Hyppää sisältöön

Ammattiliitto JHL suunnittelee uutta lakkoa Turussa – ilmoittaa lakkotoimista jo tällä viikolla

Lakon taustalla on syyskuussa alkanut kiista Turun kaupungin omistaman Arkean työehtosopimuksista.

Arkeaa vastaan suunnattu JHL:n lakko näkyi viimeksi kouluruokailussa. Arkistokuva. Kuva: Liisa Kallio / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo ilmoittaa lähiaikoina Turun Arkeaa vastaan alkavasta lakosta. Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että lakko saattaa alkaa jopa tällä viikolla. Lehti perustelee tietojaan omilla tietolähteillään.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vahvistaa Ylelle, että lakon yksityiskohdista päätetään tiistaihin mennessä. Lakko laajenee nyt kiistan keskiössä olevan Turun kaupungin lähes kokonaan omistaman Arkean ulkopuolelle. Turun Sanomien tietojen mukaan lakko laajenisi muun muassa Turun kaupungin sivistystoimeen.

Tämä toteutuessaan voisi siis kohdistua koulunkäyntiavustajiin ja päiväkotien lastenhoitajiin ja pahimmillaan sulkea jopa kaupungin päiväkoteja, kertoo Turun sivistystoimialan varhaiskasvatuksen toimialajohtaja Vesa Kulmala.

– Mikäli lakko laajenisi sivistystoimialaan ja siellä varhaiskasvatukseen, niin meiltä jäisi useampi sata työntekijää pois töistä. Tällöin joutuisimme rajaamaan lapsien määrää, mitä voidaan päiväkoteihin ottaa, koska meillä on tiukat lainsäädännöstä tulevat suhdeluvut, joita noudatetaan. Joutuisimme mahdollisesti rajaamaan aukioloaikoja, avoimien päiväkotien toimintaa ja niin edelleen. Ihan tarkkaa tietoa ei meillä vielä vaikutuksista ole, koska emme vielä tiedä lakosta enempää, Kulmala luonnehtii.

Turussa on noin 70 päiväkotia. Kulmalan mukaan lakon toteutuessa jouduttaisiin pohtimaan myös sitä, että jotkut päiväkodit ovat suljettuina.

JHL:ltä ei vahvisteta suoraan sitä, että lakko kohdistuisi mahdollisesti sivistystoimialaan.

– Se pitää paikkansa, että lakkotoimet laajenevat Arkean ulkopuolelle, mutta yksityiskohdista minulla ei ole tarkkaa tietoa, Päivi Niemi-Laine sanoo Ylelle.

Lakon taustalla on syyskuussa alkanut kiista Arkean työehtosopimuksista. Arkea haluaa vaihtaa itselleen edullisempaan työehtosopimukseen, jota ammattiliitot JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty vastustavat.

Uusista neuvotteluista ei ole sovittu

Viimeksi neuvotteluja yritettiin pari viikkoa sitten, jonka jälkeen neuvottelupöytään ei ole toistaiseksi palattu.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo, että osapuolet olivat melkein jo palaamassa neuvottelupöytään, mutta Turun kaupungin edustajana ollut apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen siirrettiin sivuun. Turun kaupunginjohtajan Minna Arveen mukaan kyseessä oli enemmänkin vastuu ja jääviyskysymys.

– Kaupunki ei ole asiassa osapuoli, eikä Virtanen neuvottelijana, vaan hän on ollut niin sanottu valvontavastuullinen virkamies omistajaohjauksen näkökulmasta. Hän on myös Avainta ry:n hallituksen puheenjohtaja, joten olemme sopineet, että väliaikaisesti valvontavastuu siirtyy minulle, Minna Arve kertoo tekstiviestitse Ylelle.

Arkean ja JHL:n ja Jytyn kiista liittyy nimenomaisesti Avainta ry:n työehtosopimuksesta siirtymiseen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n alle.

– Turun kaupunginjohtaja Minna Arve on nyt siinä asemassa, että hän voi saada osapuolet neuvottelupöytään, Niemi-Laine sanoo.

Ensimmäisen kerran Arkeaa vastaan lakkoiltiin marraskuun alussa kolmipäiväisellä lakolla, johon osallistuivat noin tuhat Arkean työntekijää. Lakolla oli vaikutusta muun muassa Turun ja Paimion päiväkotien ja koulujen ruokailuihin ja kiinteistöhuoltoihin ja siivouksiin.

Artikkeliin lisätty Vesa Kulmalan kommentit klo 14:27.

Lue lisää: