Ehtivätkö paketit lakosta huolimatta jouluksi perille? "En uskalla luvata viimeistä päivää, jolloin joululahjat ehtii tilata"

Kun laivat eivät kulje eivätkä lentokoneet lennä, pakettien jakeluun on tiedossa viivästyksiä.

Postilakko
nainen lajittelee paketteja
Postin työntekjöitä edustava PAU on lakkoillut jo kaksi viikkoa. Postin lakon lisäksi on aloitettu useita tukilakkoja.Marja Väänänen / Yle

Moni miettii, ehtivätkö paketit jouluksi kotiin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti sunnuntaina, että Postin lakot jatkuvat 22. joulukuuta asti. Lisäksi lakot laajenivat Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa.

Posti vakuuttaa, että suuri osa paketeista kulkee nytkin perille palvelulupauksen mukaisesti parissa päivässä. Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasojan mukaan paketit ehtivät kotimaassa jouluksi perille, kunhan ne postitetaan 20. joulukuuta mennessä.

Työtaistelut näkyvät kuitenkin jo pakettipuolellakin.

– Pienessä osassa paketteja on nyt useampien päivien viivettä, Ainasoja kertoo.

Matkahuollon paketit ehtivät jouluksi perille, vaikka ne lähettäisi edellisellä viikolla, sanoo pakettipalveluiden johtaja Kati Nevalainen.

– Paketteja voi huoletta lähettää ja vastaanottaa Matkahuollon verkoston kautta. Suosittelemme, että joulupaketit lähetettäisiin viimeistään 19. joulukuuta, mutta tämänkin jälkeen joululahja voi ehtiä saajalleen, jos sen lähettää pikapakettipalvelulla.

Ainasojan mukaan pakettiliikenne ei kärsi lakosta yhtä paljon kuin kirjeposti, koska pakettien käsittely on pitkälle automatisoitua. Suurin osa niistä toimitetaan noudettavaksi myymälöihin tai pakettiautomaatteihin.

Ainasojan mukaan esimerkiksi perjantain Black Fridayn ostokset tulevat ajallaan perille.

Postnordin toimitusjohtaja Johanna Starckin mukaan paketit tulevat perille, mutta pientä viivettä voi olla.

IAU:n tukilakko laajeni lentoihin

Ilmailualan Unioni aloitti maanantaiaamuna noin vuorokauden mittaisen työseisauksen tukitoimena postilakolle.

– IAU:n myötätuntolakon osalta lentokonelähetykset ovat nyt käytännössä seis. Euroopasta tulevat tai sinne menevät lähetykset kulkevat käytännössä tällä hetkellä kumipyörillä. Tästä viivästykset johtuvat, Ainasoja kertoo.

Merimies-Unioni ilmoitti sunnuntaina, että tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja sen työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n kesken saavutetaan ratkaisu.

Merimies-Unionin julistama työtaistelu liittyy Suomen lipun alla seilaaviin laivoihin. Ne eivät siis kulje tukilakon aikana.

– Tiistaiaamuna näemme, millainen vaikutus tällä on ollut liikenteeseen, joka tulee kumipyörillä ja osaltaan käyttää laivareittejä, Ainasoja kertoo.

Postin kuorma-autoja ja pakettiautoja Postintaipaleella Helsingin Ilmalassa.
Koska lentokoneet tai laivat eivät alkuviikosta Postin tukilakkojen vuoksi liiku, Postin pakettikuljetus on pitkälti autojen varassa.Janne Järvinen / Yle

EU:n ulkopuoliset tilaukset vasta lakon jälkeen perille

Ilmailualan Unionin tukilakko kohdistuu myös postin käsittelyyn lentoasemilla ja on jatkunut postilakon ajan. Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin, jotka tulevat Euroopan ulkopuolelta.

– Emme pääse käsiksi Helsinki–Vantaalla odottaviin paketteihin lakon takia. Siellä siis saattaa seistä jonkin verran postipaketteja, Ainasoja kertoo.

Joululahjoja ei siis kannata tilata esimerkiksi Kiinasta tai Yhdysvalloista lakon aikana. Suomeen lentokuljetuksina saapuneet paketit saadaan toimitettua vasta lakon jälkeen.

Myös postilaatikkoon jaettavien kansainvälisten kirjeiden, lehtien ja mainosten kuljetus ja jakelu on keskeytynyt.

Postnord-kontor och lastbilar.
Postnord joutuu lakkojen aikana kuljettamaan rekoilla tavaraa pohjoisen kautta.Lehtikuva

Postnordille lisää asiakkaita, mutta myös kustannuksia

Postipalveluyritys Postnordin toimitusjohtaja Johanna Starck kertoo, että yritys on saanut lakon aikana Postilta paljon asiakkaita. Samaan aikaan myös kustannukset ovat kasvaneet.

– Joudumme kuljettamaan paketteja pohjoisen kautta, ja se kestää ja maksaa enemmän. Olemme joutuneet pyytämään asiakkailtamme lakkolisiä erikoisjärjestelyjen vuoksi, Starck sanoo.

Nyt Postnord kuljettaa paketteja Suomeen Baltian ja pohjoisen kautta sekä Ruotsin lipun alla seilaavien lauttojen avulla.

