1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koiranpentutehtaat

Tehovalvonta paljasti: Romaniasta koiria tuovat naamioivat kaupallista tuontia yksityiseksi

Aluehallintovirasto muistuttaa, että laittomassa koirabisneksessä vastuu on lemmikin ostajalla.

Poliisin handout-kuvaa laittomasti maahan tuoduista koiranpennuista 23. elokuuta 2016. Kuva: Poliisi

Marraskuussa kahtena perjantaina Helsingin satamissa järjestetty tehovalvonta paljasti, että koirien kaupallista pentu- ja rescuetuontia kierretään naamioimalla tuonti yksityiseksi. Lähes puolella tarkastetuista koirista oli puutteita.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti tehovalvonnan yhteistyössä Tullin, Helsingin poliisilaitoksen ja Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärin kanssa.

Tarkastuksessa paljastui, että koiratuontia yritetään naamioida yksityiseksi tuonniksi.

– Olen törmännyt tähän ilmiöön sekä rescue-tuonnissa että pentukaupassa ja ilmoitan tapauksista poliisille, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Jokaisen rescue-koiran mukana tulee olla TRACES-terveystodistus ja tämän perään tulisi koiran ottajan kysyä, hän muistuttaa.

Tulli pysäytti satamien tehovalvonnassa yhdessä poliisin kanssa 834 lautalta tulevaa autoa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat niissä olevat 50 eläintä, joista 45 oli koiria. Näistä 24 koiralla oli puutteita.

Koirilta puuttui ekinokokkilääkityksiä, rabiesrokotuksia tai passi.

"Viranomaisten tietoon tulee vain pieni osa laittomasta lemmieläinkaupasta"

Haikka arvioi, että laiton lemmikkibisnes ja pentutehtailu ovat Suomessa edelleen ongelmia, joista viranomaisten tietoon tulee vain pieni osa.

Hänen mukaansa tehokkain tapa kitkeä laittomuuksia on vaikuttaa suoraan lemmikkien ostajiin. Viranomaisten tehovalvonnalla pyritäänki lisäämään tietoa eläinten maahantuonnin vaatimuksista ja tautiriskeistä.

Tuojalla on velvollisuus ottaa selvää tuontivaatimuksista, jotka selviävät hakukoneella.

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivujen hakukoneen avulla täältä. (siirryt toiseen palveluun)

– Jos koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan. Virallinen rabiesepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen.

– Rabiesta tai ekinokokkia ei esiinny Suomessa, ja näin tulisi olla jatkossakin, Haikka painottaa.

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla täytyy olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus.

Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä. Jos eläin tulee myyntiin, sillä pitää olla EU-komission ylläpitämässä TRACES-järjestelmässä laadittu terveystodistus. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen.

Ostajalla on vastuu

Avi muistuttaa, että se, joka hankkii pentutehtaalta koiran, tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa. Vastuu on ostajan.

Pentutehtailijan tai sarjatuojan petoksen kohteeksi tulemiselta vältytään Avin mukaan käymällä katsomassa koiranpentua myyjän luona vähintään kahdesti muutaman viikon välein.

Pentutehtailijat ja sarjakuljettajat eivät pysty myyntityöhön, jossa ostajaa odotetaan viikkoja, näytetään avoimesti kasvatusolosuhteet ja opastetaan ostajaa pennun kasvatuksessa.

Pentutehtailijat ilmoittavat koirat myyntiin netissä ja niistä halutaan päästä eroon heti, käteiskaupalla, mieluummin ilman kauppakirjaa, Avi muistuttaa.

Aiheesta aiemmin:

Tamperelaisnainen vangittiin epäiltynä koirabisneksestä – toi koiria Espanjasta ja myi niitä eteenpäin

Suomalaiskoirat eivät löydä uutta kotia – samaan aikaan ulkomaisten rescue-koirien tuonti kasvaa