Missä menevät matkailun rajat Lapissa, mikä on turismin kasvun varjopuoli? Seuraa suoria keskusteluja radiosta ja Areenasta

Keskiviikko 27. marraskuuta on Yle Lapissa matkailun erikoispäivä, jolloin puhutaan turismin monista vaikutuksista.

Joulupukin Pajakylä Rovaniemen Napapiirillä on yksi Lapin suosituimmista turistikohteista. Kuva on vuodelta 2016. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Lapin matkailu on kasvanut jo pitkään rajusti, kuten maakunnan strategioissa on toivottukin. Voimakkaalla kasvulla on kuitenkin myös kääntöpuoli. Kuinka paljon Lapin luonto kestää matkailua? Millaisia lisäpaineita suuret matkailijamäärät tuovat vaikkapa poliisille, pelastustoimelle tai sairaanhoitoon? Miten turismin tuomaa taloushyötyä saataisiin jakautumaan nykyistä tasaisemmin eri puolille maakuntaa?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia keskiviikkona 27. marraskuuta Yle Kemin ja Yle Rovaniemen yhteisissä lähetyksissä radiossa aamulla ja iltapäivällä sekä Yle Areenan suorassa erikoislähetyksessä puolenpäivän molemmin puolin. Radion studio siirtyy keskiviikoksi Rovaniemen lentokentälle ja päivän aikana liikutaan eri puolilla Lappia. Päivän kuluessa matkailun eri puolia käsitellään monelta kantilta, joista muutamasta on tässä esimerkkejä.

Kun turisti tarvitsee apua

Millaisia paineita matkailijamäärien kasvu tuo poliisille, pelastustoimelle ja sairaanhoitopalveluihin? Esimerkiksi Ivalon terveyskeskuksen palvelut on mitoitettu alueen vakituisen asukasmäärän mukaan, mutta huippusesongin aikana väkimäärä moninkertaistuu. Ivalossa on ainoa Rovaniemen pohjoispuolinen ympärivuorokautinen päivystys. Inarin avohoidon johtaja Mirja Laiti kertoo, miten matkailijoiden akuuttien vaivojen ja sairauksien hoidosta Ivalossa selvitään.

Ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisista ja pelastusjohtaja Martti Soudunsaari Lapin pelastuslaitoksesta kertovat, miten matkailun kasvu on näkynyt heidän työssään, miten viranomaiset varautuvat kovimpaan sesonkiin ja miten työvoima on mitoitettu tilanteisiin, joissa matkailupaikkakunnan ihmismäärä moninkertaistuu.

Ympäristövaikutukset

Matkailun ilmastovaikutuksista on puhuttu viime kuukausina runsaasti ja esimerkiksi lentämisen imagoon on tullut kolhu. Matkailun hiilijalanjälki odottaa tutkijaansa, sillä asiaa ei ole juuri tutkittu. Lentämisen problematiikasta puhutaan muun muassa Vihreiden varapuheenjohtaja Riikka Karppisen kanssa.

Inarissa pureudutaan mielenkiintoiseen tilanteeseen; luonnonsuojelijat haluaisivat perustaa Inarijärven kansallispuiston suojellakseen luontoa ja kunta vastustaa ajatusta samasta syystä.

Matkailun uusimpia vetonauloja ovat lasi-iglut ja -huvilat, joita on noussut vinhaa vauhtia eri puolille Lappia. Napapiiriltä Joulupukin pajakylästä löytyvät matkailuyrittäjä Petri Palkisen iglut eli Glass Resort. Lasisista majapaikoista on helppoa ihailla vaikkapa revontulia, mutta millainen energiasyöppö Lapin talvessa on lasi-iglu, jonka pihalla saattaa vielä olla poreallas?

Matkailutuloja koko Lappiin?

Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä pohditaan matkailuyrittäjien kanssa, kuinka kauan matkailun kasvu voi jatkua ja millaisia varjopuolia pitkään jatkuneesta matkailun kasvusta on. Haastateltavina ovat toimitusjohtaja Minttu Kariniemi-Aula Joulupukin Kammarista ja toimitusjohtaja Inga Pokka-Jääskö Santa Claus Holiday Villagesta.

Matkailutulojen epätasaista jakautumista maakunnan sisällä pidetään ongelmana ainakin niillä alueilla, jotka ovat jääneet mopen osille matkailuvirroista ja matkailuedellytysten kehittämisestä. Esimerkiksi Meri-Lapissa murehditaan sitä, että matkailijat lennätetään Rovaniemelle ja sieltä he vain pistäytyvät Meri-Lapin talvimatkailukohteissa valmiilla matkapaketeilla. Eteläisin Lappi jää ilman tuloja näiden ryhmien majoittumisista ja palvelujen käytöstä.

Finavia on parina viime vuonna käyttänyt 55 miljoonaa euroa pohjoisen lentokenttien lisälaajennuksiin. Rovaniemen lentokentälle on lohkaistu 25 miljoonaa, Kittilään 20 miljoonaa ja Ivaloon 10 miljoonaa euroa. Kemi-Tornion lentoasemaa ei tältä listalta löydy.

Merilappilaista näkökulmaa tuovat Meri-Lapin Matkailu Oy:n myyntijohtaja Teija Mikkola ja Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen sekä Tervolassa hiljaisuusmatkailuun keskittyvää Arctic Emotions- yritystä pyörittävä Elina Miettunen.