Pienten lasten digilaitteiden käyttöä tutkitaan kansainvälisesti - vaikutuksia esimerkiksi liikkumisen vähentymiseen

Jyväskylän yliopistossa selvitetään 2-6 -vuotiaiden lasten digilaitteiden käyttöä ja liikkumisen yhteyttä.

Jyväskylä
Kiinalainen tyttö katsoo tablettia.
ArkistokuvaJaana Polamo / Yle

Suomessa alle 7-vuotiaista lapsista kaikki eivät liiku riittävästi. Suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi on huomattu digilaitteet ja niiden parissa vietetty aika. Lasten ja nuorten ajasta kilpailee niin moni asia, että älylaitteelle päädytään helposti.

– Puhutaan sukupolvesta, joka on syntynyt älylaite kädessä. Nykyajan aikuiset ovat ikään kuin digitaalisia maahanmuuttajia ja vanhemmille sukupolville digilaitteiden käyttö on vierasta, Arja Sääkslahti Syntyjäänkö Diginatiivi? -tutkimushankkeesta pohtii.

Vaikka tutkimushanke on liikuntatieteilijöiltä lähtöisin, hankkeen avulla saa selvitettyä paljon muutakin kuin liikuntatottumuksia: esimerkiksi pienten lasten digilaitteiden käytön määrää saadaan selvitettyä kattavasti, sekä sitä mihin laitteita käytetään. Samalla saadaan tietoa siitä, mitä käsityksiä lasten huoltajilla on digilaitteiden käytön vaikutuksista.

– Saadaan myös näkymiä siihen, miten pienten lasten vanhemmat ajattelet lastensa digilaitteiden käytöstä, ja minkälaisia huolia se mahdollisesti herättää, Sääkslahti pohtii.

Aihe on tutkijoiden mielestä kiinnostava myös yhteiskunnallisesti, sillä muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä opetushallitus ovat panostaneet kouluissa paljon erilaisiin digilaitteisiin ja digitaaliseen pedagogiikkaan.

– Digitalisaation kasvu on ollut voimakasta, ja siitä voi olla jotain kehityksellisiä seurauksia mitä voi ilmetä myöhemmin. Ihminen on fyysinen olento ja digilaitteiden käyttö pelkästään ei riitä: kehoa pitäisi käyttää muutenkin, Sääkslahti toteaa.

Keski-Suomen kunnista mukana tutkimuksessa ovat Jyväskylä, Äänekoski ja Multia. Tutkimusta tehdään ympäri Suomen sekä kansainvälisesti 20 eri maassa.