Hyppää sisältöön

Lauttaliikenne uudistuu lähivuosina voimakkaasti – Turun saaristoon halutaan lukuisia hybridilauttoja

Suunnitelma lauttojen muuttamisesta aikataulun kanssa kulkeviksi on peruttu Ely-keskuksen toimesta.

Suomen ensimmäinen hybridilautta Elektra Nauvossa. Arkistokuva. Kuva: Yle

Turun saariston lauttayhteydet uudistuvat voimakkaasti lähivuosina.

Varsinais-Suomen Ely-keskus on kilpailuttanut lauttayhteydet uudelleen ja aikoo vuoteen 2023 mennessä tuoda useita hybridilauttoja Turun Saaristoon ja myös kasvattaa lauttojen kantavuutta aiemmasta. Kilpailutettuja lauttapaikkoja oli kaikkiaan 40 ja Ely-keskus tähtäsi erityisen pitkiin, jopa 20 vuoden sopimuksiin.

Esimerkiksi Paraisten ja Nauvon välille tulee nykyisen, Suomen ensimmäisen hybridilautta Elektran rinnalle toinen hybridilautta.

Myös Nauvon ja Korppoon välisen lossin korvaa vuonna 2023 uusi hybridilautta. Lautan vaatimat infrastruktuurityöt alkavat jo ensi vuonna, kertoo Varsinais-Suomen Ely-keskus tiedotteessaan. Nykyinen päälautta Prostvik I jää tiedotteen mukaan lauttapaikalle varalossiksi ja sesonkiaikana liikennöidään jatkossakin sekä pää- että varalautalla.

Lisäksi Ely-keskus aikoo korvata vanhoja lauttoja muilla käytetyillä ja tehdä sisäisiä siirtoja reiteillä. Esimerkiksi Naantalin Velkuaan tuodaan aikaisempaa suurempi lautta Järvi-Suomesta ja Kustavi-Iniö lauttapaikalta siirtyy Aura-alus Korppoo–Norrskata-välille. Kustavi-Iniö-välillä aloittaa vuonna 2023 nykyisin Paraisten ja Nauvon väliä kulkeva Sterna-lautta.

Muualla Suomessa lauttojen ja lossien kantavuuksia muutetaan suuremmiksi muun muassa Pohjois-Karjalassa Liperin Arvinsalmessa ja Etelä-Savon Enonkoskella Hanhivirralla, sekä Pohjanmaalla Maalahden Bergössä ja Uudellamaalla Raaseporin Skåldössä. Skäldön lossi aiotaan korvata uudella lossilla, mutta vielä ei ole tietoa tuleeko se olemaan esimerkiksi hybridi.

Samalla Ely-keskus päätti perääntyä suunnittelemastaan aikatauluun sidotusta lauttaliikenteestä yleisen vastustuksen vuoksi.

– Lauttaliikenne on pääsääntöisesti aikataulutonta myös jatkossa, eikä muutoksia lauttapaikkakohtaisiin nykykäytäntöihin toteuteta, toteaa Ely tiedotteessa.

Artikkelia ja otsikkoa korjattu 26.11. klo 8:39: Lautta ja lossi ovat eri asioita, täsmennetty muotoilua. Maalahden Bergö sijaitsee Pohjanmaalla, ei Kymenlaaksossa.

Lue lisää:

.
.