viking Linen terminaalissa Turun satamassa oli maanantaiaamuna hiljaista Postin tukilakon alettua.Kalle Mäkelä / Yle

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan matkustajat ovat tähän asti olleet eniten huolestuneita Tallinnan matkoista, joihin ei siis ole Tallinkin laivoilla tulossa mitään muutoksia lakosta johtuen.

– Muuten suurin osa asiakkaista tuntuu odottavan, että lakko loppuisi hyvinkin pian. Isommille ryhmille pyrimme löytämään muita ratkaisuja, jotta he eivät joutuisi perumaan koko matkaansa, Nöjd sanoo.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan Viking Linen asiakkaat ovat olleet pahoillaan tilanteesta.

Boijerin mukaan meneillään oleva tukilakko herättää myös kysymyksen, minkä maan lipun alla laivan kannattaisi kulkea.

– Suomen lippu on ollut meille tärkeä, mutta jos aika ajoin joudumme osallistumaan konflikteihin, joissa emme edes ole osapuolena, on tilanne haasteellinen ja epäkiitollinen. Viidellä Suomen lipun alla kulkevalla aluksella tämä riita kohdistuu eritoten meihin.

Viking Line -varustamolle rakentuu parhaillaan uusi laiva, Viking Glory. Aiemmin on kerrottu, että se aloittaa liikennöinnin Turun ja Tukholman välillä vuonna 2021.

Lue lisää:

Tukilakot alkoivat: katso täältä tietoa bussi-, lento- ja laivaliikenteestä

Yle seurasi hetki hetkeltä Postin lakkotilannetta – mediatietojen mukaan kiistaan ei saatu ratkaisua

Lue seuraavaksi