Tukilakkojen laajeneminen lopettaisi Starckin mukaan myös lauttaliikenteen.

– Kun ahtaajat aloittavat tukilakon, satamatkin jäätyvät, Starck sanoo.

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT kertoi maanantaina laajentavansa PAU:n tukilakkoa myös ahtausalalle.

Myötätuntotoimet alkavat tulevana torstaina ja kestävät kaksi päivää.

Postnordin asiakkaista kolmannes on verkkokauppojen käyttäjiä. Starckin mukaan pakettiliikenteessä voi tulla pieniä viivästyksiä, mutta tähän asti suuri osa paketeista on päässyt ajoissa perille.

– En uskalla luvata mitään viimeistä päivää, jolloin joululahjat vielä ehtii tilata. Tukilakkojen laajeneminen on niin suuri riski kaikille toimijoille, Starck toteaa.

Matkahuollon pakettiliikenne kasvaa

Matkahuollon pakettiliikenne on kasvanut kahden lakkoviikon aikana normaalitilanteeseen verrattuna noin 50 prosenttia.

– Käytännössä joulusesonki on alkanut kaksi viikkoa tavallista aiemmin, pakettipalveluiden johtaja Kati Nevalainen kertoo.

R-kioskin palveluiden ja pelaamisen kategoriapäällikkö Sanna Toijonen sanoo, että kioskilta toiselle kuljetettavien pakettien kysyntä on myös kasvanut noin puolella postin lakon aikana.

– Pakettien määrän kasvu otetaan huomioon esimerkiksi varaamalla käyttöön enemmän tiloja säilytystä varten.

Matkahuolto kuljettaa myös R-kioskien myymät pakettipalvelut.

Paketit postiin viikkoa ennen joulua

Kati Nevalaisen mukaan Matkahuolto on varautunut kysynnän kasvuun koko syksyn ajan ja tekee niin edelleen.

– Meidän kuljetusmäärämme varmasti kasvavat vielä tällä viikolla, vaikka lakko peruuntuisi nyt. Seuraamme päivittäin pakettimäärän kehittymistä ja sitä, mihin tarvitaan lisää lajittelu- tai kuljetuskapasiteettia.

Tavaraliikenteen lisääntyminen on toistaiseksi aiheuttanut vain vähän viiveitä Matkahuollon toimituksiin.

– Pieniä paikallisia viiveitä on ollut, kun suositut pakettiautomaatit ovat täyttyneet niin, että paketteja on jouduttu ohjaamaan uudelleen toiseen noutopisteeseen, Nevalainen sanoo.

Hänen mukaansa Matkahuollon paketit ehtivät jouluksi perille, vaikka ne lähettäisi edellisellä viikolla.

– Paketteja voi huoletta lähettää ja vastaanottaa Matkahuollon verkoston kautta. Suosittelemme, että joulupaketit lähetettäisiin viimeistään 19. joulukuuta, mutta tämänkin jälkeen joululahja voi ehtiä saajalleen, jos sen lähettää pikapakettipalvelulla.

Matkahuollon paketti Oulussa
Matkahuollon toimitusjohtajan mukaan yhtiö on saanut postilakon aikana uusia yritysasiakkaita ja tullut myös kuluttajien silmissä tunnetummaksi.Paulus Markkula / Yle

Nevalaisen mukaan laivaliikennettä rajoittavilla lakoilla on lentoliikennettä enemmän vaikutusta Matkahuollon ulkomailta vastaanottamiin lähetyksiin.

– Meidän kuljetuksistamme hyvin pieni osa saapuu lentorahdilla. Laivaliikenteen osalta olemme yrittäneet tehdä erityisjärjestelyjä ja käyttää maakuljetusta silloin kun laivat eivät kulje.

Joulukortit ehkä tammikuussa perille

Joulukorttien jakelussa on jo ongelmia. Postilla työskentelee tänäkin vuonna 3 000 jouluapulaista, mutta jos työtaistelut jatkuvat joulunaluspäiville saakka, kaikkia joulukortteja ei saada jouluksi perille.

Paperisten lähetysten, kuten kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu voi viivästyä jopa viikoilla.

Ainasojan mukaan paperinen posti saadaan jaettua tammikuun alkupuolella, jos työtaistelut jatkuvat kaksi viikkoa.

– Jos työtaistelut jatkuvat vielä toiset kaksi viikkoa, tasapainottuminen postinjakelun kanssa saadaan aikaan tammi–helmikuussa, Ainasoja toteaa.

Lue lisää: Tukilakot alkoivat: katso täältä tietoa bussi-, lento- ja laivaliikenteestä

Ahtaajien tukilakko pysäyttäisi Suomen suurimman vientisataman koko liikenteen – satamajohtaja: "Mitään hyvää tästä ei seuraa"

Lue tästä, miten tukilakot vaikuttavat – 300 lentoa perutaan, laivat seisovat satamassa, bussit jäävät varikolle

MOT selvitti: Näin Posti hukkasi miljooniaan

"Nyt on kuollutta" – Lakko ei pysäyttänyt Postin paketteja, mutta pienten verkkokauppojen asiakkaat se karkotti