1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

Soiten säästöpaketista suli taas miljoonia: Tunkkarin vuodeosastoa ja Lepolaa esitetään säilytettäviksi – "Tämä on henkilöstölle viesti, johon on mahdoton sitoutua"

Yt-neuvottelut saatiin päätökseen, mutta hallituksen päätökset johtavat toteutuessaan uusiin yt-neuvotteluihin.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
Minna Korkiakoski-Västi.
Minna Korkiakoski-Västi sanoo, että myös julkisella puolella täytyy uskaltaa ajatella liiketalouden kannalta ja hakea tuottavuutta. Ida-Maria Björkqvist / Yle

Vetelin Tunkkarin vuodeosaston ja Lepolan tehostetun palveluasumisyksikön lopettaminen on kova pala keskipohjalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävälle Soitelle.

Säästöpakettinsa kanssa tuskailevan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän hallitus päättikin esittää valtuustolle, ettei Tunkkaria tai Lepolaa suljeta. Päätös syntyi äänin 6-5.

Asiasta jätettiin paljon eriäviä mielipiteitä, jättäjien joukossa on toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi, jolle kerta oli hänen ensimmäisensä. Hän pitää kohtuuttomana sitä, että nyt syntyvä lisäsäästötarve pitäisi raapia koko henkilöstöstä eikä pöytään tuotu konkreettista esitystä siitä, mistä säästö voitaisiin saada.

– Tämä on henkilöstölle viesti, johon minun on aika mahdoton sitoutua.

Jos valtuusto päätyy hallituksen kannalle, vastaava vajaan 3 miljoonan säästö pitää etsiä muualta. Käytännössä se tarkoittaa uusien, koko henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista. Päätös niistä tehdään siis vasta valtuuston kokouksen jälkeen.

Lokakuussa aloitetut yt:t saatiin juuri päätökseen, vaikka niihin otettiin jo lisäaikaa. Noiden neuvotteluiden lopputulos ei sisällä irtisanomisia tai lomautuksia. Noin 170 työpanosta poistuu esimerkiksi ulkoistamisten kautta ja määräaikaisuuksien vähentämisellä.

Lisäksi neuvotteluissa sovittiin noin 3 miljoonan muista säästöistä, joista 2 miljoonaa tulee lomapalkkavelan pienentämisestä. Käytännössä soitelaiset määrätään pitämään vuosilomansa ajallaan, vain 10 päivää voi siirtää seuraavalle vuodelle. Kuntayhtymällä on nyt lähes 24 miljoonaa euroa lomapalkkavelkaa.

Jos uusiin yt-neuvotteluihin päädytään, ratkaisut ovat rankempia, arvioi Korkiakoski-Västi.

– Silloin joudutaan joko etsimään lomautustietä, irtisanomisia tai jättää perustamatta uusia vakansseja lastensuojeluun ja psykiatriaan.

Kruunupyyssä palvelut kunnan tahdon mukaan?

Hallitus esittää myös, että Kruunupyyn kunta saisi itse määritellä palvelujen järjestämisen.

Toimitusjohtajan esityksessä hammashoito ja lääkärin vastaanotto keskitettäisiin Kruunupyyhyn. Kruunupyyn valtuusto taas linjasi toissa viikolla, että hammashoito jatkuisi kahdessa paikassa. Lääkäri ja hoitaja taas olisivat kahtena päivänä viikossa Teerijärvellä, kahtena Kruunupyyssä ja yhtenä päivänä Alavetelissä.

– Tämä on tietysti mielenkiintoinen piirre kuntayhtymän päätöksenteossa: jonkin kunnan valtuustolle annetaan valtuus päättää oman kunnan palveluista. Mitä mahtavat muissa kunnissa asiasta ajatella, pohtii Korkiakoski-Västi.

Keskittämisestä laskettiin saatavan vajaan puolen miljoonan säästö. Kruunupyyn ongelmana on se, että virkalääkärin saaminen työskentelemään yksin ja useassa pisteessä on osoittautunut hyvin vaikeaksi, ja työhön joudutaan ostamaan lääkäripalvelu.

Jo aiemmin Soite on päättänyt noin 160:n vanhusten tehostetun palveluasumisen paikan ulkoistamisesta. Ulkoistettavat yksiköt ovat Kotiranta Kannuksessa, Harjukoti Vetelissä, Sandbacka Kruunupyyssä ja Emeliehemmet Kokkolassa.

Aikaisimmillaan ulkoistukset tapahtuvat pääsiäisen tienoilla. Ensimmäisenä ulkoistetaan Sandbacka.

Jäsenkunnille lisälasku tältä vuodelta

Soiten menot ovat karanneet käsistä, ja jäsenkunnat saavat tältä vuodelta ison lisälaskun. Lisätalousarviokäsittelyssä hallitus päätti esittää 6,6 miljoonan lisälaskua.

Alueen sotekustannukset ovat maan kolmanneksi korkeimmat. Menojen arvioidaan kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia, vaikka Soite pyrki rajoittamaan kustannusten kasvun yhteen prosenttiin.

Soiten strategia lähtee siitä, että toimintoja karsitaan ja turhista tiloista luovutaan. Sen sijaan on tarkoitus vahvistaa avohoitoa, ennaltaehkäisyä ja kotiin vietäviä palveluja sekä digitaalisia palveluita.

Säästöjä haetaan kautta linjan: esimerkiksi pelkästään tukipalveluista tavoitellaan miljoonan euron säästöä.

Toisaalta esitys sisältää uuden, 7-paikkaisen lastensuojeluyksikön perustamisen Keski-Pohjanmaalle. Sen lasketaan tuovan säästöä, sillä nykyään valtaosa keskipohjalaisista lapsista joudutaan sijoittamaan muihin maakuntiin.

Soiten yt-neuvottelut venyvät – henkilökunnan vähentämistarve on säilynyt 220 henkilötyövuodessa

Sote-keskus, asema vai piste? Soiten säästölista muuttaa monia keskipohjalaisten palveluja

Soiten yt-neuvottelut varmistuivat, samalla pohditaan palveluverkon muutoksia – pienimmät yksilöt liipasimella

Säästötarpeet uhkaavat jopa yli kahtasataa työpaikkaa Soitessa